Αναμένεται η παραχώρηση της Βάρης και του Καλαμώνα

Αναμένεται η παραχώρηση της Βάρης και του Καλαμώνα

Αναμένεται η παραχώρηση της Βάρης και του Καλαμώνα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1611 ΦΟΡΕΣ

Όπως ανακοίνωσαν χθες ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Ρόδου

Μέσα στο 2023 αναμένεται η παραχώρηση των ακινήτων της Βάρης και του Καλαμώνα, όπου και θα μεταφερθεί η κεντρική λαχαναγορά, όπως ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος από κοινού με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά, καταρχάς, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε για την τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα με τον υφυπουργό και τους συνεργάτες του, για ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ… και τριάντα χρόνια και έχει να κάνει με την περιουσία Οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βάρη και τον Καλαμώνα, με ένα πάρα πολύ παλιό αίτημα, όπως είπε χαρακτηριστικά, της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου να γίνει η παραχώρηση.

Και είπε: «Πιστεύω-χωρίς να θέλω να πω πολύ μεγάλα λόγια-ότι έχει μπει πια σε έναν δρόμο το ζήτημα αυτό, το οποίο μέσα στο 2023 μπορεί να μας δώσει την είδηση την οποία περιμένουμε επίσης τριάντα χρόνια, δηλαδή να γίνει η παραχώρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωσε, ακόμη, ότι έχουν συμφωνήσει τοπικά, ο δήμος και η περιφέρεια, τι είναι αυτό το οποίο ο κάθε φορέας θέλει σ’ αυτές τις δύο μεγάλες εκτάσεις, και όχι μόνο αυτό, έχουν υπογράψει κοινό αίτημα, το οποίο και κατέθεσαν στον υφυπουργό.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το ενδιαφέρον από πλευράς Υπουργείου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι μεγάλο και πραγματικό και είναι μεγάλη η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο σημείωσε ότι το κρίσιμο στοιχείο της εξέλιξης αυτής, είναι ακριβώς ότι σε τοπικό επίπεδο υπάρχει συναντίληψη και υπάρχει συμφωνία η οποία αποτυπώθηκε και γραπτώς στο υπουργείο για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση από κανέναν.

Έτσι, σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα, θα κάνουν μία νέα τηλεδιάσκεψη, αφού συγκεντρώσουν δύο-τρία επιπλέον στοιχεία που τους ζητήθηκαν, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αυτή. Και είπε ακόμη: «Στόχος πρώτος, όχι ο μόνος, είναι η μεταφορά της κεντρικής λαχαναγοράς της Ρόδου σ’ αυτή την περιοχή του νησιού.

Πιστεύουμε ότι, με αυτό τον τρόπο, υπηρετούμε πολλές ανάγκες μαζί: καταρχήν, να φύγει μέσα από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης η κεντρική λαχαναγορά, σε μία κατάσταση που δεν νομίζω ότι μας τιμά ιδιαίτερα αφού υποχρεώνει όλους τους παραγωγούς να μπαίνουν μέσα στην πόλη ενώ οι οδικοί άξονες στη Βάρη και τον Καλαμώνα και η δυτική και η ανατολική και η κεντρική ορεινή περιοχή του νησιού, τους εξυπηρετούν πάρα πολύ».

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι πελάτες της κεντρικής λαχαναγοράς, που είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις του νησιού, επίσης έχουν μία ευκολότερη κίνηση και «μπορούμε να φτιάξουμε κάτι πραγματικά σύγχρονο το οποίο να εξυπηρετεί τον πρωτογενή τομέα, τις εμπορικές ανάγκες του νησιού», όπως είπε.

Ο κ. Καμπουράκης Από την πλευρά του, ο δήμαρχος είπε ότι το ακίνητο της Βάρης έχει μετατραπεί σε…αποθήκη ενώ για τον Καλαμώνα θύμισε τη φωτιά που εκδηλώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο και χάρη σε προσπάθειες ανθρώπων όπως ο κ. Φιλήμονας Καρίκης στη Θολό, είχαμε τις λιγότερες δυνατές ζημιές σε σχέση με το πώς θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί.

«Ο Καλαμώνας για το δήμο Ρόδο έχει αρκετές προοπτικές και είναι ανάγκη να φύγει από το κέντρο της πόλης και να ελαφρύνει το κυκλοφοριακό η χονδρική λαχαναγορά. Να πάει σε μία πολιτισμένη, σημερινή, του 2023-2030 εγκατάσταση», είπε και ευχαρίστησε τον κ. Χατζημάρκο, την περιφέρεια αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη για την επιμονή του.

«Για μένα (είναι) πάρα πολύ καλά νέα, γιατί δεν τα παίρνουμε απλώς για να είμαστε πλουσιότεροι στο χαρτοφυλάκιο της περιφέρειας και του δήμου αλλά για να τα αξιοποιήσουμε και αυτή ακριβώς ήταν και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη στην πρωτολογία του στον υπουργό, όταν είπε ότι πληρούνται πολλές προϋποθέσεις για την επένδυση στο χώρο αυτό, που είναι και θέσεις εργασίας και να αξιοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες και επιτέλους να μπορέσουμε να περιορίσουμε ακόμα και τα καύσιμα, γιατί οι περισσότεροι αγρότες θα χαρούν πηγαίνοντας εκεί για να ασκήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα και όχι να έρθουν στο κέντρο της πόλης», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»