Σε κινητοποίηση συμμετείχαν οι οδοντίατροι της Ρόδου

Σε κινητοποίηση συμμετείχαν οι οδοντίατροι της Ρόδου

Σε κινητοποίηση συμμετείχαν οι οδοντίατροι της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 775 ΦΟΡΕΣ

Κλειστά παρέμειναν χθες τα περισσότερα οδοντιατρεία στο νησί της Ρόδου καθώς οι οδοντίατροι του νησιού συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησε ο κλάδος, διαμαρτυρόμενος ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας οδοντίατρος απαξιώνεται από το κράτος.

Στην απεργία συμμετείχε, βέβαια, και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου ο οποίος αριθμεί μόνο στη Ρόδο 120 μέλη και η συμμετοχή των οδοντιάτρων του νησιού στη χθεσινή κινητοποίηση κρίθηκε ικανοποιητική αφού υπολογίζεται ότι άγγιξε το 50% με 60%.

Οι οδοντίατροι που απεργούσαν στη Ρόδο πραγματοποίησαν χθες το πρωί συνάντηση σε κεντρικό καφέ της πόλης, όπου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα θέματα που τους απασχολούν, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Διακογεωργίου μετέβη στην Αθήνα όπου μετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι οδοντίατροι στο υπουργείο Εργασίας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Όπως δήλωσαν στη «Ροδιακή» η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κα Κάτια Ζαχαρίου, ο ειδικός γραμματέας κ. Γιάννης Μανίκαρος και το μέλος κ. Αντώνης Μπαλασκάς: «Οι οδοντίατροι του νησιού της Ρόδου, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, διαμαρτυρόμαστε για την καθίζηση της σύνταξής μας που έχει καταλήξει να είναι 750 ευρώ με σαράντα χρόνια ασφάλισης, ενώ οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι και μηχανικοί, παίρνουν γύρω στα 1100 ευρώ».

Επίσης, υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά και την παραμεθόριο γιατί εδώ αγοράζουν ακριβότερα κάποια υλικά λόγω του μεταφορικού κόστους.
Ένα βασικό αίτημά τους πανελλαδικά έχει να κάνει με το επίδομα μητρότητας καθώς οι μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες, δεν έχουν τις παροχές που λαμβάνουν οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, μία οδοντίατρος που θα γίνει μητέρα, παίρνει για τέσσερις μήνες επί 200 ευρώ, ενώ οποιαδήποτε μισθωτή παίρνει τέσσερις φορές τον βασικό μισθό, δηλαδή 3.200 ευρώ.

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πανελλαδικά όλοι οι οδοντίατροι και μετά την πανδημία, κατά την οποία, όπως τονίζουν, έβαλαν πλάτη και απορρόφησαν όλη την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών με τις αυξήσεις στα αναλώσιμα λόγω των μέτρων προστασίας, κάτι όμως που δεν μετακύλησαν στους ασθενείς τους και, βέβαια, είχε σαφή επιβάρυνση στο εισόδημά τους, θέτοντας σε κίνδυνο και την υγεία τους. Όπως λένε χαρακτηριστικά, κράτησαν τα ιατρεία τους ανοιχτά σε καιρό πανδημίας, όμως το κράτος δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να δώσει κάποιο επίδομα για να τους βοηθήσει που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται μονίμως.

Δεν παρέλειψαν, ακόμη, να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την απαξίωση που δέχονται όταν εκφράζουν τα παράπονά τους, την ίδια στιγμή που αυτό που βιώνουν καθημερινά είναι η συρρίκνωση σε σημαντικό βαθμό των εισοδημάτων τους σε μία περίοδο που τα πάντα αυξάνονται. Παράλληλα, έχει συρρικνωθεί η σύνταξή τους ενώ αυξάνονται συνεχώς τα ασφάλιστρα.

Ένα άλλο θέμα που τους απασχολεί είναι η κατάργηση του κοινωνικού πόρου που μέχρι το 2016 ενίσχυε τη σύνταξή τους με σκοπό να επιδοτείται αυτή από τον κρατικό προϋπολογισμό, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Επίσης, δεν τους επιστρέφονται ποτέ τα χρήματα από την παρακράτηση που τους γίνεται κάθε μήνα υπέρ της στέγης υγειονομικών, ενώ κάθε μήνα πληρώνουν δέκα ευρώ στον ΟΑΕΔ τη στιγμή που ο ελεύθερος επαγγελματίας οδοντίατρος δεν επωφελείται ποτέ από την ανεργία.

Αναλυτικά, τα αιτήματα των οδοντιάτρων της χώρας και βέβαια της Ρόδου, είναι τα παρακάτω:
«Διεκδικούμε με νομοθετική πρωτοβουλία την εξομοίωση των συντάξεών μας με αυτήν των υπολοίπων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων δικηγόρων και μηχανικών

Συγκεκριμένα, το ΤΣΑΥ, (Ταμεία Συντάξεως Αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών) ήταν αυτοτελές και υγιές ταμείο. Από 8/12/1997 αποστερήθηκε του κοινωνικού πόρου, δηλαδή του ιατρόσημου, με την από 7/11/1997 πράξη νομοθετικού περιεχομένου (Α΄226), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του νόμου 2581/1998 (Α΄36).

Στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στο νέο ασφαλιστικό σχήμα ΕΦΚΑ η κινητή και ακίνητη περιουσία του ταμείου και η περιουσία των υγειονομικών εξαϋλώθηκε. Είναι προφανές, πως η πολιτεία οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της ειδικά απέναντι στο εύρωστο ταμείο του ΤΣΑΥ, που εξαναγκάστηκε σε συνένωση για τη «σωτηρία» του ασφαλιστικού.

Ως συνέπεια των ανωτέρω είναι οι υγειονομικά να λαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν. 4387/2016, συντάξεις ύψους 800 ευρώ μικτών με 40 έτη ασφάλισης, ενώ οι συντάξεις των λοιπών επιστημόνων φτάνουν και υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.

Ακόμα ζητάμε από την κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος της επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών του χώρου και να άρει προσωρινά, τουλάχιστον για ένα χρόνο, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας.

Τέλος ζητάμε να αναπροσαρμοστεί το επίδομα μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες, προστατεύοντας έτσι και τις ελεύθερες επαγγελματίες υγειονομικούς συναδέλφους, χορηγώντας ισόνομα το επίδομα τεσσάρων μηνών στο ύψος του βασικού μισθού».

Από τη χθεσινή συγκέντρωση των οδοντιάτρων της Ρόδου για την απεργία τους
Από τη χθεσινή συγκέντρωση των οδοντιάτρων της Ρόδου για την απεργία τους

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο