Οι κρατήσεις δείχνουν ότι και φέτος η σεζόν θα είναι καλή για το νησί μας

Οι κρατήσεις δείχνουν ότι και φέτος η σεζόν θα είναι καλή για το νησί μας

Οι κρατήσεις δείχνουν ότι και φέτος η σεζόν θα είναι καλή για το νησί μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1012 ΦΟΡΕΣ

Η αύξηση στη ροή των κρατήσεων για τη φετινή χρονιά στη Ρόδο είναι πλέον γεγονός και σε συνδυασμό με το ότι το πρώτο τσάρτερ προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» στις 11 Μαρτίου κάνει τους τουριστικούς παράγοντες να είναι αρκετά αισιόδοξοι για την εξέλιξη της σεζόν του 2023.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της ένωσης τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου, Τάσος Χατζηλιαμής, επισημαίνει ότι υπάρχει μία πολύ θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τα early bookings και ότι σχεδόν όλες οι αγορές με ελάχιστες εξαιρέσεις ακολουθούν αυτή την ικανοποιητική πορεία.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι πρώτες χώρες από τις οποίες θα έχουμε τουρίστες στο άνοιγμα της σεζόν είναι η Αγγλία, η Γερμανία, και οι σκανδιναβικές, ενώ ακολουθούν σταδιακά το Ισραήλ, η Γαλλία και η Πολωνία.

Όπως είναι γνωστό, η Easy jet θα φέρει από την Αγγλία στις 11 Μαρτίου τους πρώτους τουρίστες της χρονιάς,ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν θα έχουμε από εκεί και έπειτα καθημερινές αφίξεις, αλλά ίσως δύο φορές την εβδομάδα, ενώ προς το τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσουν και οι άλλες αγορές δηλαδή από τις σκανδιναβικές χώρες αλλά και τη Γερμανία.

Από το Ισραήλ, επίσης, αναμένεται ότι θα έχουμε αρκετά γρήγορα πτήσεις, ενώ στη συνέχεια μπαίνουν οι υπόλοιπες αγορές, όπως η Πολωνία και η Γαλλία και ακολουθούν οι υπόλοιπες: Τσεχία, Ρουμανία, Σερβία και οι άλλες μικρότερες χώρες από τα μέσα Μαΐου πλέον.

Αυτή είναι περίπου η κατάταξη των χωρών που παρατηρούνταν στα χρόνια προ πανδημίας, με τη μόνη διαφορά ότι αυτό συνήθως γινόταν στο τέλος Μαρτίου, ενώ τώρα θα γίνει στις 11 Μαρτίου, κερδίζοντας 20 μέρες.

Αυτό, όπως τονίζει ο κ. Χατζηλιαμής, είναι επιμήκυνση της σεζόν, καθώς συμπαρασύρει όλη την τουριστική περίοδο, και μάλιστα είναι σημαντικό το ότι το ξεκίνημα γίνεται από τη μεγάλη μας αγορά, την Αγγλία και μάλιστα από την έναρξη της σεζόν.

Ποια εικόνα υπάρχει σήμερα

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε συνεχώς μέσω των κρατήσεων των τουρ οπερέιτορ μόνο θετικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν, καθώς έχουμε μία αύξηση ροής των κρατήσεων και σε σχέση με το 2022 που ήταν χρονιά ρεκόρ.

Υπάρχουν αγορές που πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, όπως η αγγλική που είναι και βασική αγορά για το νησί μας, ενώ οι υπόλοιπες ακολουθούν στους ίδιους ρυθμούς με λίγες εξαιρέσεις.

Έχουμε μία πολύ θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τα early bookingΗ γερμανική αγορά είχε ένα μικρό σταμάτημα των προκρατήσεων κοντά στα Χριστούγεννα που ίσως είχε να κάνει με την ενεργειακή κρίση και τον τρόπο διαχείρισης της από τη Γερμανία.

Αυτό θεωρούμε ότι θα ξεπεραστεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, γιατί πλησιάζοντας προς την αρχή της σεζόν, το ενδιαφέρον θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο των πελατών για προκρατήσεις, έχοντας το κίνητρο των εκπτώσεων.

Οπότε, οι χώρες Γερμανία και Αγγλία, ειδικά η τελευταία, πάνε πολύ καλά, ενώ χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία πάνε πάρα πολύ καλά, τόσο σε σχέση με το 2019, όσο και με το 2022. Ταυτόχρονα είναι και αγορές που αρχίζουν τώρα να δραστηριοποιούνται στις προκρατήσεις, όπως η γαλλική και η ιταλική αγορά.

Δύο αγορές κατεξοχήν αργές στην πώληση των ταξιδιωτικών πακέτων, καθώς ξεκινούν Φλεβάρη. Υπάρχει, όμως, ήδη κίνηση από τώρα, οπότε υπάρχει ενδιαφέρον και από αυτές» δήλωσε ο κ. Χατζηλιαμής.

Άλλες παράμετροι

Με την ευκαιρία ρωτήθηκε και για διάφορες παραμέτρους που επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Επ’ αυτού τόνισε ότι το τουριστικό πακέτο, τόσο για τη Ρόδο, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι βεβαρυμμένο με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων όπως επίσης και με τις αυξήσεις των μεταφορικών, των ξενοδοχείων κ.λπ., οπότε το πακέτο θα έχει μία αναμενόμενη αύξηση.

Η αύξηση κυμαίνεται από 15% έως 25%, σε σχέση με τα περσινά πακέτα, όπως είπε.

Ρωτήθηκε όμως και για τις εκλογές και συγκεκριμένα αν και αυτές με τη σειρά τους επηρεάσουν την τουριστική σεζόν υπό την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθούν μόλις ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Όπως ανέφερε, ασκούν μία μικρή επιρροή στις κρατήσεις, όχι τόσο πολύ στις προκρατήσεις, όσο στις κρατήσεις της τελευταία στιγμής.

Επειδή ίσως οι εκλογές γίνουν στις αρχές Απριλίου, η κίνηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη, ενώ και ο Απρίλιος δεν είναι μήνας των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, οπότε δεν θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι.

Ίσως επηρεαστούμε στο δεύτερο γύρο πιθανόν μέσα στο Μάιο, αλλά δεν φοβόμαστε καθόλου για μείωση τουριστών.

Με την ευκαιρία ανέφερε και ότι υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε κάποιους αστάθμητους παράγοντες, αλλά ο προορισμός μας είναι ικανός να ανταπεξέλθει και να κάνει νούμερα ρεκόρ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, τόνισε ότι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες τόσο θεσμικά αλλά και οι επαγγελματίες από την πλευρά τους έχουν προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες χωρίς να έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερα από πέρυσι τα πράγματα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό κρουαζιέρας έχουμε, όπως είπε ο κ. Χατζηλιαμής, θετικά μηνύματα καθώς υπάρχουν περισσότερες προσεγγίσεις και χρόνο με το χρόνο η Ρόδος αποκτά την αίγλη της, ως προορισμός κρουαζιέρας.

Όσο για το γιώτινγκ, χρειάζονται υποδομές και βοήθεια στο θέμα ελλιμενισμού των σκαφών, για το οποίο πρέπει να διευκολυνθούν οι διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου