Πολυετείς ποινές κάθειρξης σε δύο Τούρκους διακινητές

Πολυετείς ποινές κάθειρξης σε δύο Τούρκους διακινητές

Πολυετείς ποινές κάθειρξης σε δύο Τούρκους διακινητές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 622 ΦΟΡΕΣ

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και οι δύο Τούρκοι διακινητές, που τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιθέας, κατά τηδιάρκεια της σύλληψής τους, επιχείρησαν να εμβολίσουν το πλωτό σκάφος του Λιμενικού ενώ δεν δίστασαν να σημαδεύσουν τους λιμενικούς, με το όπλο που διέθεταν!

Οι δύο άνδρες ηλικίας 26 και 22 ετών αντίστοιχα είναι ξαδέλφια και κατηγορούνται για: 1. Μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα κατά συναυτουργία (από κυβερνήτη και συγκυβερνήτη) κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας 2. Παράνομη οπλοφορία 3. Παράνομη είσοδος στη χώρα 4. Επικίνδυνες παρεμβάσεις συγκοινωνίας πλοίων κατά συναυτουργία από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο 5. Βία κατά υπαλλήλων Η δίκη τους έγινε προχθές και το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη επέβαλε στον 26χρονο Τούρκο συνολική ποινή κάθειρξης 46 ετών και 3 μηνών από τα οποία θα εκτίσει τα 20 χρόνια και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 181.000 ευρώ, και στον 22χρονο ξάδελφό του συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών και ενός μηνός με τις εφέσεις να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο 26χρονος Τούρκος είχε συλληφθεί και είχε κατηγορηθεί και στις 2 Ιανουαρίου 2016 στη Χίο για τη μεταφορά και πάλι παράτυπων μεταναστών, ενώ και οι δύο άνδρες μετά τις απολογίες τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και είχαν οδηγηθεί στη φυλακή. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, όλα ξεκίνησαν δέκα λεπτά πριν από τις επτά το πρωί της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2022 όταν ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ότι ύποπτο ταχύπλοο σκάφος έπλεε με μεγάλη ταχύτητα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προερχόμενο από την παραλιακή περιοχή του Φετιγέ και κατευθυνόμενο προς τη θαλάσσια περιοχή της Καλλιθέας, στη Ρόδο. Άμεσα ενημερώθηκε το πλωτό σκάφος του Λιμενικού το οποίο περίπου στις 7.15 το πρωί (δηλαδή μέσα σε ελάχιστη ώρα) εντόπισε το ταχύπλοο σκάφος το οποίο βρισκόταν σε βραχώδη ακτή του νησιού μας και αποβίβαζε παράνομους μετανάστες χωρίς σωσίβια. Στη θέα του πλωτού σκάφους του Λιμενικού, το ταχύπλοο αποβίβασε με βία και τους τελευταίους μετανάστες και στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα προς αυτό με σκοπό να διαφύγει.

Στην προσπάθειά του αυτή, το ταχύπλοο με τους διακινητές προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού, ενώ προέβη και σε επικίνδυνους ελιγμούς. Στη συνέχεια οι Λιμενικοί έκαναν χρήση ηχητικών σημάτων, όμως οι αλλοδαποί διακινητές κατηγορούνται ότι έστρεψαν προς αυτούς το όπλο που είχαν, σημαδεύοντας το προσωπικό του πλωτού σκάφους. Μετά από αυτό οι λιμενικοί προέβησαν σε ρίψη προειδοποιητικών πυρών σε ασφαλή τομέα, ενώ ο 26χρονος Τούρκος έστρεψε το ταχύπλοο σκάφος και το προσάραξε σε βραχώδη ακτή, όπου μαζί με τον 22χρονο βγήκαν έξω και προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ το όπλο το πέταξαν στα βράχια. Φυσικά και οι δύο άνδρες συνελήφθησαν, ενώ εντοπίστηκε από τους λιμενικούς και το όπλο που πέταξαν, το οποίο κατασχέθηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και οι δύο εξεταζόμενοι προανακριτικά από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου αποδέχτηκαν την πράξη τους και συγκεκριμένα, ότι μετέφεραν συνολικά 9 παράνομους μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, έναντι του ποσού των 3000 ευρώ που κατέβαλε ο καθένας τους.

Πάντως, απολογούμενοι οι δύο Τούρκοι στην ανακρίτρια Ρόδου είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται. Πιο αναλυτικά, ο 26χρονος είχε παραδεχτεί ότι πράγματι μετέφερε τους μετανάστες, χωρίς όμως να έχει πάρει χρήματα τα οποία σύμφωνα και με τις καταθέσεις που και αυτοί έχουν δώσει, τα κατέθεσαν σε τράπεζες της Συρίας και της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το όπλο ο 26χρονος είχε υποστηρίξει ότι δεν σημάδεψε με αυτό τους λιμενικούς αλλά ότι μόλις τους αντιλήφθηκε προσπάθησε να το εξαφανίσει πετώντας το στα βράχια, ενώ αρνήθηκε ότι επιχείρησε να εμβολίσει το πλωτό σκάφος του Λιμενικού. Σε ό,τι αφορά τον 22χρονο ξάδελφο και συγκατηγορούμενό του, απολογούμενος στο ίδιο πλαίσιο είχε αρνηθεί ότι ήταν συγκυβερνήτης του σκάφους και δήλωσε ότι το έπιασε για λίγα λεπτά προκειμένου να ξεκουραστεί ο 26χρονος.

Και οι δύο άνδρες είχαν τονίσει πως σε καμία περίπτωση δεν είχαν αποβιβάσει βιαίως τους μετανάστες, αλλά εκείνοι μόλις είδαν το πλωτό σκάφος του Λιμενικού θέλησαν να πέσουν στο νερό για να βγουν στη στεριά φοβούμενοι ότι θα τους συλλάβουν. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, τόσο ο 26χρονος όσο και ο 22χρονος ξάδελφός του κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές, όπου και θα επιστρέψουν μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών