Συγκινητική η βοήθεια για τους σεισμόπληκτους από τα μικρά νησιά

Συγκινητική η βοήθεια για τους σεισμόπληκτους από τα μικρά νησιά

Συγκινητική η βοήθεια για τους σεισμόπληκτους από τα μικρά νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 606 ΦΟΡΕΣ

Δυσανάλογη… με το μέγεθός τους είναι η ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλαν στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας τα μικρονήσια της Δωδεκανήσου, η οποία ξεπέρασε τους δώδεκα τόνους και έχει συγκεντρωθεί στο τοπικό παράρτημα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να την προωθήσει στη γείτονα χώρα.

Όπως δήλωσε, χθες, ο γραμματέας της ΠΕΔ, κ. Γιώργος Πόκκιας, το υλικό αυτό έχει συγκεντρωθεί από τους κατοίκους νησιών της Δωδεκανήσου αλλά όλοι οι δήμοι του Νοτίου Αιγαίου έχουν συμμετάσχει σ’ αυτή την προσπάθεια.

Όπως εξήγησε, είχε προηγηθεί συνεννόηση με την ΚΕΔΕ ώστε τα νησιά να στείλουν το υλικό που συγκέντρωσαν κατευθείαν στο κέντρο, ώστε τα δρομολόγια να είναι μονά, να μην έρχονται δηλαδή Ρόδο.

Ως γνωστόν, όμως, υπάρχουν και εκείνα τα νησιά που δεν έχουν απευθείας επαφή με τον Πειραιά. Οπότε, η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσαν κάποια νησιά, κυρίως μικρονήσια, όπως το Αγαθονήσι, η Τήλος, οι Λειψοί κ.α. έφθασε στο τοπικό παράρτημα Δωδεκανήσου της ΠΕΔ.

Όπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ο κ. Πόκκιας, «αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί παρ’ όλο το μικρό μέγεθος, η προσπάθεια και η βοήθεια είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Έτσι, μαζί με την προσπάθεια που κάνει ο δήμος Ρόδου, ο οποίος έχει συγκεντρώσει πάνω από δέκα τόνους ανθρωπιστική βοήθεια, βρίσκονται σε συνεννόηση για να μεταφερθούν όλα αυτά απέναντι, στους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στην παράλια ζώνη της γείτονος, δηλαδή έχουν φύγει από τις σεισμόπληκτες περιοχές και έχουν μεταφερθεί παραλιακά.

Άρα, μέσα στην εβδομάδα, όλα αυτά, γύρω στους 12-15 τόνους που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι στα μικρονήσια, θα έχουν σταλεί στους σεισμοπαθείς «και, πραγματικά, οφείλουμε να υποκλιθούμε στο μεγαλείο των ακριτών, των νησιωτών, γι’ αυτή τη σημαντική προσπάθεια», είπε ο γραμματέας.

Συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης όπως ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα και φάρμακα, αυτά που είχαν θέσει και οι ίδιοι ως προτεραιότητα.

Τα υπόλοιπα από τα νησιά έχουν φθάσει στην Αθήνα ενώ οι δήμοι Κω, Λέρου και Καλύμνου τα έχουν ήδη στείλει απέναντι μέσω Κω. Επίσης, χθες το πρωί, είχαν επαφή και με τον δήμαρχο του Μαρμαρίς προκειμένου να συντονιστούν ώστε να σταλούν και αυτά που έχουν συγκεντρωθεί στην ΠΕΔ το συντομότερο δυνατό.

Επιδίωξή τους είναι, πάντως, να στείλουν κατευθείαν απέναντι αυτή τη βοήθεια και να μην καθυστερήσει πηγαίνοντας στο κέντρο. Είναι στην προσπάθεια, ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες, με κυριότερη τη συγκοινωνία αλλά το αργότερο σήμερα θεωρούν ότι θα τα καταφέρουν.

 

Η ανακοίνωση της ΠΕΔ

Ολοκληρώθηκε η αποστολή και η παράδοση της σημαντικής Ανθρωπιστικής Βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς της γειτονικής Τουρκίας που συγκέντρωσαν οι Δήμοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Βοήθεια σε είδη ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων, φαρμάκων, τροφίμων και λοιπών απαραίτητων ειδών για τους πληγέντες γείτονές μας.

Κοντά στους 20 τόνους βοήθειας φορτώθηκαν στο καταμαράν «Marmaris Express», με την συνδρομή του Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου, προσκόπων και εθελοντών, από τον Δήμο της Ρόδου και τους Δήμους Αγαθονησίου, Τήλου και Λειψών διαμέσου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και προωθήθηκαν στην περιοχή του Μαρμαρίς σε συνεννόηση με τον αντίστοιχο Δήμο της γείτονος Χώρας.

Αυτή η βοήθεια προστίθεται σε αντίστοιχες αποστολές μέσω της Κω της Σύμης και της Αθήνας από το σύνολο των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου.

Στο λιμάνι της Ρόδου παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Ρόδο, κ. Salim Kircaliali, ο Γραμματέας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Πόκκιας, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου, κ. Γιώργος Τριάντος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, κα Μάνθα Ζιώγου καθώς και στελέχη του Δήμου της Ρόδου.

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου εκφράζει τις ευχαριστίες της στους πολίτες των νησιών μας για τη συγκινητική συνεισφορά τους, που δείχνει τα αισθήματα Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης των ακριτών Νησιωτών μας, στους Δημάρχους και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων των νησιών μας και σε όσους συνέδραμαν στην επιτυχημένη προσπάθεια ουσιαστικής στήριξης στους πληγέντες γείτονες συνανθρώπους μας.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

 

 

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη