Συνεχής παρουσία της περιφέρειας σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών

Συνεχής παρουσία της περιφέρειας σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών

Συνεχής παρουσία της περιφέρειας σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 376 ΦΟΡΕΣ

Συνεχή παρουσία έχει στις εκθέσεις τροφίμων και ποτών που διεξάγονται αυτό τον καιρό η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μάλιστα πολλοί από τους παραγωγούς που συμμετέχουν με τα καινοτόμα προϊόντα τους είναι νέοι αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Όπως δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα είχαμε μία εξαιρετική παρουσία στο μέτρο που μας επέτρεψε η κακοκαιρία και συγκεκριμένα στην έκθεση Expotrof της Παιανίας, παρουσία 20 παραγωγών οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νέοι αγρότες που μπήκαν στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για νέους αγρότες.

Παρουσίασαν όπως είπε καινοτόμες τυποποιήσεις και μεταποιήσεις αγροτικών προϊόντων, ενώ πραγματοποιήθηκε και ένα γαστρονομικό δρώμενο με τους σεφ μας που είχαν επικεφαλής τον Κώστα Μπουγιούρη από τη Σύρο, καθώς με τοπικά προϊόντα από τα περίπτερα της περιφέρειας μαγείρεψαν εξαιρετικές γαστρονομικές νοστιμιές.

Σημειώνεται ότι η έκθεση παρατάθηκε για μία μέρα ακόμα λόγω της κακοκαιρίας καθώς από την Κυριακή το απόγευμα μέχρι και τη Δευτέρα η προσέλευση ήταν πολύ δύσκολη λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη γίνονται προετοιμασίες για το σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ώστε να έχουμε παρουσία στη Θεσσαλονίκη στη διεθνή έκθεση Detrop με παραγωγούς και συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και με την παρουσία των αρχιμαγείρων μας που θα πάρουν μέρος σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη της τοπικής μας γαστρονομίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Expotrof στην Αθήνα ο κ. Ζαννετίδης είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη με τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας κ. Γεωργαντά και το γενικό γραμματέα κ. Μπαγινέτα.

«Με τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργαντά συζητήσαμε τα θέματα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της περιφέρειας και μάλιστα προτείναμε καταθέτοντας σχετικό έγγραφο κάποιες υπηρεσίες που εκτελούν οι κτηνίατροί μας να μπορούμε να τις αναθέτουμε σε ιδιώτες κτηνίατρους γιατί για τις προσλήψεις που εγκρίνονται με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται οι επιτυχόντες με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε πίσω και να μην έχουμε κτηνιάτρους και γεωπόνους για να κάνουμε τη δουλειά μας και συνεχώς να υπάρχει ένα κενό στα επαρχεία για γεωπόνους και κτηνιάτρους που τόσο σημαντικοί είναι για να μπορέσει να υπάρχει και πρωτογενής τομέας.

Το εξετάζουν θετικά και επίκειται τροπολογία το επόμενο διάστημα προκειμένου η περιφέρειά μας που είναι ιδιαίτερα «δύσκολη» λόγω της νησιωτικότητας να μπορεί να αναθέτει κάποιες εκ των υπηρεσιών σε ιδιώτες προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συμπατριώτες μας» δήλωσε.

Ερωτηθείς για την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιφέρειας, ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα και συζητείται για μία ακόμα φορά στο περιφερειακό συμβούλιο, απάντησε ότι το θέμα επανέρχεται γιατί κάθε φορά που πάει να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία δημιουργούνται θέματα νομιμότητας και δεν μπορεί να προχωρήσει.

«Ευελπιστώ ότι αυτή θα είναι και η τελευταία προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ της περιφέρειας και του δήμου προκειμένου να αποκτήσουν τα νησιά μας διαχειριστικά σχέδια βοσκής», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι έχουν αλλάξει άρδην τα πράγματα από την προηγούμενη προγραμματική σύμβαση σε ό,τι αφορά και τον προϋπολογισμό, ενώ ενσωματώθηκαν και οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που υπήρχαν, καθώς δεν μπορούσε να ανέβει στο σύστημα ο προηγούμενος διαγωνισμός λόγω ακριβώς των συνεχών νομοθετικών παρεμβάσεων.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία νέα προγραμματική σύμβαση για το ίδιο αντικείμενο σε όλα τα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία καθώς είναι έτοιμο και το σχέδιο της προκήρυξης προκειμένου μετά την υπογραφή και την έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο να πάμε σε διαγωνιστική διαδικασία.

Τέλος, ο κ. Ζαννετίδης έκανε γνωστό ότι σε επόμενη οικονομική επιτροπή θα υπάρχουν νέες προτάσεις για την πιστοποίηση νέων προϊόντων για τα οποία αυτή την περίοδο γίνεται επεξεργασία.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων