Χ. Γιασιράνη: Κανονικά οι διανομές τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο (Βίντεο)

Χ. Γιασιράνη: Κανονικά οι διανομές τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο (Βίντεο)

Χ. Γιασιράνη: Κανονικά οι διανομές τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο (Βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 602 ΦΟΡΕΣ

Γεμάτο με τρόφιμα είναι το κοινωνικό παντοπωλείο της Ρόδου, και οι διανομές γίνονται κανονικά χωρίς πρόβλημα, κάτι που αποδεικνύεται και από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη γι’ αυτό τον μήνα και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή.

Όπως υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλα Γιασιράνη, τα εμπόδια που υπήρχαν σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς τροφίμων ξεπεράστηκαν, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων οικογενειών μειώθηκε από 950 σε 600, γεγονός για το οποίο εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή της.

«Καταφέραμε και ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια για τους διαγωνισμούς των τροφίμων και την επάρκεια του κοινωνικού παντοπωλείου προκειμένου να εξυπηρετεί τους δικαιούχους του πλέον κάθε μήνα.

Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα τα προηγούμενα δύο χρόνια σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά των διαγωνισμών για την αγορά των τροφίμων από την περιφέρεια με υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων εταιρειών.

Ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και τώρα το κοινωνικό παντοπωλείο, όπως βλέπετε, είναι απολύτως γεμάτο, με επάρκεια σε όλα τα είδη και γίνονται κάθε μήνα κανονικά οι διανομές στους δικαιούχους» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας:

«Οι δικαιούχοι, πλέον, μετά την τελευταία αναθεώρηση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί κάποιος για να είναι δικαιούχος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουν μείνει πολύ λίγες αιτήσεις ώστε να αξιολογηθούν και να ενταχθούν και οι υπόλοιποι.

Από τους 950 που είχαμε στο παρελθόν, αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο 60Αυτό το νούμερο μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία, γιατί είναι προφανές ότι ο κόσμος δούλεψε και μπόρεσε να έχει εισόδημα ώστε να μην έχει ανάγκη την τσάντα του κοινωνικού παντοπωλείου. Εμείς όμως θα είμαστε πάντα εδώ, θα έχουμε επάρκεια αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι συμπολίτες μας να έχουν τις λιγότερες το δυνατόν ανάγκες.

Αυτό γίνεται μόνο όταν υπάρχει δουλειά, εισόδημα και ανάπτυξη. Φέτος είμαστε ευτυχείς να λέμε ότι έχει μειωθεί κατά το 1/3 ο αριθμός των δικαιούχων. Υπάρχουν όμως κάποιοι που πάντα θα είναι δικαιούχοι καθώς πάντα υπάρχουν αναπηρίες και δυσλειτουργίες, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ».

Όπως τόνισε η κ. Γιασιράνη, έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσουμε στη στιγμή να υπάρχουν στο παντοπωλείο όλα τα είδη σε απόλυτη επάρκεια.

Όπως ανέφερε, ο μεγάλος διαγωνισμός που ήταν σε εκκρεμότητα ύψους 1.080.000 ευρώ έχει ολοκληρωθεί κατά τις δύο κατηγορίες ειδών.

Περίπου 300.000 ευρώ που αφορούν καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής βρίσκονται ακόμα σε δικαστικές διαμάχες.

Τα υπόλοιπα όμως που αφορούν τα τρόφιμα καθαρά, ξεκαθαρίστηκαν και τις επόμενες μέρες υπογράφονται και αυτές οι συμβάσεις προκειμένου να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο το παντοπωλείο και έτσι θα πάρουν και τα υπόλοιπα νησιά τρόφιμα για τα οποία δεν έφταναν οι ποσότητες ώστε να δοθούν και στους δικαιούχους εκεί, αν και είναι λίγοι.

Η προτεραιότητα ήταν να δοθούν στη μεγάλη μάζα και να ικανοποιηθεί ο μεγάλος αριθμός. Τώρα σε όλα τα κοινωνικά παντοπωλεία που έχει δημιουργήσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα υπάρχει πληρότητα τροφίμων ώστε να υπάρχει μέριμνα σε όλα τα νησιά για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Πάντως, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Υγείας, εκτός από το κοινωνικό παντοπωλείο στα υπόλοιπα νησιά, δηλαδή στα επαρχεία Καλύμνου Καρπάθου και Κω υπάρχει το ΤΕΒΑ. Είναι το επισιτιστικό πρόγραμμα από το οποίο τα τρόφιμα δίνονται απρόσκοπτα.

Σημειώνεται ότι για το ΤΕΒΑ σε Ρόδο και Κω γίνεται η διανομή από τους δήμους.

Σε όλα τα υπόλοιπα νησιά επικεφαλής εταίρος είναι η περιφέρεια που κάνει τις προμήθειες και τις διανομές σε συνεργασία με την εκκλησία, τους δήμους, τα επαρχεία και τους κοινωνικούς φορείς.

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ η κ. Γιασιράνη έκανε γνωστό ότι γίνεται επικαιροποίηση αυτόματα με βάση το ΚΕΑ, δηλαδή το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης.

Όσοι είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ είναι αυτόματα και δικαιούχοι του ΤΕΒΑ που σημαίνει ότι η κυβέρνηση με την πλατφόρμα που έχει και παρακολουθεί την πορεία του προγράμματος είναι εκείνη που δίνει τους δικαιούχους.

Πάντως ο αριθμός τους είναι περίπου ο ίδιος, δε φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι, ενώ οι δικαιούχοι σε Ρόδο και Δωδεκάνησα, δεν είναι γνωστοί γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται η επικαιροποίηση σε Κω, Κάλυμνο και Κάρπαθο όπου όμως είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με αυτούς της Ρόδου.

Κορωνοϊός

Η αντιπεριφερειάρχης ρωτήθηκε και για τον κορωνοϊό απαντώντας ότι δεν υπάρχει πλέον ανησυχία, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις ιώσεις και τη γρίπη.

«Δε μας ανησυχεί ο κορωνοϊός, έχει ήπια συμπτώματα. Εκείνο που έχει φέτος έξαρση είναι οι ιώσεις και η εποχική γρίπη γι’ αυτό συστήνουν οι επιστήμονες να εμβολιάζεται ο πληθυσμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η εικόνα από το νοσοκομείο της Ρόδου είναι ότι δεν έχουμε πίεση λόγω covid· πολλά περιστατικά που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο αφορούν γρίπη, πνευμονίες κλπ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ενίσχυση του νοσοκομείου

Επίσης, στην κ. Γιασιράνη τέθηκε και το ερώτημα για τις προγραμματικές συμβάσεις με το νοσοκομείο Ρόδου που συζητήθηκαν στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο και αφορούν την ενίσχυση του συστήματος κλιματισμού και την ανακαίνιση της μονάδας τεχνητού νεφρού για το νοσοκομείο μας.

Για το θέμα ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Στο περιφερειακό συμβούλιο πήγαμε δύο προγραμματικές συμβάσεις με το νοσοκομείο της Ρόδου.

Το συνολικό ποσό και για τις δύο είναι 400.000 ευρώ. 137.000 ευρώ αφορούν την ανακαίνιση και την επέκταση της μονάδας τεχνητού νεφρού καθώς θα γίνουν επεμβάσεις μέσα στην κλινική για να αναμορφωθεί και να γίνει πιο σύγχρονη.

Αυτό έρχεται να συμπληρώσει την αγορά μέσα από μία άλλη προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια της τάξης των 950.000 ευρώ για νέα μηχανήματα τεχνητού νεφρού. Είναι έτοιμη η προμήθεια, περιμένει το νοσοκομείο να την ολοκληρώσει για να τα παραλάβει.

Δεκαεπτά τέτοια νέα μηχανήματα τεχνητού νεφρού είναι μέσα στην προμήθεια και μαζί με την ανακαίνιση της κλινικής θα έχει μία άλλη φροντίδα και άλλο περιβάλλον ο ασθενής που θα έρχεται.

Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση αφορά την ενοικίαση δύο ψυκτικών πύργων ή τεσσάρων, ανάλογα με την απόφαση των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας και του νοσοκομείου για την ενίσχυση της ικανότητας ψύξης τους θερινούς μήνες του νοσοκομείου.

Σήμερα έχει πέντε ψυκτικούς πύργους εκ των οποίων είναι λειτουργικός ο… ενάμισης και αυτός δεν λειτουργεί με το μέγιστο της απόδοσής του. Οπότε είχαμε πέρσι το καλοκαίρι αυτά τα φαινόμενα και δημιουργήθηκε αυτός ο μεγάλος θόρυβος.

Έτσι ο περιφερειάρχης, ο διοικητής του νοσοκομείου και εγώ, συνεννοηθήκαμε για να κάνουμε αυτή την παρέμβαση, ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί. Εμείς θέλουμε οι συμπολίτες μας να έχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας με ένα αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας».

Ακτινοθεραπευτικό

Σε ό,τι αφορά το ακτινοθεραπευτικό, η κ. Γιασιράνη υπογράμμισε ότι αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Υγείας, αλλά αν ζητηθεί στήριξη από την περιφέρεια, θα δοθεί.

«Εμείς έχουμε όλες τις καλές προθέσεις, το έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή με τα κίνητρα των γιατρών, ενώ πάνω από 50 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί στις μονάδες του ΕΣΥ είτε σε εξοπλισμό, είτε σε αναλώσιμα, είτε σε προσωπικό που πληρώνουμε.

Συμμετέχουμε παντού. Σε ό,τι αφορά το ακτινοθεραπευτικό, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα πάρουμε την απόφαση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί ώστε να συνδράμουμε και εκεί. Αν ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι τέτοιος, εμείς θα είμαστε παρόντες», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»