Για επεισόδια στο Λιμεναρχείο θα δικαστούν έξι αλλοδαποί

Για επεισόδια στο Λιμεναρχείο θα δικαστούν έξι αλλοδαποί

Για επεισόδια στο Λιμεναρχείο θα δικαστούν έξι αλλοδαποί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 529 ΦΟΡΕΣ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων θα βρεθούν στις 14 Μαρτίου, έξι άτομα, αλλοδαποί από το Ιράκ κατηγορούμενοι για τα επεισόδια που προκάλεσαν πριν από τέσσερα χρόνια κατά την κράτησή τους, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Πρόκειται για έξι άνδρες ηλικίας 27, 23, 29, 30 ετών, και δύο 22χρονους οι οποίοι είχαν έρθει στο νησί μας μαζί με άλλα 54 άτομα, από τα τουρκικά παράλια την 1η Νοεμβρίου 2019 και κρατούνταν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για είκοσι ημέρες.

Οι αλλοδαποί ζητούσαν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα καθώς οι συνθήκες παραμονής τους στο νησί μας δεν ήταν οι καταλληλότερες.

Εκφράζοντας αυτή την αντίδρασή τους στις 19 Νοεμβρίου 2019 το μεσημέρι προκάλεσαν επεισόδια με αποτέλεσμα, με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους και την επόμενη ημέρα το πρωί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από το Τριμελές αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου.

Συγκεκριμένα, όλοι κατηγορούνταν για στάση κρατουμένων και απείθεια, ενώ ο 27χρονος κατηγορούνταν και για φθορά πράγματος που χρησιμεύει στο κοινό όφελος.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορουμένους και επέβαλε στον 27χρονο συνολική ποινή φυλάκισης 3 έτη και ένα μήνα και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 300 ημερολογιακές μονάδες και στους άλλους πέντε αλλοδαπούς συνολική ποινή φυλάκισης 2 έτη και ένα μήνα, καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 200 ημερολογιακών μονάδων.

Σε περίπτωση δε μη καταβολής του χρηματικού προστίμου το δικαστήριο μετέτρεψε για τον 27χρονο σε ποινή φυλάκισης 300 ημερών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους σε ποινή φυλάκισης 200 ημερών για τους οποίους αναστέλλει την επιβληθείσα ποινή επί τριετία.

Κατά της απόφασης αυτής οι έξι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση η οποία προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων (δευτεροβάθμιο δικαστήριο), στις 14 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι έξι Ιρακινοί στις 12 το μεσημέρι στις 19 Νοεμβρίου 2019 προκλήθηκε έντονη αντίδραση από μέρος τους, καθώς φώναζαν έντονα συνθήματα ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι ίδιοι ανέβηκαν μέσω επιτοιχίας σιδερένιας σκάλας στην ταράτσα του κτηρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου απ΄ όπου συνέχιζαν να φωνάζουν και να κινούνται επικίνδυνα προς το κενό, αρνούμενοι να υπακούσουν τις εντολές του προσωπικού του Λιμεναρχείου, που κλήθηκε εκτάκτως για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τελικά, μετά από συζητήσεις και επανειλημμένες εξηγήσεις αναφορικά με τη διοικητική διαδικασία που ακολουθείται για τη μεταφορά τους από το νησί μας, περίπου στις 14.15 το μεσημέρι, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου