Διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης θα γίνει στην παραλία του «Ζέφυρος»

Διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης  θα γίνει στην παραλία του «Ζέφυρος»

Διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης θα γίνει στην παραλία του «Ζέφυρος»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2545 ΦΟΡΕΣ

Στο γενικό σχέδιο του δήμου Ρόδου για τη δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης στην περιοχή Κόβα, με άξονες τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, εντάσσεται το έργο της διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης και πρόσβασης στην παραλία «Ζέφυρος», για το οποίο, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ρόδου, κατά την τελευταία συνεδρίασή της, προέβη στην κατάρτιση των όρων διακήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού.

Το έργο είναι ενταγμένο, στο πλαίσιο της πράξης «χώρος στάθμευσης και πρόσβαση στην παραλία περιοχής Ζέφυρος, νήσου Ρόδου», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Το 2020 η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη μελέτη του έργου, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 227.000 ευρώ (συν ΦΠΑ). Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε επτά (7) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, ενώ κριτήριο για την ανάθεσή της είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται στα 201.612,90 ευρώ.

Το έργο
Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση-οργάνωση και ανάπλαση του χώρου στάθμευσης απέναντι από την περιοχή Ζέφυρος και την ανακατασκευή του πεζοδρομίου μπροστά από τον χώρο αυτό – ανατολικό πεζοδρόμιο οδού Κλαυδίου Πέππερ – καθώς και την ανακατασκευή των πεζοδρομίων στην οδό Γ. Μαύρου, έως τα πεζοδρόμια που ανακατασκευάστηκαν με την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην οδό αυτή.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στα πεζοδρόμια και στον φωτισμό της περιοχής μέχρι τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της νέας μαρίνας.

Ο χώρος στάθμευσης, σύμφωνα με το σχέδιο της μελέτης, θα παρέχει τη δυνατότητα στάθμευσης 51 οχημάτων. Επίσης, στο πλαίσιο της ανάπλασης προβλέπεται η φύτευση πρασίνου, ο φωτισμός του χώρου καθώς και η απαιτούμενη σήμανση.

Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση που εκπόνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Ρόδου, «η παρούσα μελέτη υλοποιείται στο πλαίσιο, τις αρχές και τους γενικούς στόχους της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της περιοχής Κόβα, σε συνδυασμό με το πλαίσιο προτεραιοτήτων που έχει θέσει το ΕΠ περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Βασικό στόχο της μελέτης αποτελεί η συνολική ανάπτυξη του νοτιο-ανατολικού παράκτιου μετώπου της πόλης, που εκτείνεται από το λιμάνι της Ακαντιάς στην περιοχή Κόβα, ως την περιοχή Καρακόνερο, σε μία απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου.

Η περιοχή Κόβα είναι χωροθετημένη σε κεντροβαρική θέση, σε άμεση σχέση με το θαλάσσιο μέτωπο και τις κεντρικές λιμενικές υποδομές (μαρίνα, εμπορικό και τουριστικό λιμάνι), ιστορικούς/πολιτιστικούς χώρους και κατά μήκος της περιμετρικής οδού και της οδικής διασύνδεσης με το υπόλοιπο νησί.

Επισημαίνεται, ακόμη:
«Σκοπός του δήμου Ρόδου είναι η δημιουργία ενός νέου πόλου ανάπτυξης στην περιοχή Κόβα με άξονες τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.

Η προτεινόμενη αναβάθμιση της περιοχής θα στηριχθεί στην υλοποίηση των απαραίτητων συγκοινωνιακών και άλλων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων και υποδομών, θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής.

Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του εμπορικού λιμανιού της Ακαντιάς και τη λειτουργία της νέας μαρίνας και του νέου καρνάγιου θα οδηγήσει στην αστική, οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της περιοχή».

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα τεύχη δημοπράτησης, καταρτίστηκαν οι όροι διακήρυξης ανοικτού διαγωνισμού και συγκροτήθηκε η επιτροπή διενέργειάς του.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο