Δύο νέα έργα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Δύο νέα έργα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Δύο νέα έργα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 535 ΦΟΡΕΣ

Την υπογραφή δύο νέων συμβάσεων μέχρι το τέλος του μήνα, που έχουν να κάνουν με δύο σοβαρά έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ένα στην Κάρπαθο και το άλλο στη Μήλο, ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου της περιφέρειας, κ. Γιώργος Υψηλάντης.

Όπως είπε, τη διαδικασία δημοπράτησης και εξέλιξης μέχρι να φθάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης, την έχει υλοποιήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της περιφέρειας στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και αυτό που περιμένουν είναι να φέρουν οι ανάδοχοι τις εγγυητικές επιστολές

. Ειδικότερα, για το έργο της Καρπάθου, ο κ. Υψηλάντης εξήγησε ότι αφορά στην κατασκευή του δεύτερου κυττάρου του χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων του δήμου Καρπάθου και, ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο, της κατασκευής της μονάδας κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων, δηλαδή των ζυμώσεων όπως λέγονται (σ.σ. υπολείμματα τροφίμων και κλαδέματα) τα οποία συγκεντρώνονται χωριστά και μεταφέρονται στο χώρο αυτό. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.253.809 ευρώ (συν ΦΠΑ), από το οποίο ένα ποσό 1.278.965 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) είναι η χρηματοδότηση από το ΗΜΕΠΕΡΡΑ ενώ ένα πόσο γύρω στα 975 χιλιάδες ευρώ (με το ΦΠΑ) είναι η ίδια συμμετοχή του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, η οποία αφορά στη λειτουργία του έργου για έξι χρόνια αφού αυτό κατασκευαστεί. Διότι, όπως είπε, ο μεγάλος…καημός με τα έργα αυτά, όπως και πολλά δημόσια έργα, είναι ότι κατασκευάζονταν και μετά δεν υπήρχε καμία μέριμνα για το ποιος θα τα λειτουργήσει κτλ. ώστε να διαρκέσουν.

Το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΥ, πλέον, Καρπάθου, καταλαμβάνει μία έκταση εννέα στρεμμάτων περίπου και η μονάδα κομποστοποίησης, η οποία είναι ανοιχτού τύπου, είναι δυναμικότητας 315 τόνων το χρόνο, αποδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και μέσα στο κονδύλι κατασκευής του έργου περιλαμβάνεται όλος ο αναγκαίος μηχανικός εξοπλισμός για τη λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτού του έργου, υπάρχει και δεύτερο υποέργο που επίσης θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2023, προϋπολογισμού περί τα 100.000 ευρώ περίπου, το οποίο αφορά στην προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων. Ο εξοπλισμός αυτός είναι καφέ κάδοι διάφορων μεγεθών, βιοδιασπόμενοι σάκοι, ένα απορριμματοφόρο και ένα μηχάνημα για τη μεταφορά των συγκεκριμένων αποβλήτων. Σημείωσε, ακόμη, ότι η χώρα μας έχει συμμορφωθεί με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων 2020-2030 και αντίστοιχα όλες οι περιφέρειες της χώρας έχουν συντάξει το δικό τους περιφερειακό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, το ΠΕΔΣΑ της κάθε περιφέρειας, το οποίο επίσης υλοποιεί, σε επίπεδο περιφέρειας, τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Σημείωσε, ακόμη, ο κ. Υψηλάντης: «Τόσο ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου όσο και η περιφερειακή αρχή-μιας και ο ΦΟΔΣΑ ακόμα δεν έχει την αναγκαία στελέχωση για να διαχειριστεί από μόνος του τα ζητήματα της δημοπράτησης έργου και όλα τα σχετικά-είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε και να υλοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ΠΕΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου αλλά εδώ, στο…τανγκό, μετέχουμε πολλοί. Δηλαδή, δεν είναι μόνο η περιφέρεια, είναι και οι 34 δήμοι της περιφέρειάς μας και παρά τις όποιες αγκυλώσεις και ενστάσεις, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν, όπως ξεκινήσαμε όλοι μαζί, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί, αν θέλουμε να έχουμε επιτυχία στους στόχους που τίθενται και που, εν πάσει περιπτώσει, αποτελούν και νομική μας υποχρέωση». Ως παράδειγμα ανέφερε, ότι φτιάχνουν χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και αυτό θα λειτουργήσει. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι και οι άλλοι συμπαίκτες σ’ αυτή την υπόθεση, οι δήμοι, πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και που προβλέπεται και από όλα τα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, δηλαδή να κάνουν εντατική διαλογή στην πηγή, να ξεχωρίσουν τα ανακυκλώσιμα και εντατική χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων ώστε αυτό που θα καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων να είναι το ελάχιστο δυνατό και άρα τα λεφτά που επενδύονται να πιάσουν τόπο σε βάθος χρόνου. Σημειώνεται ότι, χθες, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, όπως και σήμερα, για το θέμα του ΧΥΤΑ και των σκουπιδιών. «Αύριο το πρωί εάν κλείσει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, έχει αφήσει δουλειά, έχει εξασφαλίσει χρήματα, έχει αφήσει μελέτες, δημοπρατήσεις, όλα, για τα επόμενα δέκα χρόνια και όταν υλοποιηθούν όλα αυτά, θα αλλάξει η περιβαλλοντική ταυτότητα των νησιών για τα επόμενα πενήντα χρόνια», δήλωσε ο περιφερειάρχης. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ενημερώσουν σε συνέντευξη τύπου, με τις ιδιότητές τους ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας