Κατατέθηκαν τρεις προσφορές για τις περιφράξεις προστασίας των ελαφιών

Κατατέθηκαν τρεις προσφορές για τις περιφράξεις προστασίας των ελαφιών

Κατατέθηκαν τρεις προσφορές για τις περιφράξεις προστασίας των ελαφιών

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 975 ΦΟΡΕΣ

Τρεις προσφορές κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού της διεύθυνσης δασών Δωδεκανήσου για την κατασκευή περιφράξεων μέσα σε δασικές εκτάσεις του νησιού μας και ειδικά στην περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός έληξε στις 24 του μήνα και υπήρξε ένας ενδιαφερόμενος από Ρόδο, ένας από Πάτρα και ένας από Καμένα Βούρλα, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει και πάλι ηλεκτρονικά αύριο, Τρίτη 31 Ιανουαρίου, ώστε να αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος του έργου.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει ένα δεκαήμερο για την υποβολή τυχόν ενστάσεων και κατόπιν, όταν γίνει και η έγκριση των πρακτικών του διαγωνισμού, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με τον οριστικό ανάδοχο ώστε να ξεκινήσει άμεσα και η υλοποίηση του έργου.

Πρόκειται, αρχικά, για δύο περιφράξεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου, το οποίο έχει τον τίτλο « κατασκευή περιφράξεων εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε ενδιαιτήματα πλατωνιού, στη δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου, για τον περιορισμό ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες από την παρουσία του είδους-τμήματα Ι & V, εκτιμώμενης αξίας 138.165,36 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% σύνολο 171.325,04».

Το έργο χρηματοδοτείται από τον οργανισμό φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει αύριο  ενώ ο ανάδοχος που θα προκύψει θα πρέπει να εκτελέσει το έργο μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Σε τι αφορά

Το έργο αφορά στην κατασκευή δύο ανοικτών περιφράξεων και αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης σειράς δράσεων που θα ακολουθήσουν, οι οποίες αφορούν ακόμη σε 9 περιφράξεις σε -δασικού χαρακτήρα- εκτάσεις, συνολικού μήκους 43.895 μ., σε ενδιαιτήματα του πλατωνιού “Dama dama”, που γειτνιάζουν με «καλλιεργούμενες εκτάσεις» εντός περιοχών της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου

Η χρηματοδότηση ύψους 171.325,04 ευρώ αντιστοιχεί σε μήκος 7.179 μέτρων περίφραξης και αφορά στα τμήματα της Περίφραξης (Ι) που προσδιορίζεται γεωγραφικά ως «από Φράγμα Απολακκιάς – ανατολικά- έως θέση Βρουλιά και (που προσδιορίζεται γεωγραφικά ως «Παράλληλα με την επαρχιακή οδό Άγρου προς Ίστριο».

Ο συνολικός προϋπολογισμός και των έντεκα περιφράξεων είναι 1.047.543,23 ευρώ και έγινε ως εξής: αφού υπολογίσθηκε το συνολικό κόστος των έργων, που ανέρχεται στα 622.544,53 ευρώ, προστέθηκαν κατά σειρά α) Γ.Ε. και Ο.Ε. (Γενικά Έξοδα και Όφελος Εργολάβου) 18 %, β) Απρόβλεπτα 15 % και τέλος στο άθροισμα προστίθεται γ) Φ.Π.Α. 24 % (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας).

Τα προτεινόμενα έργα αποσκοπούν στον περιορισμό ή την -κατά το δυνατόν- μετρίαση των αγροζημιών, που προκαλούνται από την σταθερή και συνεκτική παρουσία του είδους στις καλλιέργειες της περιοχής, την προσπάθεια εξεύρεσης τροφής και νερού, αλλά και την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και διατήρησής του, ειδικότερα από τις θανατώσεις, που προκύπτουν από τροχαία ατυχήματα και παγιδεύσεις σε πλαστικά δίχτυα περιφράξεων καλλιεργειών.

Η επιλογή των θέσεων πραγματοποιήθηκε μετά από εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής που συνέταξε η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, (σε συνέχεια ευρύτερης προμελέτης που συνέταξε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο), στην οποία υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, καθώς και από τη λοιπή αλληλογραφία, από την οποία λήφθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία υπαίθρου και μετά από κατάλληλη επεξεργασία, προσδιορίσθηκαν οι θέσεις των προτεινόμενων έργων.

Οι θέσεις και τα μήκη των προτεινόμενων περιφράξεων προέκυψαν κυρίως από τις υποδείξεις των αγροτών.

Το έργο θα αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά του και εφόσον η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του αποβεί θετική, θα ακολουθήσουν οι επόμενες κατασκευές, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Η κατασκευή των περιφράξεων, θα συμβάλει:

- στη μετρίαση των αγροζημιών από την είσοδο των πλατωνιών που παρατηρούνται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις

- στη μετρίαση των θανατώσεών τους, λόγω τροχαίων ατυχημάτων και παγιδεύσεων σε πλαστικά δίχτυα περίφραξης καλλιεργειών, αλλά και από τους «εχθρούς» που αποκτά, προκαλώντας αγροζημιές

- πλην των προστατευτικών επιδράσεων στην προστασία και τη διατήρηση του είδους, ενώ θα προκύψουν και ανάλογες θετικές επιδράσεις στην αγροτική οικονομία του νησιού και περισσότερο της Νότιας Ρόδου

Ο περιορισμός των αγροζημιών θα συμβάλει στην ανάπτυξη θετικότερων αντιλήψεων και στάσεων των κατοίκων της Ρόδου για το προστατευόμενο είδος.

Και πρόγραμμα για τους καλλιεργητές

Υπενθυμίζεται ότι ο εντεταλμένος πρωτογενούς τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης, είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα σε συνέντευξη τύπου ότι από τη νέα χρονιά, οι αγρότες μας θα μπορούν να επιδοτούνται σε ποσοστό 100%, για τη δημιουργία ηλεκτροφόρων περιφράξεων στις καλλιέργειές τους προκειμένου να προστατευτούν από τα ελάφια που προκαλούν ζημιές σε αυτές.

Όπως είχε πει θα ανοίξει μέτρο με τίτλο «μη παραγωγικές επενδύσεις για την αειφορική διαχείριση και προστασία μεγάλων θηλαστικών (αρκούδα, λύκος, τσακάλι και ελάφι)», το οποίο θα αφορά σε ηλεκτροφόρο περίφραξη που θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό σύστημα, ηλιακό πάνελ, καλώδιο, σύρμα, φράχτη για περίφραξη.

Μάλιστα, η περίφραξη μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι τέσσερις σειρές καλώδιο, για την προστασία από επιθέσεις ζώων.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη