Αρκετές εκδηλώσεις στη Ρόδο αφιερωμένες στις γυναίκες

Αρκετές εκδηλώσεις στη Ρόδο αφιερωμένες στις γυναίκες

Αρκετές εκδηλώσεις στη Ρόδο αφιερωμένες στις γυναίκες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2031 ΦΟΡΕΣ

Με σημαντικές εκδηλώσεις ξεκινάει ο «Μάρτιος-μήνας γυναίκας», που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια η Eπιτροπή Iσότητας του δήμου της Ρόδου.

Χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, μίλησαν για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις αυτές η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα ισότητας κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, η εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της ΧΕΝ Ρόδου κα Δέσποινα Μουτάφη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Διονύσης Γουβιάς και το στέλεχος του δήμου κα Χριστίνα Καραγιάννη.

Σημειώνεται ότι, μέλη της Eπιτροπής Iσότητας είναι και άλλοι φορείς όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου.

Αρχικά, όλοι εξέφρασαν τη βαθιά οδύνη τους για τον αδιανόητο χαμό τόσων ανθρώπων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η κα Πάττα, ανέφερε, λοιπόν, ότι, σε λίγες ημέρες ξεκινάει ο μήνας που είναι αφιερωμένος στη γυναίκα από τον δήμο Ρόδου και θα πραγματοποιηθούν πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μάρτιος-μήνας γυναίκας» που διοργανώνεται από τη δημοτική Eπιτροπή Iσότητας δήμου Ρόδου.

«Φορείς και εθελοντές, αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία, το επόμενο διάστημα, θα παρουσιάσουν στο κοινό της Ρόδου εκδηλώσεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, με κοινό παρονομαστή την οπτική του φύλου», είπε αρχικά.

Ήδη, στις 2 Μαρτίου, παρουσιάστηκε σε μαθητές και μαθήτριες του 2ου πειραματικού σχολείου Ρόδου, «Ακαδημία», το παιδικό βιβλίο της κας Ραφαέλικας Γεωργαλλή με τίτλο «η Ζαχαρωτούλα που πικροποιήθηκε», ένα πολύχρωμο εκπαιδευτικό παραμύθι για την έμφυλη βία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής της Ισότητας των Φύλων.

Μέχρι και τις 15 Μαρτίου, λοιπόν, έχουν σχεδιαστεί οι παρακάτω δράσεις:

Σημειώνεται ότι, μετά το τραγικό δυστύχημα, αναβλήθηκαν ορισμένες εκδηλώσεις όπως η σημερινή με την κα Έλενα Κουντουρά στην οπλοθήκη de Milly, αλλά και εκείνη της Κυριακής.

Στη συνέχεια, η κα Μουτάφη, μίλησε για τη δράση ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας, την ερχόμενη Τετάρτη, η οποία έχει τίτλο «Γυναίκα και Ευτυχία», με εισηγήτρια την εθελόντρια, κοινωνική λειτουργό, Μίκα Πανάγου, η οποία είναι ειδικευμένη στη συστημική οικογενειακή θεραπεία.

Κατά την εκδήλωση, θα μιλήσουν για τη «Γυναίκα του σήμερα, για τους πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλείται ν’ ανταπεξέλθει, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα, τους ρόλους που της επιβάλει η κοινωνία ή επιλέγει η ίδια και τέλος θ’ αναφερθούν στη σπουδαιότητα των συναισθημάτων της και πώς μπορεί να τα διαχειριστεί ώστε να έρθει και η ευτυχία για να μπορεί αυτή η γυναίκα να σταθεί σ’ αυτούς τους ποικίλους ρόλους της.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στα γραφεία της ΧΕΝ, στο παλαιό νοσοκομείο (σ.σ. επί της Παπαλουκά), στις 6:00 το απόγευμα.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι δράσεις της ΧΕΝ γίνονται όλο το χρόνο, με διάφορους τρόπους και κατά την πανδημία έβαλαν την τηλεδιάσκεψη και τις εκδηλώσεις που ήταν ενισχυτικές για τις γυναίκες για ν’ αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Τη μέρα εκείνη προγραμμάτιζαν κάποιες ανοιχτές εκδηλώσεις, στο πάρκο του Θέρμαι, οι οποίες όμως αναβάλλονται λόγω του εθνικού πένθους για την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Εκεί μαθητές και μαθήτριες, Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της πόλης θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια με θέμα το φύλο, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν «προκειμένου να οικοδομήσουμε μαζί την αλλαγή των στερεοτύπων».

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τη συμβολή της καθηγήτριας Ντέμπυς Χατζηδιάκου, το ΙΕΚ τουρισμού Νοτίου Αιγαίου του υπουργείου Τουρισμού, οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών δήμου Ρόδου, Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και Ξενώνα Φιλοξενίας των Γυναικών, Κέντρο Κοινότητας δήμου Ρόδου-παράρτημα Ρομά, το Μητροπολιτικό Κολέγιο Ρόδου, το Μουσικό Σχολείο Ρόδου και οι εθελόντριες κα Μάρα Νάνι art therapist Μαρία Ριζοπούλου ψυχολόγος, συστημική οικογενειακή θεραπεύτρια και η Νίκη Μαριεττάκη, καλλιτέχνιδα και perfomer.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Διονύσης Γουβιάς, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο.

Την ερχόμενη Τετάρτη, λοιπόν, θα κάνουν μία εκδήλωση 12 με 3 το μεσημέρι, διαδικτυακή, μέσω του καναλιού του Πανεπιστημίου στο YouTube, οπότε μπορεί να την παρακολουθήσει κάποιος και ζωντανά και βιντεοσκοπημένη.

Αυτή η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και την πολιτική, θα μιλήσουν καθηγήτριες, νυν και πρώην βουλευτίνες και θα καταθέσουν και τη δική τους άποψη για το πώς αντιμετωπίζεται η γυναίκα στον σύγχρονο πολιτικό κόσμο της χώρας.

Επίσης, έχουν προγραμματίσει να αναθερμάνουν τις διαλέξεις που έκαναν κάθε μήνα, σε θεματικές πάνω στο φύλο, όπως έκαναν παλαιότερα.

Κλείνοντας, θέλησε να πει ο κ. Γουβιάς: «Το Πανεπιστήμιο δεν είναι αποκλεισμένο από την τοπική κοινωνία, παρ’ όλο που πλανάται αυτή η ιδέα. προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να συνδεθούμε με την τοπική κοινωνία».

Από την πλευρά της, η κα Καραγιάννη είπε αυτές τις εκδηλώσεις, κάποιες τις οργανώνουν, αλλά κυρίως τις συντονίζουν, κάτι που σημαίνει ότι «η κοινωνία η ίδια είναι ευαισθητοποιημένη, είναι ενημερωμένη και η ίδια θέλει να προσφέρει και να συμμετάσχει. Διψάει η ροδίτικη κοινωνία γι’ αυτά τα πράγματα και αυτό μας χαροποιεί».

Είπε ακόμη ότι, η αλήθεια είναι ότι, ο δήμος της Ρόδου, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει συντονισμένες ενέργειες για να μπορεί να φέρει αυτό το αποτέλεσμα.

Μάλιστα, όταν είχε πρωτοπάει στον δήμο, επί Δημαρχίας Γιώργου Γιαννόπουλου, της είχε πει να ασχοληθεί με τα θέματα ισότητας, κάτι που τότε ήταν πρωτόγνωρο.

Και μέσα στα 25 χρόνια -συνέχισε- που εργάζεται στον δήμο, η ισότητα έχει πάρει σάρκα και οστά καθώς έχουν καταφέρει και έχουν κάνει το τοπικό σχέδιο για την ισότητα, έχουν υπογράψει τη χάρτα της ισότητας, έχουν φτιάξει τις δομές υποστήριξης γυναικών, ξενώνα και συμβουλευτικό κέντρο, έχουν στήσει μία πολύ δραστήρια Eπιτροπή Iσότητας που τα τελευταία δυο χρόνια οργανώνει και δέχεται τις προσκλήσεις και τα μηνύματα του κόσμου και προσφέρει.

«Η Ρόδος καινοτομεί, είναι μπροστά σ’ αυτά τα θέματα», είπε και ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τον κόσμο που έρχεται και συμμετέχει στις δράσεις.

Η κα Μουτάφη, αναφέρθηκε στη δράση που διοργάνωσε η ΧΕΝ με το κέντρο «Δίοδος», με το εκπαιδευτικό υλικό για τους εφήβους και την έφηβη «Άν_να» η οποία, σε απροσδιόριστο τόπο και χρόνο, ανακαλύπτει την έμφυλη βία και εκεί αποφασίζει να αντιδράσει, να μιλήσει και να προστατεύει, η οποία είχε πάει πολύ καλά το 2022.

Οι επόμενες εκδηλώσεις

Παρασκευή 10 Μαρτίου 9:00-13:00

Πάρκο ΘΕΡΜΑΙ

Διαδραστικά παιχνίδια σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών και Γυμνασίων με την οπτική του φύλου
Επιτροπή ισότητας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΙΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου του Υπουργείου Τουρισμού, Δομές Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρόδου Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών), Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά, Μητροπολιτικό Κολέγιο Ρόδου, Μουσικό Σχολείο Ρόδου, Εθελόντριες: Μάρα Νάνι, art therapist, Μαρία Ριζοπούλου, ψυχολόγος - συστημική οικογενειακή θεραπεύτρια, Νίκη Μαριεττάκη, performer - καλλιτέχνιδα.

Σάββατο 11 Μαρτίου 17:30

Παρουσίαση του πολύχρωμου εκπαιδευτικού παραμυθιού της Ραφαέλικας Γεωργαλλή «Η Ζαχαρωτούλα που πικροποιήθηκε», για την έμφυλη βία από την αιγίδα της Γ.Γ. Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων.

Οπλοθήκη de Milly (πλ. Σύμης, απέναντι από τη ΔΕΗ)

Εκπαιδευτική δράση για παιδιά έως 12 ετών από τη Σέβα Γεωργαλλή, νηπιαγωγός. Εικονογράφηση: Σάββας Συρόπουλος

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δήλωση συμμετοχής. 6944217671.

Τρίτη 14 Μαρτίου, στις 19:00 στο Εσπερινό Λύκειο

Ομιλία «Ενημερώσου: Καμία δικαιολογία για τη βία», Μίκα Πανάγου, κοινωνική λειτουργός - συστημική οικογενειακή θεραπεύτρια

Από τη ΧΕΝ Ρόδου

Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

«Γυναίκα μέχρι πότε»

Μουσικοθεατρική παράσταση. Κείμενα: Δέσποινα Βολονάκη, μουσικός - εκπαιδευτικός

Σκηνοθεσία: Σουσάνα Καρδούλια, σκηνοθέτρια

Ηθοποιοί: Στάθης Ευαγγελινίδης, Ειρήνη Ευθυμίου, Θάλεια Οικονόμου.

Θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση με τα στελέχη των Δομών Υποστήριξης Γυναικών δήμου Ρόδου (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών δήμου Ρόδου).

Μέγας χορηγός και υποστηρικτής: ΔΟΠΑΡ.

Διαβάστε ακόμη

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας στο Κατάλυμα της Γαλλίας

CINEμάθεια: Η μαθητική δημιουργικότητα του Αιγαίου μέσα από τη μικρή οθόνη

7ο Φεστιβάλ Σχολικής Οπτικοακουστικής/ Κινηματογραφικής Δημιουργίας

Απονομή Επαίνων και Βραβείων για τις «Βιβλιοπεριπέτειες» και τον 13ο Εικαστικό Διαγωνισμό

Σήμερα η ομιλία της αρχαιολόγου Φ. Ζερβάκη για την αρχαία Λίνδο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

«Ρόδος, Πόλη Έμπνευσης»: Ανακαλύπτω την πόλη μου γράφοντας - Καλοκαιρινό retreat Δημιουργικής Γραφής

Β. Υψηλάντης: «Το δημιουργικό έργο της Κυβέρνησης και στα Δωδεκάνησα οδηγός για την εκλογική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου»