Με κατάρρευση κινδυνεύει το κτήριο του Αλευρόμυλου

Με κατάρρευση κινδυνεύει το κτήριο του Αλευρόμυλου

Με κατάρρευση κινδυνεύει το κτήριο του Αλευρόμυλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3051 ΦΟΡΕΣ

Ζ

Εγκαταλελειμμένο και έτοιμο να καταρρεύσει εντελώς είναι το κτήριο της παλιάς ιταλικής αλευροβιομηχανίας στην περιοχή Κόβα, καθώς στέκει εκεί για δεκαετίες ξεχασμένο χωρίς να χρησιμοποιείται θυμίζοντας την εποχή της ιταλοκρατίας κατά την οποία κατασκευάστηκε...

Το κτήριο ανεγέρθη το 1935 από τους Ιταλούς κατακτητές και εκεί γινόταν η επεξεργασία του σιταριού που έφερναν οι κατακτητές από την Ιταλία.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη «Ροδιακή» ο αείμνηστος Μιχάλης Κόκκινος ο οποίος είχε διατελέσει προϊστάμενος του Λογιστηρίου του αλευρόμυλου από το 1953 έως και το 1988 «Ο αλευρόμυλος κτίσθηκε επί Ιταλοκρατίας, το 1938 για να καλύψει τις ανάγκες της Δωδεκανήσου.

Η μπροστινή όψη
Η μπροστινή όψη.                                                       
Φωτο Μιχάλης Λοϊζος

Την εκμετάλλευση του αλευρόμυλου ανέλαβε η εταιρεία SAMICA, ιταλικών συμφερόντων και τα χρόνια εκείνα το σιτάρι το επρομηθεύοντο από την Ιταλία. Τα έργα για τη θεμελίωσή του κράτησαν τρεις μήνες γιατί κατά το σκάψιμο βρήκαν θάλασσα, αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα, το αρχαίο λιμάνι, τα οποία σκεπάστηκαν και σίγουρα βρίσκονται ακόμη εκεί.

Τόσο στέρεα κτίσθηκε το κτήριο και με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, από ειδικούς Ιταλούς μηχανικούς της εποχής εκείνης, από άποψη σχεδίων και υλικών, ώστε κανένας σεισμός από τότε μέχρι σήμερα δεν το άγγιξε, ούτε καν ο μεγάλος του 1957. Το λάβωσε όμως και το… θύμωσε η φωτιά που ξέσπασε στους χώρους του τα τελευταία χρόνια. Σήμερα στέκει ακόμη εκεί, λαβωμένο».

Η πίσω όψη.
Η πίσω όψη.
Φώτο Μιχάλης Λοΐζος


Έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια το κτήριο έχει πλέον υποστεί εκτεταμένη ζημιά και παρά το ότι θεωρούνταν νεώτερο μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου μας σήμερα , βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση! Οι φωτογραφίες τόσο από την μπροστινή όψη όσο και από την πίσω πλευρά δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.


Σημειώνεται ότι με απόφαση που υπέγραψε το 2011 ο τότε υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος «αποχαρακτηρίστηκε» από μνημείο το συγκρότημα της αλευροβιομηχανίας SAMICA στην περιοχή Κόβα, ιδιοκτησίας της εταιρείας Ι. Κυπριάδης Finance Car AEBE. Της υπουργικής απόφασης προηγήθηκε η εισήγηση της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και η κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, με αριθμό Πρακτικού 18/16-09-2010.

 

Η πίσω όψη.
Η πίσω όψη.
Φώτο Μιχάλης Λοΐζος


Στην απόφαση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Δε χαρακτηρίζουμε ως μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/2002, το συγκρότημα της αλευροβιομηχανίας SAMICA στην περιοχή Κόβα της πόλης της Ρόδου, Ν. Δωδεκανήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας Ι. Κυπριάδης Finance Car AEBE, διότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον. Επίσης έχει απολεστεί με την πυρκαγιά που έλαβε χώρα ο μηχανολογικός εξοπλισμός του, απαραίτητο στοιχείο για το χαρακτηρισμό του ως βιομηχανικού μνημείου.

Επίσης, οι ζημιές που έχει υποστεί ο φέρων οργανισμός του είναι τέτοιες που η τυχόν αποκατάστασή του θα μειώσει περαιτέρω την αυθεντικότητά του. Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί άδεια κατεδάφισης, την οποία χορηγεί το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο».

Σε κάθε περίπτωση ο αλευρόμυλος SAMICA αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ιταλικού ρασιοναλισμού, καθώς πρόκειται για μία επιβλητική κατασκευή με τη μορφή της να υποτάσσεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της βιομηχανίας. Το εγκαταλελειμμένο σήμερα κτίριο ήταν αναμφίβολα σύμβολο της βιομηχανικής άνθησης του νησιού.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου