Ισχυρή σεισμική δόνηση πριν από λίγο νοτιοανατολικά της Ρόδου

Ισχυρή σεισμική δόνηση πριν από λίγο νοτιοανατολικά της Ρόδου

Ισχυρή σεισμική δόνηση πριν από λίγο νοτιοανατολικά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 13093 ΦΟΡΕΣ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 ρίχτερ σημειώθηκε στις 2:37 σε απόσταση 66,5 χιλιομέτρων νότια νοτιοανατολικά της Ρόδου. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο ήταν 22 χιλιόμετρα. 

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή τόσο στο νησί μας όσο και στην Κάρπαθο, την Κρήτη, την Τουρκία  ωστόσο, από τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η «Ροδιακή», τόσο στην πυροσβεστική υπηρεσία όσο και στην αστυνομία, δεν έχει γίνει καμία αναφορά για ζημιές.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή ακολούθησαν μετασεισμοί.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για τον ισχυρό σεισμό

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρει «Καμία αναφορά, μέχρι στιγμής, για κίνδυνο ανθρώπινης ζωής ή υλικές ζημιές, απο τον σεισμό που σημειώθηκε Ανατολικά της Ρόδου».

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορίο Ειδήσεων, ο διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει πως σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο πολύ ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Ρόδου ήταν μεγέθους 5,9 Ρίχτερ. Ευτυχώς, τόνισε, που το επίκεντρό του ήταν στη θάλασσα, 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου. «Έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι νωρίς ακόμη να κάνουμε εκτιμήσεις», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής  Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο Newsbomb.gr για τον σεισμό στο νησί μας και δήλωσε τα εξής: «Δεν έχουμε ζημιές από τον σεισμό. Είναι 5,7 με 5,9 δεν έχουμε ακόμα το σίγουρο.» ανέφερε αρχικά. Για το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι «είναι στην τάφρο του Στράγωνα, αρκετά μακριά από τη Ρόδο».

Πάντως, ο σεισμολόγος - καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ανέφερε στο iefimerida.gr πως «μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα κλασικό 6άρι του ανατολικού Αιγαίου. Η απόσταση από τις ακτές είναι μεγάλη και επομένως οι δυνητικές επιπτώσεις είναι τρομακτικά περιορισμένες». Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ο συγκεκριμένος σεισμός ο κ. Παπαζάχος απαντά ότι «το 5,9 σίγουρα δεν είναι μικρό μέγεθος, όμως θα έλεγα ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Είναι ένας συνηθισμένος σεισμός για τη συγκεκριμένη ζώνη».

Ανακοίνωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 14:37, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.9 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 498 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου.

Ο πρόεδρος κοινότητας Λίνδου

Ανακοίνωση για τον σεισμό εξέδωσε και ο πρόεδρος της κοινότητας Λίνδου, κ. Λάμπης Χρυσοβαλάντης αναφέροντας:

«Ο σεισμός, ο οποίος καταγράφηκε πριν λίγη ώρα στον τόπο μας, ήταν έντονος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ζημιές.

Όσοι εκ των κατοίκων αντιμετωπίσουν πρόβλημα, παρακαλώ να επικοινωνήσουν μαζί μου, στο τηλέφωνο: 6944574659»

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς