Ρεκόρ φέτος στην παραγωγή λαδιού στα Δωδεκάνησα

Ρεκόρ φέτος στην παραγωγή λαδιού στα Δωδεκάνησα

Ρεκόρ φέτος στην παραγωγή λαδιού στα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 981 ΦΟΡΕΣ

Ελαιοκομική περίοδος…για ρεκόρ διάγει η Ρόδος φέτος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και ποιότητας, σύμφωνα με τον εντεταλμένο Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη.

Η ελαιοκομική περίοδος είναι ακόμα σε εξέλιξη και όπως δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης, φαίνεται ότι…πάμε για ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τα οποία δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή μας έχει ξεπεράσει κατά πολύ την περυσινή, ολόκληρη, ελαιοκομική χρονιά και φυσικά η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή αλλά και οι τιμές που εξελίσσονται είναι πολύ καλές και έτσι οι ελαιοπαραγωγοί μας φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι, όπως είπε ο εντεταλμένος.

Στη συνέχεια, ο κ. Ζαννετίδης ανακοίνωσε τα εντυπωσιακά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφέρειας: Σε επίπεδο Δωδεκανήσου, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022, παράχθηκαν 3.007, τόνοι, δηλαδή έχουμε ξεπεράσει τους τρεις χιλιάδες τόνους!

Και οι αριθμοί είναι ακόμα πιο εντυπωσιακοί σε σύγκριση με ολόκληρη την ελαιοκομική περίοδο του 2021-2022 που ήταν 1.152 τόνοι. Επίσης, είναι ακόμα σε εξέλιξη αφού και τον Ιανουάριο λειτουργούν τα ελαιοτριβεία και οι παραγωγοί μας συνεχίζουν για να ολοκληρώσουν το λιομάζεμα.

Επίσης, έχουμε 2.672 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο στους 334 τόνους και λαμπάντι (βιομηχανικό λάδι) στους 844 τόνους. «Βλέπουμε, λοιπόν, μία πάρα πολύ καλή, ποιοτική και ποσοτική, χρονιά και έχει να κάνει και με την τιμή που εξελίσσεται μέχρι τώρα για τους ελαιοπαραγωγούς μας», είπε.

Όσον αφορά στη Ρόδο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 είχαν παραχθεί 2.247,392 τόνοι, μία πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα, που παράγεται τα τελευταία χρόνια στο νησί μας. Εξαιρετικά ικανοποιητική-συνέχισε ο κ. Ζαννετίδης-είναι όμως και η ποιότητα του ελαιόλαδου που παράγει η Ρόδος αφού δείχνει ότι, στην ποσότητα αυτή, οι 1.927 τόνοι αφορούν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 319 τόνοι παρθένο και το βιομηχανικό λάδι 291 τόνοι.

«Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, από τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας, σύμφωνα με τα ελαιοτριβεία στο νομό Δωδεκανήσου, εξελίσσεται σε μία πάρα πολύ καλή ποσοτική και ποιοτική χρονιά», τόνισε.

Άλλες δραστηριότητες Παράλληλα, αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας για την έκθεση Έξποτροφ που θα γίνει 4-6 Φεβρουαρίου στην Παιανία και στην οποία θα συμμετάσχουν είκοσι εκθέτες από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες στο περίπτερο της περιφέρειας καθώς επίσης ετοιμάζονται και οι σεφ για να αναδείξουν τη γαστρονομία των νησιών μας σε γαστρονομικές εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Επίσης, προετοιμάζονται για την Detrop που λάβει χώρα 18-21 Φεβρουαρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου θα γίνει μία έκθεση τροφίμων και ποτών, με θεματικές εκθέσεις το κρασί και το λάδι. Ακόμη, προετοιμάζονται, σε συνεργασία με τη λέσχη αρχιμαγείρων για να λάβουν μέρος σε παγκόσμιο διαγωνισμό γαστρονομίας με τοπικές συνταγές του Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος, σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται κατεπείγουσα συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, πέραν από εκείνες που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 του μηνός για τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής και τις 31 που είναι η τακτική συνεδρίαση, ώστε τα χρήματα που έρχονται στην περιφέρεια, με ενέργειες του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, να μπουν στον προϋπολογισμό και να συμπληρωθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου