Πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτουν οι 53 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ

Πάγιες και διαρκείς ανάγκες  καλύπτουν οι 53 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ

Πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτουν οι 53 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 752 ΦΟΡΕΣ

Συζητήθηκε χθες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν

Συζητήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν οι 53 (πλέον) πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ιαλυσού , ζητώντας την παραμονή τους στη ΔΕΥΑΡ μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της εφέσεώς τους η οποία έχει προσδιοριστεί για τον Απρίλιο.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα εκδοθεί εντός του επόμενου διμήνου, και ενώπιον του χθες οι δικηγόροι των εργαζομένων, κ.κ. Δήμος Μουτάφης και Παναγιώτης Δημητρόπουλος, προέβαλαν μεταξύ άλλων τη σημαντικότητα της παραμονής των υπαλλήλων στις θέσεις τους για τη διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑΡ.

Το ίδιο εξάλλου επισημάνθηκε και από την πλευρά της ΔΕΥΑΡ, η οποία παραστάθηκε στη δίκη υποστηρίζοντας το αίτημα των εργαζομένων, δια των δικηγόρων κ.κ. Άκη Δημητριάδη και Καλλιρόη Νικολιδάκη.

Όπως είναι γνωστό, με παρέμβαση του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, οι 53 εργαζόμενοι προσελήφθησαν με δίμηνες συμβάσεις στη δημοτική επιχείρηση, συμβάσεις οι οποίες έληξαν την 1η Ιανουαρίου 2023, οπότε και ξεκίνησε η κατεπείγουσα περίσταση και η ανάγκη ρύθμισης του θέματος με ασφαλιστικά μέτρα. Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν χθες για τους εργαζόμενους, ο πρώην γενικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιώργος Υψηλάντης και για τη ΔΕΥΑΡ ο πρόεδρος της κ. Δημήτρης Τσίκκης.

Και οι δύο άνδρες τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι κάλυπταν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς μετά τις 30 συνταξιοδοτήσεις προσωπικού το 2022 και τις 15 συνταξιοδοτήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, μαζί με τα κενά που υπάρχουν στις οργανικές θέσεις, ο αριθμός των εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση «είναι στο όριο που καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη λειτουργία της».

Πολλά έργα που γίνονται από τη ΔΕΥΑΡ έχουν δοθεί σε εργολάβους όπως τόνισε ο κ. Υψηλάντης, προσθέτοντας ότι «είμαστε ένα κλικ κάτω από το σημείο που η επιχείρηση θα κάνει παύση εργασιών, αφού δεν θα υπάρχουν άτομα να ελέγξουν ούτε τους εργολάβους αυτούς». Ο κ. Υψηλάντης χαρακτήρισε «δραματική και τραγική» την κατάσταση της δημοτικής επιχείρησης, η οποία κινδυνεύει με «κατάρρευση ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου». «Δεν έχει μέλλον, δεν έχει αύριο η επιχείρηση με αυτή την κατάσταση. Αν κάποιος παρατύπησε ως προς τις προσλήψεις, δεν ήταν οι εργαζόμενοι» είπε ο κ. Υψηλάντης. Αλλά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης, επεσήμανε την ανάγκη επιστροφής των εργαζομένων στις θέσεις τους, λέγοντας πως η δημοτική επιχείρηση «έχει περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Για το λόγο αυτό και έχουν πάρει προσωπικό από την αποχέτευση στην ύδρευση, γιατί δεν μπορεί η Ρόδος να μείνει χωρίς νερό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά προβλήματα.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων

Με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο δικηγόρος των εργαζομένων κ. Δήμος Μουτάφης αναφερόμενος στα όσα τονίστηκαν στη συζήτηση της υπόθεσης είπε: «Κατά τη διαδικασία αυτό που τέθηκε ήταν πρώτον, οι προσωπικές ανάγκες των εργαζομένων οι οποίοι είναι μισθωτοί των 700 και 800 ευρώ μικτά, και ανθρώπους του μεροκάματου και του μόχθου στην ουσία, δεν μιλάμε για στελέχη και οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν γιατί αποτελεί το μόνο εισόδημα οικογενειακό για την επιβίωσή τους ο μισθός αυτός και το δεύτερο το οποίο συζητήθηκε ήταν η σημαντικότητα και η αναγκαιότητα των εργαζομένων αυτών για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΡ . Και τα δύο θέματα εξετάστηκαν επισταμένως από το δικαστήριο και αυτό το οποίο πρέπει να περιμένουμε τώρα είναι κατά πόσο θα κριθεί ότι οι ανάγκες αυτές πρέπει να καλυφθούν άμεσα με την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο».

Αλλά και ο κ. Παναγιώτης Δημητρόπουλος, δικηγόρος των εργαζομένων μίλησε στη «Ροδιακή» και αναφέρθηκε στην έφεση που θα συζητηθεί τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα πρωτότυπο ζήτημα το οποίο τίθεται ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων για πρώτη φορά». «Σήμερα συζητήθηκε το θέμα της προσωρινής παραμονής στην εργασία τους.

Η έφεση θα συζητηθεί τον Απρίλιο από το δικαστήριο, όπου εκεί θα κληθεί το δικαστήριο να αντιμετωπίσει το θέμα της συνταγματικότητας των διατάξεων βάσει των οποίων αυτοί οι άνθρωποι προσλήφθηκαν. Είναι ένα δυσεπίλυτο θέμα, έχουμε εκφράσει όλα μας τα επιχειρήματα υπέρ της συνταγματικότητας των διατάξεων, διατάξεων οι οποίες ήταν απόφαση της βουλής των Ελλήνων και πρέπει είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προσεγγίζουμε διατάξεις του νομοθέτη και μάλιστα εμείς οι νομικοί λέμε ότι κάθε διάταξη από τη Βουλή θα πρέπει να ερμηνεύεται σύμφωνα με το Σύνταγμα και να γίνεται με ένα τρόπο ώστε να μην την διώχνουμε από την έννομο τάξη άνευ εταίρου αλλά να την προσεγγίζουμε με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο. Θα δει το δικαστήριο την υπόθεση αυτή, πάντως είναι ένα πρωτότυπο ζήτημα το οποίο από ότι γνωρίζω, το πρώτο που τίθεται ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων: είναι η Συνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 13 του 4483/2017. Μία διάταξη κρίσιμη στη βάση της οποίας οι εργαζόμενοι που είχαν ήδη δεκαετία στη ΔΕΥΑΡ επαναπροσλήφθηκαν πριν από πέντε χρόνια».

Το θέμα επί νέας βάσης

Στις θέσεις της ΔΕΥΑΡ όπως αυτές έχουν εκφραστεί από την πρώτη στιγμή, αναφέρθηκε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο δικηγόρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Άκης Δημητριάδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το προσωπικό θα έπρεπε να έχει παραμείνει στη ΔΕΥΑΡ βάσει του νόμου του Καλλικράτη που μεταφέρθηκε. Αυτά ήταν θέματα πολιτικής της τότε δημοτικής αρχής οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν σε μία περιπέτεια. Αυτή τη στιγμή έρχεται πάλι το δικαστήριο να κρίνει με νέα βάση, μετά την απόλυση και πρόσληψη το 2017. Το βασικότερο θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται στη ΔΕΥΑΡ με τις ειδικότητες που έχουν, αποτελούν αυτοί τη στιγμή το 45% της δυναμικότητας της επιχείρησης, η οποία ήδη υπολειτουργεί με έλλειψη άνω των 100 ατόμων από τις οργανικές θέσεις».

Αναφορικά με την πρωτόδικη απόφαση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «έχει ένα θέμα που έχει να κάνει με την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, διότι ουσιαστικά ναι μεν έχει δικαίωμα ο δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου να επικαλεστεί και ο ίδιος αντισυνταγματικότητα αλλά οι νόμοι βγαίνουν για να ρυθμίσουν κάποιες καταστάσεις και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε αυτή την περίπτωση, ότι εδώ δεν έχουμε κάποιους που έχουν προσληφθεί πριν από ένα ή δύο χρόνια και υπήρξε «παράνομη εργασία». Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΡ, αντιθέτως εξυπηρετείται η εύρυθμη λειτουργία γιατί όπως χαρακτηριστικά ελέγχθη, αυτή τη στιγμή υπάρχει μετακίνηση προσωπικού λόγω της απόλυσης και μη ανανέωσης της δίμηνης σύμβασης και με αποτέλεσμα τομείς όπως ύδρευση και αποχέτευση να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και τα οποία έχουν να κάνουν και με τον πολίτη και με την ίδια λειτουργία της επιχείρησης.

Παρόλο που η διοίκηση και η δημοτική αρχή έχουν όλη την καλή διάθεση να είναι εύρυθμη η λειτουργία της ΔΕΥΑΡ, ερχόμαστε και αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε νομικό επίπεδο, από διοικήσεις και πολιτικές αρχές που χειρίστηκαν το θέμα μετά το 2011».

Διαβάστε ακόμη

Στην Κάρπαθο η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου: Με υποδέχονται με ένα "καλώς το παιδί μου"!

Αντ. Γιαννικουρής: «Η πρωτιά της ΔΚΜ στα Δωδεκάνησα, σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο μας γεμίζει ευθύνη»

Γ. Σάββενας, επικεφαλής ΔΚΜ: Από σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν για όλους μας

Γ.Νικητιάδης : «Η Κυβέρνηση αντί να προστατεύει τους καταναλωτές, προστατεύει αυτούς που τους παραπλανούν»

Έσπασε πυροσβεστικός κρουνός στην πόλη της Ρόδου - Σε ποτάμι μετετράπησαν οι δρόμοι

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Εγκαίνια στο ανακαινισμένο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Λειψών

Απεργούν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στις 21 Μαΐου

Κινητοποιούνται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά