Ειδική ρύθμιση για κατεχόμενα από ιδιώτες ακίνητα του Δημοσίου

Ειδική ρύθμιση για κατεχόμενα από ιδιώτες ακίνητα του Δημοσίου

Ειδική ρύθμιση για κατεχόμενα από ιδιώτες ακίνητα του Δημοσίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1600 ΦΟΡΕΣ

Λύση σε δεκάδες συμπολίτες μας οι οποίοι αγόρασαν εν αγνοία τους ακίνητο το οποίο ανήκε στο Δημόσιο, πρόκειται να δώσει η ειδική ρύθμιση που υπάρχει στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη βουλή για διαβούλευση, και αφορά ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα από ιδιώτες ακίνητα του Δημοσίου και για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

Στο νέο αυτό λοιπόν Σχέδιο Νόμου, υπάρχει και ειδική ρύθμιση στο άρθρο 17 για τα ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολόγιο Ρόδου και αποκτήθηκαν από επαχθή αιτία των οποίων αμφισβητείται η εγκυρότητα της εγγραφής από το Δημόσιο μέσω αγωγής.

Όπως είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, «με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημόσιων ακινήτων».

Ειδικότερα, προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν για αρκετά χρόνια, από τριάντα έως σαράντα έτη.

Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δηλαδή ρυθμίζεται πλέον η ιδιοκτησία, η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και ταυτόχρονα αποδεσμεύεται η πολιτεία από καταπατημένα ακίνητα τα οποία δεν μπορεί να αξιοποιήσει και τα οποία αναλαμβάνει πλέον να αξιοποιήσει ο ιδιωτικός τομέας.

Αυτό βοηθάει στην τουριστική, στη βιομηχανική και στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Δεν μεταβάλλεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων για το χρονικό διάστημα πριν την εξαγορά, ενώ επιπλέον για το Δημόσιο θα υπάρχει εισροή εσόδων από το τίμημα της εξαγοράς αυτών των ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, εκτός από τις γενικές διατάξεις οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου στους ιδιώτες, υπάρχει και μία ειδικότερη ρύθμιση που αφορά ακίνητα τα οποία έχουν αποκτηθεί την τελευταία εικοσαετία, πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου από επαχθή αιτία (δηλαδή αγορές) και στις περιοχές του Κτηματολογίου Ρόδου.

Οι δε ιδιοκτήτες, το δικαίωμά τους το στηρίζουν σε προγενέστερες εγγραφές για την ακύρωση των οποίων εκκρεμούν αγωγές του Δημοσίου. Η εξαγορά σε αυτές τις περιπτώσεις των ακινήτων θα γίνεται με καταβολή τιμήματος 50% που αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, προσαυξανόμενο κατά 25% εφόσον υπάρχει κτίσμα. Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

«Επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα με το οποίο έχουν ασχοληθεί τα δικαστήρια της Ρόδου και για την επίλυση του οποίου εκκρεμούν προσφυγές και στον Άρειο Πάγο. Στον χρόνο κατοχής των αιτούντων θα συνυπολογίζεται και ο χρόνος κατοχής των δικαιοπαρόχων του» εξηγεί ο κ. Περίδης, προσθέτοντας ότι την αίτηση εξαγοράς μπορεί να την καταθέσει κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Τι αναφέρει η ειδική ρύθμιση για τα Δωδεκάνησα

Ρύθμιση διαφορών για ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου

Ο αποκτήσας, είκοσι (20) έτη πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, από επαχθή αιτία ακίνητο που κείται σε περιοχές όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου, σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα 132/1.9.1929 περί Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου (Β΄ 132), και στηρίζει το δικαίωμά του σε κτηματολογικές εγγραφές, οριστικές ή μεταγενέστερες, η εγκυρότητα των οποίων αμφισβητήθηκε από το Δημόσιο μέσω άσκησης αγωγής, δικαιούται να υποβάλει στην οικεία κτηματική υπηρεσία αίτηση για την οριστική επίλυση της διαφοράς με τίμημα, που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, προσαυξανόμενου κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), εφόσον υπάρχει κτίσμα.

Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και συνοδεύεται από πιστοποιητικό ή βεβαίωση του κτηματολογικού γραφείου, από τα οποία αποδεικνύονται:

α) η ιδιότητα του αποκτήσαντος το ακίνητο από επαχθή αιτία,
β) οι κτηματολογικές εγγραφές και
γ) η μεταγενέστερη των εγγραφών αυτών άσκηση αγωγής από το Δημόσιο.

Στον χρόνο της κατοχής του αιτούντος συνυπολογίζεται και ο χρόνος κατοχής των δικαιοπαρόχων του. Μετά την παραλαβή της αίτησης και των δικαιολογητικών, η οικεία κτηματική υπηρεσία προσδιορίζει το τίμημα και καλεί τον αιτούντα να καταβάλει αυτό εφάπαξ, εντός έξι (6) μηνών, στην κατά τόπο αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.O.Υ.).

Μετά την εξόφληση του τιμήματος, η Δ.O.Υ. εκδίδει σχετική βεβαίωση, η οποία κοινοποιείται στην οικεία κτηματική υπηρεσία, προκειμένου το Δημόσιο να προβεί σε παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της αγωγής. Με επιμέλεια του αιτούντος, καταχωρίζεται στα κτηματολογικά βιβλία του οικείου κτηματολογικού γραφείου η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών περί παραίτησης του Δημοσίου ή εξαγοράς».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη