Η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Απανταχού Καστελλοριζίων

Η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Απανταχού Καστελλοριζίων

Η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Απανταχού Καστελλοριζίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1301 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Απανταχού Καστελλοριζίων αναφέρει τα εξής:

«Με μια σεμνή τελετή γιορτάστηκε από τον Σύνδεσμο Απανταχού Καστελλοριζίων Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Η τελετή έγινε στο εντευκτήριο του Συνδέσμου, στον Πειραιά. Αξίζει να σταθούμε λίγο στην ιστορία του. Ιδρύθηκε το 1922, στα χρόνια του ξεριζωμού της πατρίδας μας, των περιπετειών και της προσφυγιάς της στα ξένα μέρη. Πρώτα με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι ύστερα με την Ιταλοκρατία που ανάγκασε τον πληθυσμό των νησιών να αναζητά εδώ κι εκεί καινούργιες πατρίδες.

Όσοι ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους κατέφυγαν στην Ελλάδα, και άλλοι στην Αίγυπτο, Αυστραλία, Αμερική και βέβαια στη Ρόδο. Τους Καστελλοριζιούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα τους τράβηξε η θάλασσα, που μ’εκείνη είχαν ζυμωθεί. Μείνανε λοιπόν οι πιο πολλοί στον Πειραιά, στα Καρβουνιάρικα, στο Χατζηκυριάκειο, στην Πειραϊκή, ναυτικοί και έμποροι.

Μερικοί είχαν ακόμα κάτι καΐκια και μπρατσέρες, άλλοι άνοιγαν όπως-όπως, κανένα μαγαζάκι, ενώ τα νέα παιδιά, στρέφονταν πια στα γράμματα. Πρώτη τους ιδέα ήταν η συνοχή του Καστελλορίζου, εξ ού και ονόμασαν τον σύλλογο «Σύνδεσμο των Απανταχού Καστελλοριζίων», για να προσφέρει βοήθεια στους εναπομείναντες κατοίκους του νησιού, καθώς και στους Καστελλοριζιούς που προσέφυγαν στην Ελλάδα. Ακόμα και τη θαλπωρή, να έχουν μια επαφή μεταξύ τους, και μια αλληλοβοήθεια. Αναλογιζόμαστε τι πίστη χρειάστηκε, τι θάρρος, τι συναίσθημα ευθύνης, από εκείνους που πρωτοσυνέλαβαν την ιδέα και από τους κατοπινούς, που με πολύ άσχημες συνθήκες, συνέχιζαν το έργο τους!

Σιγά – σιγά, αναφάνηκε και η πρώτη εφημεριδούλα, η «Μεγίστη». Αργότερα, ακολούθησαν τα «Καστελλοριζιακά Νέα». Η εφημερίδα πάντα ένωνε τους Καστελλοριζιούς ανά τον κόσμο.

Πάντοτε ο Σύνδεσμος είχε έδρα του τον Πειραιά. Και στέκι των Καστελλοριζίων, ήταν δύο καφενεία κοντά στο Τελωνείο κι απέναντι στον Άγιο Νικόλα. Γραφείο δικό του δεν υπήρχε. Πού έκαμαν τις συνεδριάσεις τους; Ένας Θεός ξέρει. Πότε στο γραφείο του προέδρου ή στο σπίτι κάποιου συμβούλου, πότε σε κανένα πατάρι μαγαζιού και πότε μέσα στο καφενείο του κ. Κουτζουμπάση. Για να θεμελιωθεί και να προχωρήσει, χρειάστηκε τη βοήθεια όλων των Καστελλοριζιών, που διαπνέονταν από ζωντανή και διάπυρη αγάπη για το νησί μας.

Και ήταν αρκετοί. Αναφέρουμε κάποια ονόματα, Νίκος Στεφάνου και Αντώνιος Μιχαλάκης που έγραφαν την εφημεριδούλα «Μεγίστη», Ιωάννης Μύρικλης, Αντώνης Κουτζουμπάσης, Δημήτριος και Αγαπητός Λιβησιανής και πολλοί άλλοι. Χρωστάμε να πούμε δυο κουβέντες για τον Γιάννη Κάζαγλη, που κατά πολλούς τρόπους βοήθησε το Σύνδεσμο στα χρόνια της ίδρυσής του.

Έχοντας ως επάγγελμα το ξενοδοχείο ύπνου, στην οδό Φίλωνος, κράταγε πολλές πληροφορίες και νέα από τους συμπατριώτες μας, που έφθαναν εκεί και με πολλή προσήλωση τις μετέδιδε στην εφημεριδούλα που είπαμε. Τη περίοδο των Χριστουγέννων, ο Σύνδεσμος, έκαμε έρανο, για τους πτωχούς συμπατριώτες και για εκείνους του νησιού, και τότε ο Κάζαγλης, ήταν πρόθυμος να μπει σ’ όλες τις πόρτες των ευκατάστατων συμπατριωτών, για να μαζέψει το χρήμα, γιατί εκείνος ήξερε καλύτερα, ποια οικογένεια είχε ανάγκες, ποιος πατριώτης ήταν άρρωστος, ποιος σε νοσοκομείο, μ’ ένα λόγο, σαν άνθρωπος της πρακτικής διακονίας, πρόσφερε στο σύνδεσμο ουσιαστική βοήθεια.

Από τότε λοιπόν πέρασε ένας αιώνας διαρκούς προσπάθειας να υπάρξει ο Σύνδεσμος και να βοηθά τους συμπατριώτες μας. Αργότερα μεγάλωσε και έγινε δυνατός, έχοντας πολλά μέλη, και με πολλά έργα.

O πρώτος ιδιόκτητος χώρος του Συνδέσμου μας, ήταν ένα ημιισόγειο πατάρι 33 τ.μ. στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 69 (μετέπειτα Ηρώων Πολυτεχνείου) στον Πειραιά, και τώρα αποδίδει ένα ενοίκιο στο ταμείο. Και με την κληρονομιά που του άφησε η Θεία Χρυσή (Χρυσή Πεγκλή) - ένα οικόπεδο στα Γλυκά Νερά και δύο οικόπεδα στο Καστελλόριζο - απόκτησε τον δικό του χώρο.

Πουλώντας το πρώτο οικόπεδο, αγοράστηκε το διαμέρισμα που στεγάζεται τώρα ο σύνδεσμός μας. Τον Δεκέμβριο του 1982, ο Σύνδεσμός μας, βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών, τον Οκτώβριο δε του 2001, ο δήμαρχος Αθηναίων του απονέμει τιμητικό δίπλωμα Τώρα δυστυχώς περνάμε δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας, ίσως γιατί τα μέλη μας είναι κυρίως μεγάλα σε ηλικία και δύσκολα μπορούν να έρχονται στον Πειραιά.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου βέβαια καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες να διατηρηθεί ο σύνδεσμός μας που έχει μια τόσο σημαντική ιστορία... Την εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίτιμος Αρχηγός Στρατού, στρατηγός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο βουλευτής κ. Νικόλαος Μανωλάκος, αντιστράτηγος ε.α. και Επίτιμος Διοικητής Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό και ευχές.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των βουλευτών Πειραιά κ. Ειρήνης Κασσιμάτη και κ. Ιωάννη Τραγάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Ιωάννης Φραγκούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρπαθίων κ. Ιωάννης Καραϊτιανός, ο αντιπρόεδρος και ο γεν. γραμματέας του ΣυνδέσμουΑπανταχού Δωδεκανησίων Νέων κ.κ. Χαράλαμπος Χατζόπουλος και Γρηγόρης Χατζηαντωνίου, η εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων Καστελλορίζου κ. Κυριακή Ντάφλου, ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου, καθηγητής κ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης με τη σύζυγό του και η επί σειρά ετών αντιπρόεδρος κ. Κρυστάλλω Λοΐζου, ο συγγραφέας-Ιστορικός κ. Κυριάκος Χονδρός με τη σύζυγό του, καθώς και αρκετά μέλη του Συνδέσμου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Βασίλης Νικολαράς κήρυξε την έναρξη της γιορτής καλωσορίζοντας του παρόντες και ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους, και στη συνέχεια ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή εις μνήμην όλων των θανόντων προέδρων και των μελών του Συνδέσμου.

Στη συνέχεια αποδόθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις:

  • Στην πρόεδρο του τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού του Πειραιά κα Kαλλιόπη Βαρουδάκη σε αναγνώριση και εκτίμηση της ανιδιοτελούς προσφοράς της στην προβολή και ανάδειξη των χορών του Καστελλορίζου.
  • Στην ιστορικό του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών κα Ειρήνη Σαρίογλου καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα», για την εξαιρετική διοργάνωσή του στο Καστελλόριζο, που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς της κινηματογραφικής και πολιτιστικής συνεργασίας των δημιουργών ντοκιμαντέρ διεθνώς. 
  • Στην ηθοποιό και συνθέτρια κα Φωτεινή Μπαξεβάνη, για την ερμηνεία της και τη μουσική στον μονόλογο «Η Κυρά της Ρω» του κ. Γιάννη Σκαραγκά, που έκαναν γνωστή την ιστορία της ηρωίδας του Καστελλορίζου.
  • Στον συγγραφέα κ. Γιάννη Σκαραγκά για το βιβλίο του «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ» εμπνευσμένο από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη Αποδόθηκε επίσης έπαινος στον κύριο Σπύρο Χρυσικόπουλο, σε αναγνώριση του επιτεύγματός του να διανύσει κολυμπώντας την απόσταση των 72 ν. μ. από τη Ρόδο στο Καστελλόριζο, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του νησιού μας και τον υψίστης σημασίας ρόλο που έχει η γεωγραφική του θέση για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα και το φλουρί έπεσε στον κ. Ι. Φραγκούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς.

Το δώρο του φλουριού ήταν μια επίχρυση καστελλοριζιακή πούκλα (σ.σ. πόρπη, ζώνη). Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Σύνδεσμος προσέφερε εδέσματα, αναψυκτικά και χαλβά Καστελλορίζου. Να είμαστε δυνατοί και να έχουμε μια Καλή Χρονιά, το 2023, για το Σύνδεσμό μας».

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας