«Άναψαν τα αίματα» για τα οικονομικά του δήμου Ρόδου

«Άναψαν τα αίματα» για  τα οικονομικά του δήμου Ρόδου

«Άναψαν τα αίματα» για τα οικονομικά του δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1517 ΦΟΡΕΣ

• «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», υποστήριξε ο Σάββας Διακοσταματίου • «Κινδυνολογείτε», του απάντησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστ. Σπανός

«Άναψαν τα αίματα» (και) σε φόντο προεκλογικό, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, με τη φράση του εισηγητή της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σάββα Διακοσταματίου «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», να πυροδοτεί την ένταση και τα στελέχη της δημοτικής αρχής να αντιδρούν λέγοντάς του ότι κινδυνολογεί!

Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση για το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που είχε να κάνει με την υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προσόδων, κ. Τάσος Σπανός, είπε ότι αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, γίνεται μέσα στον Φεβρουάριο για τη λήξη της χρήσης του 2022.

Και εξήγησε: «Ο δήμος, οφείλει να επανελέγξει τις παραδοχές με βάση τις οποίες κατήρτισε τον προϋπολογισμό του 2023 και να προχωρήσει στην αναμόρφωσή του, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα και τα μεγέθη τους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31η/12ου/2022, προκειμένου αυτός να καταστεί ρεαλιστικός πλέον και πραγματικός, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/2022».

Αμέσως μετά, ο κ. Διακοσταματίου ρώτησε πόσα χρήματα υπάρχουν σήμερα στο ταμείο του δήμου και πόσα από αυτά είναι διαθέσιμα. Πάνω σ’ αυτό απάντησε η γενική γραμματέας, κα Κυριακή Νκολαΐδου, η οποία αναφέρθηκε σε ένα ποσό το οποίο είναι… τέσσερις φορές κατασχεμένο πάνω από 12 χρόνια και αφού εντοπίστηκε θα τακτοποιηθεί.

Ο κ. Διακοσταματίου, συνέχισε δηλώνοντας, αρχικά, ότι επρόκειτο να καταψηφίσουν και τον ισολογισμό του 2021 που ήταν το μοναδικό θέμα της ειδικής συνεδρίασης που θα ακολουθούσε. Όπως είπε, ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν το 2023 για αυτό και επίσης δεν μπορούσε να διαβάσει την εισήγηση που τους εστάλη.

Σημειώνεται ότι, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, προχθές ήρθε στον δήμο το ποσό που επιστρέφεται από τον φόρο εισοδήματος και το οποίο ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ για τον δήμο Ρόδου, ενώ, για πρώτη φορά φέτος κατά τον Φεβρουάριο, υπάρχει αύξηση στο ποσό που επιστρέφεται στους δήμους της Δωδεκανήσου, το οποίο συνολικά ανέρχεται στα 19 εκατ. Ευρώ, αλλά υπάρχει αύξηση και στους ΚΑΠ για την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και, επίσης, για πρώτη φορά, επιπλέον επιχορήγηση για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους και αυξημένοι ΚΑΠ για φέτος.

Σ. Διακοσταματίου: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»!

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Διακοσταματίου, ανέφερε ότι το 20% που επιστρέφεται από το φόρο εισοδήματος έχει να κάνει με αυτόν που πληρώνουν οι Ροδίτες, δηλαδή με τον τζίρο που κάνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα είναι ότι στις 31/12, με τα πραγματικά στοιχεία, έχουμε μία διαφορά στο ταμείο από την προϋπολογισθείσα τον Ιούλιο διαθεσιμότητα, καθώς από τα 25 εκατ. ευρώ πήγαμε στα 17 εκατ. ευρώ περίπου και προφανώς πέρασαν και δύο μήνες που ο δήμος δεν εισπράττει.

Αν αφαιρεθεί το ποσό της ανταποδοτικότητας, περίπου 7 εκατ. ευρώ, όπως και ποσά που έρχονται από το παρελθόν, εκείνα για τις επενδύσεις, το ΠΔΕ, στις 31/12 έχουμε ένα υπόλοιπο 3.689.531,98 διαθέσιμα στο ταμείο μας και γι’ αυτό αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιήσουν τα ανταποδοτικά για να καλύψουν τις όποιες δαπάνες μέχρι τον Ιούνιο, που επιτρέπεται από το νόμο.

Και είπε στη συνέχεια: «Θα μπορούσε να πει κανείς “τι να τα κάνουμε τα λεφτά στο ταμείο”-το έχει πει άλλωστε πολλές φορές ο δήμαρχος εδώ.

Πρέπει, όμως, αυτά τα λεφτά να επενδύονται και να τα βλέπει ο πολίτης. Μιλάω για τους ίδιους πόρους». Και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσα να παραφράσω τη ρήση του 1893… δυστυχώς επτωχεύσαμεν!», με τον κ. Σπανό να αντιδρά έντονα, αλλά ο κ. Διακοσταματίου συνέχισε λέγοντας: «Τελικά, πήρατε έναν δήμο εύρωστο και θα αφήσετε έναν δήμο… άρρωστο»!

Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι αναφέρεται στους ιδίους πόρους του δήμου και είπε, ακόμη: «Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι, έστω αυτή την τελευταία χρονική περίοδο, πρέπει ο δήμος να λειτουργήσει με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών γιατί μπορεί να μπήκε σήμερα ο φόρος φυσικών προσώπων και να μπουν και άλλα 9 εκατ., αλλά και οι μισθοδοσίες του δήμου μαζί με των νομικών προσώπων είναι στα 6 εκατ. ευρώ, που πρέπει να έχουμε μέσα στο ταμείο…». Στο σημείο αυτό, αντέδρασε ο αντιδήμαρχος λέγοντας ότι είναι 5 εκατ., μπορεί και 4,5 εκατ. τα χρήματα που υποχρεούνται να έχουν στο ταμείο, με τον κ. Διακοσταματίου να συνεχίζει:

«Και αναρωτιέμαι, μετά απ’ όλα αυτά, πώς αλήθεια θα νιώθουν σήμερα οι κύριοι Τσουκαλάς και Περδίκης (σ.σ. πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών), οι οποίοι έδωσαν τεράστιο αγώνα ανασυγκρότησης του δήμου αυτού; Φθάσαμε, λοιπόν, σε ένα καλό σημείο και σήμερα δυστυχώς, μ’ αυτά που διαβάζουμε δεν προοιωνίζεται καλό το τέλος. Μακάρι εμείς να διαψευστούμε…».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δήμαρχος, λέγοντας με νόημα ότι αν και σέβεται πάρα πολύ και τους δασκάλους και τους καθηγητές, δεν δέχεται αναγκαστικά να γίνεται μαθητής. «Πολλά μαθήματα άκουσα. Δεν είναι αίθουσα δημοτικής (σχολικής) τάξης, είναι αίθουσα δημοτικού συμβουλίου!», είπε σκωπτικά προς τον κ. Διακοσταματίου. Του τόνισε, ακόμη, ότι δεν διαβάζει καλά και ρώτησε αν είναι καλά ότι εισπράττουν τους φόρους, τα δημοτικά τέλη και αυτά πάνε σε έναν κορβανά, αλλά δεν μπορούν να τον έχουν, γιατί τότε αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα δεν ξοδεύονται για τον λόγο που τα εισέπραξαν.

Και τα 48 εκατ. ευρώ που λέει η προηγούμενη δημοτική αρχή ότι άφησε στα ταμεία, αναρωτήθηκε πώς θα τα είχαν αν έκαναν κάτι που τελικά δεν το έκαναν. Είπε, ακόμη, ότι διαβάζουν επιλεκτικά και κάλεσε τη γενική γραμματέα να τοποθετηθεί για το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που είπε ο κ. Διακοσταματίου.

Η τελευταία, αφού διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να κάνει πολιτική τοποθέτηση, είπε χαρακτηριστικά προς τον κ. Διακοσταματίου: «Μπορώ να σας πω ότι μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχος και εσείς και όσοι έχουν την αγωνία ότι δεν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε!».

Δημοτική αρχή: «Κινδυνολογείτε!»

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Σπανός, ο οποίος είπε, ανεβάζοντας τους τόνους: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σ’ αυτή την αίθουσα ένα σόου και λυπάμαι πραγματικά…», με τον κ. Διακοσταματίου να τον διακόπτει λέγοντας «δεν υπάρχει κανένα σόου. Δηλαδή, πρέπει να είμαστε συνέχεια αρεστοί;», ως αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί τελικά η ένταση στην αίθουσα.

Ο κ. Σπανός είπε ότι δεν τον σέβεται, ότι οφείλει να απαντήσει και συνέχισε: «Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί στην παρθενική σας εμφάνιση, μέσα σ’ αυτόν εδώ πέρα το χώρο τον οποίο έχετε υπηρετήσει, πραγματικά ο ίδιος παρουσιάζετε έναν εαυτό ο οποίος δεν είναι καθόλου γνώριμος για τα πολιτικά μας δεδομένα. Δεν νοείται, σήμερα, εσείς που δύο παρατάξεις σας επέλεξαν για να διαχειριστείτε το αύριο αυτού του δήμου, εάν και εφόσον ο λαός σας επιλέξει, σήμερα να κινδυνολογείτε και να λέτε “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”. Και μάλιστα το λέτε και με έναν στόμφο λες και είστε… ο Χαρίλαος Τρικούπης εκείνης της εποχής»!

Αναρωτήθηκε, ακόμη, πώς πτώχευσε ο δήμος της Ρόδου που έχει 27 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ή απέτυχε στην αποστολή του ή σ’ αυτά που εξήγγειλε η δημοτική αρχή προεκλογικά επειδή, όπως ισχυρίζεται ο κ. Διακοσταματίου, δεν υλοποίησαν το Τ.Π. ή επειδή δεν έχει αποθεματικό.

Του είπε ότι κάνει λάθος και ότι ο δήμος δεν υποχρεούται να έχει αποθεματικό γιατί «όταν είσαι νοικοκύρης, όταν δουλεύεις συντονισμένα, όταν έχεις έναν στρατηγικό σχεδιασμό, τότε θα χρειαστούν χρήματα», συμπληρώνοντας ότι είχαν χρήματα και εισέπρατταν και εν μέσω της πανδημίας και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το Τ.Π., έχουν δώσει σε όλες τις ενότητες χρήματα που επί εποχής τους δεν είχαν δοθεί ποτέ, ενώ κάθε χρόνο ο δήμος αποπληρώνει 3 εκατ. ευρώ σε δάνεια ύψους 24 εκατ. ευρώ που έχει. «Από πού και ως πού, λοιπόν, προκύπτει ότι επτωχεύσαμε;», του είπε ακόμη και ανέφερε ότι περιμένουμε μία σεζόν που θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών και θα εισπράξει ο δήμος.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, του ΔΟΠΑΡ και του ΠΡΟΤΟΥΡ, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης που και εκείνος πρόσαψε στον κ. Διακοσταματίου κινδυνολογία και ανέφερε ότι εντύπωση του κάνει ότι δεν άκουσαν τη δική τους πρόταση. Του είπε, ακόμη, ότι καλά έκανε και ανέφερε τους κ.κ. Τσουκαλά και Περδίκη, όμως και ο ίδιος υπήρξε αντιδήμαρχος Οικονομικών και αυτή τη στιγμή δεν έχει στοιχεία στα χέρια του για ν’ αποδείξει αυτό που λέει και ως εκ τούτου «δεν είναι και τόσο ηθικό να το λέει σ’ αυτή την αίθουσα», αλλά σε μία συζήτηση του καφενείου για τη δημιουργία εντυπώσεων. Επίσης, τον ρώτησε ποια είναι η δική τους πρόταση εν μέσω πανδημίας. «Πραγματικά, αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε έξω στην κοινωνία; Ότι πτωχεύσαμε τον δήμο;

Έτσι θα ζητήσουμε από τον κόσμο δηλαδή να μας στηρίξει και να μας πιστέψει ότι αυτά που λέμε είναι πραγματικά και αληθινά;», είπε και τον προκάλεσε να τους δείξουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι «επτωχεύσαμε και τα ταμεία είναι άδεια και καταρρέουμε».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, από την πλευρά του, είπε προς τον κ. Διακοσταματίου: «Δυστυχώς, έχετε χάσει την αξιοπιστία σας όσον αφορά στην κρίση σας», με τον τελευταίο να αντιδρά λέγοντας ότι ο ίδιος δεν απευθύνθηκε προσωπικά και φυσικά οι τόνοι ανέβηκαν.

Συνεχίζοντας ο κ. Καμπούρης, είπε ότι ήταν ο ίδιος που πριν από ένα χρόνο κινδυνολογούσε πάλι ότι δεν θα πληρωθούν τα έργα, ότι θα υπάρξει στάση πληρωμών και βλέπει ότι το Τ.Π. εκτελείται κανονικά με πληθώρα συμβάσεων και ρεαλιστικούς κωδικούς, το έργο τους είναι μετρήσιμο και θα αξιολογηθεί , δεν έχει γίνει ούτε παύση πληρωμών, ούτε παύση εργασιών και δεν καταλαβαίνει πού το στηρίζει αυτό που λέει.

Απαντώντας ο κ. Διακοσταματίου, είπε ότι με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε η δημοτική αρχή έκανε την ανάλυση και είπε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια, από την πλευρά τους, ασκούν σοβαρή αντιπολίτευση και έχουν λειτουργήσει με σοφία όλο αυτό τον καιρό και δεν έκαναν πράγματα που τους έκαναν άλλοι.

Επίσης, ότι αυτά είναι ακούσματα που έχει από την κοινωνία. «Δεν ερχόμαστε εδώ για να πούμε αυτά που ακούμε στο καφενείο!», συνέχισε ο κ. Κολιάδης, με τον κ. Διακοσταματίου να αντιδρά έντονα και να ζητά από τον προεδρεύοντα να τον προστατεύσει.

Ο κ. Διακοσταματίου είπε ότι θα ζητήσει γραπτώς να του δώσουν τα στοιχεία. Τον λόγο πήρε και ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, κ. Στέφανος Δράκος, ο οποίος είπε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούν ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δεν θα ήθελαν να γίνει το Εθνικό Θέατρο επειδή θα το έκανε η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη. Είπε, λοιπόν, ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία για την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης που θα έρθει άμεσα. «Ενώ συντελείται αυτό το μεγάλο έργο πάνω στο νησί της Ρόδου, προσπαθεί να δοθεί το μήνυμα στη λειτουργία του δήμου», κατέληξε.

Τελικά, το θέμα της αναμόρφωσης εγκρίθηκε ομόφωνα, αφού όπως εξήγησε η γενική γραμματέας, τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό δεν μπορούν να καταψηφιστούν και πρέπει να υπάρχει άλλη πρόταση (σ.σ. από τη μειοψηφία) η οποία να τεθεί σε ψηφοφορία, κάτι που δεν υπάρχει. Έτσι, οι παρατάξεις της μειοψηφίας ψήφισαν «παρών» και το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

 

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη