Σε φυλάκιση 7 ετών καταδικάστηκε Γάλλος για «διευκόλυνση» μεταναστών

Σε φυλάκιση 7 ετών καταδικάστηκε Γάλλος για «διευκόλυνση» μεταναστών

Σε φυλάκιση 7 ετών καταδικάστηκε Γάλλος για «διευκόλυνση» μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 500 ΦΟΡΕΣ

Συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στον 40χρονο Γάλλο που είχε συλληφθεί από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και κατηγορείται για συνέργεια σε παραλαβή από σημείο εισόδου πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος με σκοπό την προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας κατά συρροή.

Πρόκειται για τον αλλοδαπό που είχε καταφέρει να «δραπετεύσει» από τους Λιμενικούς στη Ρόδο κατά την κράτησή του για την υπόθεση αυτή και τελικά είχε εντοπιστεί και συλληφθεί εκ νέου.

Ο 40χρονος Γάλλος διά του δικηγόρου του κ. Κώστα Πετράτου είχε κινήσει τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης και το πρακτικό αυτής επικυρώθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών για κάθε έναν από τους πέντε μεταφερόμενους από τον 40χρονο, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, και όλα είχαν ξεκινήσει τα ξημερώματα στις 2 Νοεμβρίου 2022 όταν έγινε γνωστό στην υπηρεσία ότι παράνομοι μετανάστες είχαν αποβιβαστεί στις ακτές της Καμείρου.

Μάλιστα το πλωτό σκάφος του Λιμενικού είχε καταφέρει μετά από καταδίωξη να ακινητοποιήσει το σκάφος με τους δύο Τούρκους διακινητές που είχαν μεταφέρει στο νησί μας τους μετανάστες, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Την ίδια ώρα, προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου μετέβη στην περιοχή της Καμείρου όπου και εντόπισαν ένα αυτοκίνητο να κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την πόλη της Ρόδου.

Ακολούθησε καταδίωξη, οι λιμενικοί κατάφεραν να πλησιάσουν το αυτοκίνητο και να διαπιστώσουν την ύπαρξη μέσα σε αυτό των πέντε ατόμων, όμως τελικά ο οδηγός του οχήματος κατάφερε να ξεφύγει.

Όπως διαπιστώθηκε το αυτοκίνητο ήταν νοικιασμένο και έτσι την επόμενη ημέρα στις 5 το απόγευμα οι λιμενικοί «έστησαν» καρτέρι στο γραφείο ενοικιάσεως καθώς επρόκειτο να επιστραφεί.

Πράγματι εκεί εμφανίστηκε ο 40χρονος Γάλλος και συνελήφθη.

Ο ίδιος δήλωσε προανακριτικά, ότι δεν ήταν αυτός ο οδηγός του οχήματος και πως ο ρόλος του ήταν να ενοικιάζει αυτοκίνητα στο όνομά του, να κλείνει δωμάτια σε ξενοδοχεία καθώς και να μοιράζει κάρτες ασύλου και αεροπορικά εισιτήρια.

Ο 40χρονος είχε αναφέρει επίσης ότι και άλλα άτομα που έχουν σχέση με την υπόθεση διέμεναν σε ενοικιαζόμενη κατοικία στην Κρεμαστή όπου έγινε έρευνα και συνελήφθη ένας 52χρονος Έλληνας που μίσθωνε την κατοικία.

Ο τελευταίος βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή Ρόδου στις αρχές Νοεμβρίου 2022 και με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται και την όποια ανάμιξή του στην υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά τον 40χρονο και την απόδρασή του, δικάστηκε στις 7 Νοεμβρίου 2022 το μεσημέρι από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών χωρίς αναστολή. Ενώπιον του δικαστηρίου ο 40χρονος είχε ισχυριστεί ότι δεν επρόκειτο για απόδραση αλλά πως απλώς είχε πάει στο δωμάτιό του να κάνει μπάνιο και να ξεκουραστεί.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, μετά την απολογία του στις 7 Νοεμβρίου 2022 το μεσημέρι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 40χρονος Γάλλος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή όπου και θα επιστρέψει μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο.

Διαβάστε ακόμη

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους