Στο πρόγραμμα Leader η προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιοδένδρων

Στο πρόγραμμα Leader η προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιοδένδρων

Στο πρόγραμμα Leader η προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιοδένδρων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 679 ΦΟΡΕΣ

Στο πρόγραμμα Leader θα ενταχθεί το έργο που αφορά τη σήμανση και την προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων που βρίσκονται πάνω στο νησί μας, και τα οποία έχουν αναδειχτεί στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου για την καταγραφή τους με σκοπό την προστασία και την ανάδειξή τους ως στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» ήδη η περιφέρεια και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΑΝΔΩ που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα και έχει γίνει η σχετική προεργασία, ώστε όταν ανοίξει το πρόγραμμα να είναι όλα έτοιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο σήμανσης, ανάδειξης και προστασίας των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων, αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη και μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όμως προϋποθέτει την αποτύπωση των κτηματολογικών μερίδων μέσα στις οποίες βρίσκονται αυτά τα ελαιόδεντρα.

Η περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία ενώ αναμένεται να καταλήξει το επόμενο διάστημα και στις ακριβείς παρεμβάσεις που θα γίνουν για τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα του νησιού μας, ώστε να διαμορφωθεί και να κατατεθεί η τελική πρόταση στο Leader.

Όπως έχει ήδη γράψει η «Ροδιακή» η περιοχή «Λαμπρά» που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Ασκληπειού, φαίνεται ότι είναι εκείνη που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την ύπαρξη υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων πάνω στο νησί μας και μάλιστα πιθανολογείται ότι εκεί υπάρχει δέντρο η ηλικία του οποίου ίσως να υπερβαίνει τα 2.000 έτη.

Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει ένας ελαιώνας με αρκετά υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, από τα οποία ξεχωρίζει ένα για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως να είναι το αρχαιότερο στην περιοχή αυτή αλλά και σε όλη τη Ρόδο

Γεωπόνοι της περιφέρειας πήγαν ξανά στο σημείο εκείνο μετά την αρχική επίσκεψη που πραγματοποίησαν προ καιρού, και τα στοιχεία που συνέλεξαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίσως το δέντρο που αρχικά εντοπίστηκε να είναι πράγματι τόσο μεγάλης ηλικίας, κάτι το οποίο μένει όμως να αποδειχτεί επιστημονικά.

Στην περιοχή εκείνη υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες αλλά είναι μία περιοχή περίπου 30 στρεμμάτων που τα ελαιόδεντρα είναι σκόρπια και είναι όλα μεγάλης ηλικίας.

Η περιοχή αυτή είναι ίσως λοιπόν η σημαντικότερη πάνω στο νησί καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα σε ηλικία ελαιόδεντρα.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Βάτι υπάρχει μία ενδιαφέρουσα περιοχή που είναι απέναντι από το ποτάμι όπου και εκεί υπάρχουν διάσπαρτα σε μία έκταση 100 στρεμμάτων σε διάφορες ιδιοκτησίες μεγάλης ηλικίας ελαιόδεντρα, καθώς επίσης και στα Σιάννα εντοπίστηκαν διάφορες ελιές μεγάλης ηλικίας.

Διαβάστε ακόμη

Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν τις εκκλησίες μας σήμερα το πρωί για τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων

Ποιοι κηρύχθηκαν έκπτωτοι στα τοπικά συμβούλια της Ρόδου

Επιστολή θλίψης, συγκίνησης και αγανάκτησης από γυναίκα της Λέρου που έχασε τον άντρα της στο Νοσοκομείο του νησιού

Ξεκινά σήμερα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο με φόντο την έκπτωση των δύο συμβούλων

Την Κυριακή ανοίγει τις πόρτες της η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Μεσαιωνική Πόλη

Με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη συναντήθηκε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά

Χρ. Καραγιάννη: «Ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας διάλεξε η TUI ή θέλουμε να πείσουμε τους άλλους ότι μας διάλεξε η TUI ή αυτή η συνεργασία ήταν προδιαγεγραμμένη …»