Σε εξέλιξη η τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού του νοσοκομείου Ρόδου

Σε εξέλιξη η τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού του νοσοκομείου Ρόδου

Σε εξέλιξη η τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού του νοσοκομείου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1381 ΦΟΡΕΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για την τακτοποίηση του ιδιοκτησικού καθεστώτος του νοσοκομείου.

Για το θέμα έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από τα δύο υπουργεία, που αναμένεται να ολοκληρώσει σύντομα το έργο της.

Αυτά υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, σε απάντησή του προς τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα, που επί του θέματος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη βουλή.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης αναφέρει στην απάντησή του τα εξής:

«ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση βουλευτή

Απαντώντας στην με αρ. 1394/13-12-2022 ερώτηση, που κατατέθηκε στη βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Μ. Κόνσολα, με θέμα «Νομοθετική ρύθμιση για να επιλυθεί το γραφειοκρατικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται το νοσοκομείο Ρόδου», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το Κτηματολόγιο Ρόδου λειτουργεί με βάση τον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου, που κυρώθηκε με το υπ’ αρ. 132/1929 διάταγμα του Ιταλού Κυβερνήτη Δωδεκανήσου και διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 8 παρ. 25 του ν. 510/1947.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» έχει οικοδομηθεί σε μέρος- τμήμα του ακινήτου με κτηματολογικά στοιχεία του Κτηματολογίου Ρόδου Τόμος 13 Γαιών Ρόδου Φύλλο 31 Μερίδα 366 και Φάκελος 116.

Από τον έλεγχο των κτηματικών τόμων του Κτηματολογίου Ρόδου προκύπτει ότι ολόκληρη η προαναφερόμενη κτηματολογική μερίδα 366 γαιών Ρόδου είχε συνολική αρχική έκταση 541.250 τ.μ. και ήδη 494.418,318 τ.μ. και ανήκει στο υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, στο οποίο μεταβιβάσθηκε δυνάμει των υπ’ αρ. 3/16.2.1968 και 25/5.8.1970 πρακτικών του Οργανισμού Ακινήτου Περιουσίας Δημοσίου Δωδεκανήσου Ν.2100/1952, που μεταγράφηκαν νόμιμα στα βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου με αρ. πράξης 1284/30.3.1971.

Έχει εκδοθεί το υπ’ αρ. 695/τ.Δ΄/13.9.1995 ΦΕΚ, το οποίο αποτελεί την άδεια οικοδομής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και το υπ’ αρ. 562/τ.Δ΄/30.7.1998 ΦΕΚ, με το οποίο καθορίστηκε το Ο.Τ. 865 ως χώρος Νοσοκομείου.

Από την επισκόπηση της νομοθεσίας δεν προκύπτει η αυτοδίκαιη και ατελής διαδοχή στην κυριότητα των ακινήτων, επί των οποίων έχουν ανεγερθεί νοσηλευτικά ιδρύματα, από το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Στην υπ’ αρ. πρωτ. Α3δ/Γ.Π.73384π.ε./20/15.1.2021 διαπιστωτική πράξη του υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: 6ΠΓΟ465ΦΥΟ-7ΝΔ) αναφέρεται ότι ακίνητα ιδιοκτησίας της Διοίκησης της 2ης Υ.ΠΕ., μεταξύ των οποίων και το οικόπεδο εμβαδού 170.000,00 τ.μ. της κτηματολογικής μερίδας 366 γαιών Ρόδου, επανέρχονται στο Νοσοκομείο Ρόδου, όμως στο Κτηματολόγιο Ρόδου ιδιοκτήτης του ανωτέρω ακινήτου δεν φέρεται η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, ώστε να μπορεί να μεταγραφεί νόμιμα η πράξη αυτή.

Η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να προβλέπει και τη σύνταξη έκθεσης απογραφής που να περιγράφει με ακρίβεια (έκταση, χώροι κ.λπ.) το ακίνητο που καταλαμβάνει το Γενικό Νοσοκομείου Ρόδου, διότι τούτο βρίσκεται σε τμήμα έκτασης περίπου 170.000,00 τ.μ. της υφιστάμενης μερίδας 366 γαιών Ρόδου με σημερινή ευρύτερη έκταση, ανήκουσα στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, ως εξής:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου κείμενο σε τμήμα της κτηματολογικής μερίδας 366 γαιών Ρόδου, η οποία περιήλθε στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, παραχωρείται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα.

Έκθεση απογραφής που περιγράφει το ως άνω ακίνητο συντάσσεται με επιμέλεια του ανωτέρω Ν.Π.Δ.Δ. και εγκρίνεται από το υπουργείο Υγείας και καταχωρίζεται ατελώς στα βιβλία του οικείου κτηματολογίου».

Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι στην υπό συζήτηση Γαία φιλοξενούνται και χρήσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (λόγω μεταφοράς της αρμοδιότητας της Πρόνοιας από το τ. υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο τ. υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν υπάλληλοι και από τα δύο Υπουργεία.

Στόχος της ομάδας εργασίας είναι η εξεύρεση κοινά αποδεκτής και από τα δύο μέρη λύσης για τον καταμερισμό της Γαίας, βάσει αρμοδιοτήτων, και εν συνεχεία η διόρθωση στο Κτηματολόγιο της σχετικής εγγραφής, ως προς τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και ως προς τη χωρική πληροφορία (κατάτμηση της ενιαίας Γαίας σε μικρότερα/ αυτοτελή τμήματα).

Η διόρθωση της εγγραφής στο Κτηματολόγιο θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση της ένταξης των περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως προβλέπεται από το ν.4934/2022 (ΦΕΚ 100/Α’/23.05.22).

Με την ολοκλήρωση των ως άνω διορθώσεων, αυτομάτως θα επιλυθούν όλα τα επιμέρους προβλήματα τα οποία βαραίνουν τα κτήρια που βρίσκονται εντός της 366 Γαίας Ρόδου και οφείλονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Ο υπουργός

Αθανάσιος Πλεύρης».

Διαβάστε ακόμη

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιδιώκει να ενταχθεί η ΔΕΥΑΡ

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ γιορτάστηκε από τους Μουσουλμάνους της Ρόδου

«Καταπέλτης» ο Αλ. Κολιάδης: «Προσπαθώ να κρατήσω τους τόνους χαμηλά, όμως, μη με προκαλούν»

Έπιασαν δουλειά από χθες οι 15 οδηγοί της «ΡΟΔΑ»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ξεναγούς το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

«Μπλόκαρε» το λιμάνι από Τούρκους τουρίστες

Νέο τροχαίο ατύχημα στη Ρόδο- Ένας τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο