Τη νέα σεζόν περιμένουν οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Τη νέα σεζόν περιμένουν οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Τη νέα σεζόν περιμένουν οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 704 ΦΟΡΕΣ

Η χρονιά των αλλαγών θα είναι το 2023 για τη Νέα Αγορά, εκτιμά ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της, κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση στο εμβληματικό συγκρότημα αυτή την περίοδο, αλλά και το ότι περιμένουν να λειτουργήσουν το καλοκαίρι, παράλληλα με τα εργοτάξια στον πάνω όροφο.

Με το βλέμμα στραμμένο στη σεζόν

Καταρχάς, όσο αφορά σ’ αυτή την περίοδο, ο κ. Κατσιδώνης είπε ότι η κίνηση στη Νέα Αγορά, ως γνωστόν, δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο αφού δεν είχε τη γνωστή δυναμική της. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι από τις 55 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Μνημείο, το χειμώνα λειτουργούν μόνο οι... 8, μιας και το είδος που εμπορεύονται δεν είναι ένας κωδικός που «κινείται» το χειμώνα ή την εορταστική περίοδο. Και δήλωσε: «Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην επόμενη σεζόν που ουσιαστικά, απ’ ό,τι ακούγεται, θα είναι πάρα πολύ καλή.

Ακόμα και ίδια με την προηγούμενη να είναι, θα είμαστε-θεωρώ-ευχαριστημένοι όλοι. Ήταν μία πολύ καλή χρονιά η περυσινή, και σε κίνηση και σε αφίξεις. Από εκεί και πέρα τώρα, ότι θα επιμηκυνθεί και ακούγονται αυτά τα αισιόδοξα σενάρια, είναι κάτι που μας χαροποιεί».

Όσο για το πώς θα βρει αυτή η σεζόν τη Νέα Αγορά, μιας και είναι σε εξέλιξη το σχέδιο της αποκατάστασης και αναβάθμισης της λειτουργίας της, ο κ. Κατσιδώνης δήλωσε: «Θεωρώ ότι το 2023 θα είναι η χρονιά των αλλαγών στη Νέα Αγορά, τόσο για το κτήριο όσο και για τις επιχειρήσεις μας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη μεταβατική περίοδο.

Όλα, σιγά-σιγά, φαίνεται να παίρνουν το δρόμο τους: η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, έχει δημοπρατηθεί, περιμένουμε με αγωνία να ανακηρυχθεί και ο νικητής του διαγωνισμού, οπότε να ξεκινήσει ν’ αναλαμβάνει τα έργα. Γνωρίζουμε ότι θα πάρει 24 μήνες η ολοκλήρωση του έργου από τότε που θα αναλάβει, οπότε όσο το γρηγορότερο υπογραφεί η σύμβαση, τόσο το καλύτερο και το γρηγορότερο για να ολοκληρωθεί».Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσης των συμβολαίων αφού βρίσκονται στη φάση όπου, σιγά-σιγά, τα επιχειρηματικά πλάνα που έχουν καταθέσει παίρνουν την απαιτούμενη έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Σημειώνεται ότι από τα 25 τέτοια που έχουν κατατεθεί, έχουν εγκριθεί τα 5 και σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ευελπιστούν ότι θα ανανεώνονται και οι αντίστοιχες μισθώσεις που έχουν πάρει αυτή την έγκριση.

Όσον αφορά στο κομμάτι της μετακόμισης των επιχειρήσεων των οποίων τα καταστήματα στα οποία στεγάζονταν μέχρι πρότινος θα κατεδαφιστούν-υπενθυμίζεται ότι θα κατεδαφιστούν 52 καταστήματα στο εσωτερικό της Νέας Αγοράς, τα οποία η Υπηρεσία χαρακτήρισε ως αυθαίρετα- εξ αυτών σε λειτουργία είναι τα 32, τα οποία λειτουργούν 16 επιχειρηματίες, βρίσκονται στη φάση των ραντεβού με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Πολεοδομίας, κ. Στέφανο Δράκο, και ουσιαστικά επιλέγουν κατάστημα ανάλογα με το είδος της δραστηριότητάς τους.

Αν είναι, δηλαδή, υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνε στο εσωτερικό του συγκροτήματος και αν είναι του εμπορικού τομέα θα μετακομίσουν στον εξωτερικό χώρο, περιμετρικά.
Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η φάση, θα αρχίσουν και αυτοί οι επιχειρηματίες να καταθέτουν το επιχειρηματικό πλάνο για το νέο κατάστημα που θα μεταστεγαστούν και να ξεκινήσουν και εκεί, σιγά-σιγά, το χειμώνα, μετά το τέλος της σεζόν, να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες και ανακαινίσεις.

Σχετικά με το αν τους προβληματίζει το γεγονός ότι η νέα σεζόν θα τους βρει με εργοτάξιο σε κάποια τμήματα της Νέας Αγοράς, ο πρόεδρος είπε ότι, αυτό αναφέρεται στη μελέτη και περιλαμβάνεται στη συμφωνία που έχουν κάνει με τον δήμο και θύμισε ότι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στο ενδεχόμενο να κλείσει τελείως η Νέα Αγορά και να ολοκληρωθεί το έργο σε ένα χρόνο ή να δοθεί σε δυο χρόνια η προθεσμία ολοκλήρωσής του και να γίνουν οι εργασίες ενώ είναι σε λειτουργία.

Η συμφωνία που έχουν κάνει, λοιπόν, είναι από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο ο εργολάβος να εκτελεί εργασίες στον πάνω όροφο (σ.σ. τις μονώσεις, στην ταράτσα, τα κουφώματα κτλ.) ακόμα και καλοκαίρι ως επί το πλείστον δεν θα τους ενοχλεί και από τον Οκτώβριο και μετά, με τη λήξη της σεζόν δηλαδή, ο εργολάβος να κατέβει στο ισόγειο για να εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες που θα τις κάνει ανά πτέρυγα. Και είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιδώνης:

«Η κατάσταση σαφώς και στο ισόγειο της Νέας Αγοράς είναι απελπιστική, ειδικά στο τμήμα που βρίσκεται στις δυο στάσεις και είναι η πρώτη εικόνα που έχει ένας τουρίστας ερχόμενος στη Ρόδο, από το αεροδρόμιο ας πούμε, με το που φθάνει στη στάση, είναι κάτι που με τις τελευταίες εργασίες που έχουν αφαιρεθεί κάποια σαθρά κομμάτια σοβάδων δείχνει κάπως επικίνδυνη, αλλά είμαστε και γι’ αυτό σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για να δούμε πώς μπορεί, έστω προσωρινά, να βρεθεί μία λύση για τη λειτουργία αυτών των μηνών της θερινής περιόδου».

Τα μισθώματα

Σχετικά, τέλος, με την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων τους από τη στιγμή που θα αναβαθμιστεί κτηριακά και λειτουργικά το Μνημείο, είπε ότι δεν ανησυχούν οι καταστηματάρχες και δήλωσε: «Αυτό το κομμάτι είναι κάτι που το ‘χουμε αναλάβει σύμφωνα με το νόμο. Ό,τι προβλέπει ο νόμος το εφαρμόζουμε.

Δηλαδή, ο κάθε καταστηματάρχης, εκτός από το να πληρώσει το μηχανικό για να κάνει το απαιτούμενο επιχειρηματικό πλάνο, παράλληλα έχει την υποχρέωση βάσει του νόμου, ένας από τους πιστοποιημένους εκτιμητές να εκτιμήσει το ετήσιο μίσθωμα του καταστήματός του, με βάση τα ενοίκια της γύρω περιοχής και με βάση αυτά που πρέπει να λάβει υπόψη του. Αυτό το χαρτί κατατίθεται στην ακίνητη περιουσία και από εκεί και πέρα ορίζεται το νέο μίσθωμα με βάση τη γύρω περιοχή και την τωρινή κατάσταση των μισθωμάτων».

Όπως σημείωσε, αυτή είναι μία αρμοδιότητα του Τμήματος ακίνητης περιουσίας του δήμου και δεν έχει να κάνει με τη Νεωτέρων Μνημείων. Ωστόσο, στην Ακίνητη Περιουσία τα πράγματα έχουν παγώσει λόγω της αλλαγής στον αντιδήμαρχο-επί τη ευκαιρία, μάλιστα, ευχήθηκε καλή τύχη στον κ. Σπύρο Σπυρόπουλο που ορίστηκε και είπε ότι επίκειται συνάντηση μαζί του τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα εύχονται κάθε επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας