Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο Κυριάκος Φίνας

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο Κυριάκος Φίνας

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο Κυριάκος Φίνας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4835 ΦΟΡΕΣ

Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο Κυριάκος Φίνας, ιδιαίτερα γνωστός  και αγαπητός στη ροδιακή κοινωνία.

Ο Κυριάκος Φίνας γεννήθηκε στη Λίνδο, σπούδασε οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών(ΑΣΟΕ) και διετέλεσε διευθυντής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Είχε επίσης πλούσια συγγραφική δραστηριότητα για την οποία τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ενώ διετέλεσε και τακτικός συνεργάτης της «Ροδιακής» με άρθρα του για θέματα τοπικής οικονομίας, ιστορίας κ.α. Διετέλεσε επίσης κοινοτάρχης Λίνδου.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 13:00 στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών νεκροταφείο Ρόδου.

Συλλυπητήριο μήνυμα Βασίλη Υψηλάντη

Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του αγαπητού μου και σεβαστού Κυριάκου Φίνα.

Η δυνατή προσωπικότητα του, η βαθιά γνώση της ιστορίας και της οικονομικής πραγματικότητας της Δωδεκανήσου, η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Λίνδου, που του έδειξε το δρόμο και για την επιτυχημένη πορεία του ως πρόεδρου της ιστορικής αυτής κωμοπόλης της Ρόδου, συνέβαλαν στην καλυτέρευση του τόπου μας.

Με το σπουδαίο συγγραφικό του έργο, αφήνει ισχυρή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, αφού αποτελεί πρωτότυπη πηγή ιστορικής γνώσης και σημαντικών στοιχείων για τη λειτουργία της Ρόδου και του νομού μας.

Η πύρινη φιλοδωδεκανησιακή αρθρογραφία του, μεστή σε περιεχόμενο και με τεχνοκρατική
προσέγγιση μας εμπνέει και μας υποδεικνύει δρόμους στρατηγικής διεκδίκησης χρόνιων
αιτημάτων του Δωδεκανησιακού Λαού. Υπόδειγμα συνετού οικογενειάρχη και αντικειμενικού κριτή των προβλημάτων που μας ταλανίζουν. Ο θάνατος του δημιουργεί ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό στην Δωδεκανησιακή κοινωνία. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στη σύζυγό του και στα παιδία του και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα της ροδίτικης γης που θα τον σκεπάσει. Αιωνία του η μνήμη.

Συλλυπητήριο μήνυμα Σάββα Διακοσταματίου 

Με θλίψη πληρόφορήθηκα την απώλεια του Κυριάκου Φίνα, ενός ανθρώπου με μεγάλη πορεία και
προσφορά στην κοινωνία της Ρόδου.
Ο Κυριάκος Φίνας, με την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα αλλά και με την μαχητική του
παρουσία στην πολιτική σκηνή του τόπου, ώς κοινοτάρχης Λίνδου, άφησε σήμερα σε όλους εμάς μια
μεγάλη παρακαταθήκη.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Συλλυπητήριο μήνυμα Φώτη Χατζηδιάκου 

Η διαδρομή του Κυριάκου Φίνα, ξεκινά από την Λίνδο, την γενέθλια γη, την οποία αγάπησε ιδιαίτερα και ανέδειξε με το συγγραφικό του έργο και την προσφορά του όσο κανένας άλλος.

Μετά την 35ετή υπηρεσία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το οποίο και διεύθυνε επί οκταετία, δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην τοπική Αυτοδιοίκηση, με την ιδιότητα του αιρετού Προέδρου της ιστορικής κοινότητας Λίνδου, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή αναβάθμιση της γενέτειράς του.

Οι γνώσεις, η εμπειρία και η ευρύτητα των ενδιαφερόντων του διασυνδέεται με τις ιστορικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες του τόπου μας και καταγράφονται σε πλήθος δημοσιεύσεων, μελετών και συγγραμμάτων, τα οποία επιμελήθηκε και αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την ιστορία, την οικονομία και τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου. Δίκαια τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1990) για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και την πολυσχιδή προσωπικότητά του.

Σημαντική είναι η έκδοση ενός από τα σπουδαιότερα πονήματα του Κυριάκου Φίνα για την συμβολή του Ιωάννη Ζίγδη στην μεταπελευθερωτική πορεία της Δωδεκανήσου καθώς επίσης η δωρεά εκατόν πέντε βιβλίων, Δωδεκανησιακού ιστορικού περιεχομένου και της Δωδεκανησιακής Οικονομίας, στο Πνευματικό Κέντρο Λίνδου «Ιωάννης Γ. Ζίγδης» και η έκδοση του τελευταίου βιβλίου του, με τον τίτλο: «Αρχαίοι και Νεότεροι Λίνδιοι στη διαχρονική, πολιτιστική και αναπτυξιακή πορεία της Λίνδου», με την οικονομική στήριξη του Δήμου Ρόδου (01-10-2018).

Σήμερα φεύγει πλήρης ημερών με την αναγνώριση, τον σεβασμό και την καταξίωση του από τον Ροδιακό λαό.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Ο τέως Δήμαρχος Ρόδου

Φώτης Χατζηδιάκος

Ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Στο άκουσμα του θανάτου του εξέχοντος μέλους της ξενοδοχειακής οικογένειας Κυριάκου Φίνα, του δυναμικούΡοδίτη που σφράγισε με τη συγγραφική δραστηριότητά του τη δημόσια ζωή του νησιού μας,ο Πρόεδρος καιτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου,απευθύνουμε το ύστατο χαίρε.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς