Βαριές ποινές από το Τριμελές Εφετείο σε Αλβανό και Τούρκο για δουλεμπόριο

Βαριές ποινές από το Τριμελές Εφετείο σε Αλβανό και Τούρκο για δουλεμπόριο

Βαριές ποινές από το Τριμελές Εφετείο σε Αλβανό και Τούρκο για δουλεμπόριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 476 ΦΟΡΕΣ

Βαριές ποινές επιβλήθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε δύο αλλοδαπούς που κατηγορούνταν ότι εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και η οποία δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν 31χρονο από την Αλβανία και έναν 27χρονο από την Τουρκία, οι οποίοι κατηγορούνταν για συνολικά πέντε αδικήματα:
Παράνομη παραλαβή από τα εσωτερικά σημεία εισόδου της χώρας και προώθηση στο εσωτερικό (από οδηγό μεταφορικού μέσου) πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας.


Παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα από κυβερνήτη πλωτού μέσου κατά συρροή
Οδήγηση οχήματος χωρίς δίπλωμα
Παράνομη είσοδο στη χώρα υπηκόου τρίτης χώρας χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις


Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η δίκη τους επρόκειτο να γίνει στις 11 Ιανουαρίου 2023 αλλά τελικά διεκόπη και έγινε χθες, και το δικαστήριο έκρινε αθώο τον 31χρονο για την εγκληματική οργάνωση και ένοχο για την παραλαβή κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 26 ετών και χρηματικό πρόστιμο 140.000 ευρώ, καθώς και για οδήγηση χωρίς δίπλωμα πράξη για την οποία καταδικάστηκε σε 3 μήνες φυλάκιση. Σε ό,τι αφορά τον 27χρονο Τούρκο κρίθηκε ένοχος για τη μεταφορά και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών και χρηματικό πρόστιμο 210.000 ευρώ, ενώ του επιβλήθηκε και φυλάκιση 6 μηνών για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.


Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Σπύρος Σαλαμαστράκης και Σταύρος Παναγιωτακόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας ακόμη αλλοδαπός από την Παλαιστίνη ηλικίας 32 ετών για τον οποίο όμως έχει ανασταλεί η ποινική διαδικασία με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου.


Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί τον Οκτώβριο του 2021 και είχαν συλληφθεί συνολικά επτά άτομα (ημεδαποί και αλλοδαποί) ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα μετά τις απολογίες τους οδηγήθηκαν στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενοι.


Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν όταν ξημερώματα της 14ης Οκτωβρίου 2021 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, για ύπαρξη ατόμων στην περιοχή Φάνες Ρόδου. Άμεσα στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό όχημα Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., όπου στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν και ακινητοποίησαν ένα Ε.Ι.Χ., με οδηγό τον 31χρονο αλλοδαπό (αλβανικής καταγωγής), στο οποίο επέβαιναν πέντε (05) αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν από τα ως άνω στελέχη, για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ κατόπιν έρευνας στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκε έτερος αλλοδαπός, ο οποίος επίσης συνελήφθη, ομοίως για παράνομη είσοδο στη χώρα.


Έπειτα από περαιτέρω έρευνα, εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε ο 27χρονος αλλοδαπός (τουρκικής καταγωγής), ως ο χειριστής- διακινητής του σκάφους που μετέφερε και αποβίβασε τους ως άνω έξι (06) προαναφερόμενους αλλοδαπούς στη Ρόδο.


Σύμφωνα με όσα επίσημα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είχε ανακοινώσει, η εγκληματική οργάνωση που λάμβανε το ποσό των 2.500 ευρώ κατά άτομο για τη μεταφορά τους από την Τουρκία στη Ρόδο, δρούσε ως εξής: ο 27χρονος Τούρκος μετέφερε, ως χειριστής, με σκάφος και αποβίβαζε τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες στη Ρόδο, ο 31χρονος Αλβανός τους παραλάμβανε από το σημείο αποβίβασης και τους μετέφερε σε safe house, τμηματικά, με ΙΧ όχημα στην πόλη της Ρόδου, ενώ και οι δύο προαναφερόμενοι συλληφθέντες δρούσαν υπό τον συντονισμό και τις οδηγίες έτερου 32χρονου αλλοδαπού (Παλαιστίνιου) ο οποίος αναζητούνταν (συνελήφθη στις 16 Οκτωβρίου 2021) και ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.


Το υπόψη φουσκωτό σκάφος με μία εξωλέμβια μηχανή, εντοπίστηκε στην ακτή από περιπολικό σκάφος Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τη διενέργεια περιπολίας στην περιοχή, το οποίο αναγνωρίσθηκε από τους αλλοδαπούς ως το μέσο μεταφοράς τους και κατασχέθηκε από τη Λιμενική Αρχή Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών