Θα αναδειχθούν από τον δήμο τα μονοπάτια του νησιού

Θα αναδειχθούν από τον δήμο τα μονοπάτια του νησιού

Θα αναδειχθούν από τον δήμο τα μονοπάτια του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 464 ΦΟΡΕΣ

Στις προσπάθειες του δήμου να αναδειχθούν τα μονοπάτια της Ρόδου, κάτι που ξεκίνησε ο ίδιος ως αντιδήμαρχος Τουρισμού, αναφέρθηκε χθες, σε δηλώσεις του ο σημερινός αντιδήμαρχος Τύπου και Επικοινωνίας, κ. Κώστας Ταρασλιάς.

Είπε, αρχικά: «Είναι γεγονός ότι τα μονοπάτια αποτέλεσαν μία από τις βασικές πολιτικές μου κατευθύνσεις την περίοδο που είχα την ευθύνη στον τομέα τουρισμού.

Είχαμε ξεκινήσει τότε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, το Τμήμα οδοποιίας, μαζί με τους συλλόγους τους περιπατητικούς της περιοχής μας αλλά ακόμα και με πράκτορες που ασχολούνται με την πώληση τουριστικών πακέτων περιηγητισμού και περιπάτων στο νησί.

Τότε, λοιπόν, ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, με αφορμή μάλιστα την περιοχή της Κρητηνίας που ήδη οι άνθρωποι εκεί είχαν τη διάθεση να αναδείξουν τα μονοπάτια, εμπνεύστηκαν απ’ αυτούς, όπως είπε, και ξεκίνησαν μία δουλειά επίσημης χαρτογράφησης των μονοπατιών.

Και είπε, στη συνέχεια:

«Το να εντάξεις τα μονοπάτια στο εθνικό δίκτυο της χώρας, δεν είναι απλώς η διάθεση να υποδείξεις έναν δρόμο ο οποίος με τον καιρό έχει γίνει μονοπάτι, μόνο και μόνο από το περπάτημα και είναι ένας κατσικόδρομος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταρασλιάς και εξήγησε ότι μονοπάτι σημαίνει να χαραχτούν τα υψόμετρα, να υπάρχει σήμανση, να είναι η βατότητά του σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι ασφαλής, να περιγράφονται μία σειρά από τέτοια χαρακτηριστικά τα οποία επιτρέπουν να ενταχθεί στο δίκτυο και ένας τουρίστας που θέλει να έρθει να αισθάνεται τη βεβαιότητα ότι δεν θα χαθεί, να γνωρίζει τον βαθμό δυσκολίας κτλ.

Ξεκίνησαν, όπως είπε, μία θαυμάσια δουλειά η οποία είχε φέρει ως αποτέλεσμα να κατατεθεί ο πρώτος φάκελος στη Διεύθυνση Δασών και να ακολουθήσουν και άλλα δυο με τρία μονοπάτια. Δυστυχώς-σημείωσε-μετά από το πέρας της θητείας του αυτό δεν συνεχίστηκε.

Σήμερα, με αφορμή μία πολύ γενναία χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης όπου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη χάραξη πολιτικής για την πράσινη ανάπτυξη αλλά και για την επέκταση της τουριστικής περιόδου με διάφορες μορφές τουρισμού, έχουν ενταχθεί τα μονοπάτια.

Με αφορμή αυτό, λοιπόν, κάνουν μία πάρα μεγάλη προσπάθεια, σε συνεργασία με τη ΔΕΡΜΑΕ και την αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου, την «Κολοσσός», μήπως μπορέσουν τα συγκεκριμένα έργα να ωριμάσουν διότι για να χρηματοδοτηθεί η πρόταση θέλει ώριμες προτάσεις και επειδή δεν συνεχίστηκε η δουλειά που έκανε, όπως είπε, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις.

Αυτή την περίοδο, λοιπόν, κάνουν μία προσπάθεια και με μία ενδεχόμενη συνεργασία με ένα εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο, να εντάξουν όσο περισσότερα μονοπάτια μπορούν, με όσα στοιχεία έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής.

«Σε κάθε περίπτωση θεωρώ, όμως, ότι θα πρέπει να είναι βασικός άξονας της πολιτικής μας στον δήμο, τα μονοπάτια ν’ αποτελέσουν μία προγραμματική μας θέση η οποία να ολοκληρωθεί», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Το θετικό είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται ότι πάει για παράταση ενός μηνός, δηλαδή θα μπορούν να κατατίθενται προτάσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου, κάτι που τους δίνει περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν την πρόταση η οποία θα ήταν ευχής έργο να εγκριθεί αφού η χρηματοδότηση είναι αρκετά υψηλή, γύρω στα 800 χιλιάδες ευρώ.

Οι προτάσεις για την ένταξη των μονοπατιών είναι στις περιοχές της Κρητηνίας, που ήταν και η αρχική πρόταση στη Διεύθυνση Δασών και περιμετρικά στις Πεταλούδες και το Ροδίνι που υπάρχουν έτοιμες μελέτες οι οποίες είναι σχετικά ώριμες.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων