Τρία έργα ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος

Τρία έργα ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος

Τρία έργα ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 669 ΦΟΡΕΣ

Στα θέματα που εγκρίθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής και αφορούσαν την εκτέλεση έργων για την προστασία του περιβάλλοντος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά χτες ο εκπρόσωπος τύπου της περιφέρειας Γιώργος Υψηλάντης στο πλαίσιο της ενημέρωσής του προς τους δημοσιογράφους.

Ειδικότερα στάθηκε σε τρία έργα που αφορούν τη διαχείριση και την αντιμετώπιση ενός κεντρικού προβλήματος ολόκληρης της περιφέρειας και της χώρας που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το πρώτο έργο αφορά την κατασκευή του ΧΥΤΥ, χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και ταυτόχρονα της μονάδας επεξεργασίας των βιοαποβλήτων του δήμου της Λέρου. Είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 4 εκατ. 668 χιλιάδες ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Υψηλάντης πέρα της κατασκευής περιλαμβάνεται και η 6ετής λειτουργία του έργου από τον ανάδοχό του αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, ενώ θα έχει χωρητικότητα 115 χιλιάδες κυβικά με χρόνο ζωής τα 20 έτη και θα περιλαμβάνεται και η μονάδα επεξεργασίας των βιοαποβλήτων.

Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα βιοαπόβλητα λέγοντας ότι «είναι τα απορρίμματα που έρχονται από τις κουζίνες μας, δηλαδή τα αποφάγια και μαζί είναι και τα κλαδέματα από τους κήπους μας και τις γλάστρες. Αυτά όλα θα μπορούν να κομποστοποιηθούν και να παράξουν κομπόστ που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο».

Πάντως, όπως τόνισε θα πρέπει και ο δήμος Λέρου στη συγκεκριμένη περίπτωση να οργανωθεί ώστε τα απόβλητα αυτά συγκεντρωθούν σωστά.

Πρέπει δηλαδή να οργανωθεί το σύστημα για το πώς θα γίνεται η ξεχωριστή συλλογή από κάθε σπίτι και επιχείρηση ώστε τα βιοαπόβλητα να οδηγούνται στη μονάδα για επεξεργασία.

Το δεύτερο έργο αφορά την κατασκευή του νέου κυττάρου στο ΧΥΤΑ της βόρειας Ρόδου προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, καθώς από την επιτροπή εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησής του.

Δυστυχώς όπως είπε ο κ. Υψηλάντης ο ΧΥΤΑ της βόρειας Ρόδου έκλεισε και παραδόθηκε στο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου που θα έχει πλέον την ευθύνη διαχείρισής του. Όμως τώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Έτσι ο ΦΟΔΣΑ και η τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας προχώρησαν σε αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει.

Το έργο δημοπρατείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα έχει μία δυναμικότητα 300.000 κυβικών ενώ μαζί με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ νότιας Ρόδου διασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος μέχρι την υλοποίηση του ΣΔΙΤ που αφορά τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του νησιού μας.

Το τρίτο έργο του οποίου εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης είναι το κύριο μέρος της προμήθειας εξοπλισμού διαχείρισης βιοαποβλήτων σε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Αφορά την προμήθεια κομποστοποιητών με προϋπολογισμό 9.287.00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και στο πλαίσιο αυτό θα αποκτηθούν 10.275 οικιακοί μηχανικοί κομποστοποιητές των 2 λίτρων που μπορούν να μπουν πάνω στους πάγκους της κουζίνας μέσα στους οποίους το κάθε νοικοκυριό μπορεί να αφήσει τα συγκεκριμένα απόβλητά του. Κάθε κομποστοποιητής με μηχανικό τρόπο αποδίδει γρήγορα κομπόστ το οποίο μπορεί κάθε νοικοκυριό να χρησιμοποιήσει σε γλάστρες και παρτέρια.

Οι κομποστοποιητές θα διανεμηθούν στις κατοικίες των περισσότερων δήμων της περιφέρειάς μας, ενώ θα δοθούν επιπλέον 25.550 οικιακοί κομποστοποιητές των 300 λίτρων.

Είναι κατασκευές οι οποίες δεν έχουν πυθμένα και πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος βοηθώντας στη βιοαποδόμηση των βιοαπολήτων και στην παραγωγή κομπόστ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Υψηλάντης γίνεται προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει δυναμικά το σύστημα και αν το πρόγραμμα εξελιχθεί καλά και υπάρχει συμμετοχή των πολιτών οι δήμοι θα ακολουθήσουν με δικές τους πρωτοβουλίες, αν και ήδη κάποιοι το έχουν κάνει.

«Οι ανάγκες της εποχής και οι ευαισθησίες των επισκεπτών μας δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε πίσω μας ένα περιβάλλον ακόμα πιο υποβαθμισμένο.

Αυτά τα έργα και πολλά που θα ακολουθήσουν θα αλλάξουν το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων των νησιών μας συμβάλλοντας σε μία νέα εποχή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής γύρω μας» κατέληξε ο κ. Υψηλάντης.

Διαβάστε ακόμη

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν