Αναβιώνει το όνειρο του home port για το λιμάνι μας

Αναβιώνει το όνειρο του home port  για το λιμάνι μας

Αναβιώνει το όνειρο του home port για το λιμάνι μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2005 ΦΟΡΕΣ

Αναβιώνει το όνειρο του home port για το λιμάνι της Ρόδου, μετά την απόφαση της Εταιρείας “Silver Sea” να το χρησιμοποιήσει ως σταθμό επιβίβασης-αποβίβασης επιβατών για πλοία της που θα προσεγγίσουν το νησί μας τον Μάιο και τον Ιούνιο!

Την ελπιδοφόρα αυτή εξέλιξη έκανε γνωστή, προχθές, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου νότιας Δωδεκανήσου, κ. Βασίλης Παπαοικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του τουριστικού λιμανιού της Ρόδου για home-porting από μεγάλες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων αποτελεί όνειρο χρόνων για τη Ρόδο καθώς θα δώσει άλλη ώθηση στον θαλάσσιο τουρισμό.

Φαίνεται ότι τα καλά δείγματα που έδωσε το νησί την περίοδο της πανδημίας και ενέργειες όπως η μείωση της τιμής του νερού για τα κρουαζιερόπλοια, προφανώς προσμετρήθηκαν στην απόφαση αυτή της εταιρείας. Λέει πολλά, όμως, και για το ότι το λιμάνι μας πληροί τις προϋποθέσεις για home-porting.

Υπενθυμίζεται ότι ένα μεγάλο βήμα είχε γίνει το 2016, επί δημαρχίας Στάθη Κουσουρνά, οπότε η εταιρεία Costa είχε επιλέξει το λιμάνι της Ρόδου για home-porting πλοίων της, κράτησε για δύο χρόνια αλλά δεν είχε συνέχεια.

Παρ’ όλα αυτά, το λιμάνι μας διαθέτει τις υποδομές ελέγχου εγγράφων, αποσκευών κτλ. για να χρησιμοποιηθεί από μεγάλες εταιρείες ως σταθμός επιβίβασης-αποβίβασης.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου νότιας Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Παπαοικονόμου
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου νότιας Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Παπαοικονόμου

Το παραπάνω έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Λ.Τ. ο οποίος, αναφερόμενος αρχικά στην προετοιμασία για τη νέα σεζόν, είπε ότι το Λ.Τ. είναι πανέτοιμο για τη διαχείρισή της. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Το Λ.Τ. ήδη είναι έτοιμο σε όλα τα απαραίτητα.

Ήδη, για όλο το χρόνο, έχει διαμορφώσει το πλάνο, πού θα δέσει το κάθε καράβι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα, να γνωρίζει εκ των προτέρων η εταιρεία σε ποιο σημείο θα προσεγγίσει το καράβι και επιπλέον εάν κάποια εταιρεία θέλει να προγραμματίσει νέες προσεγγίσεις, να έχει μία εικόνα πότε υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στο λιμάνι για κρουαζιερόπλοια».

Ακόμα και για τις ημέρες αιχμής-που αναμένονται και φέτος-ο κ. Παπαοικονόμου διαβεβαίωσε ότι όλα είναι τακτοποιημένα και δεν υπάρχει πρόβλημα, να μην μπορεί δηλαδή να εξυπηρετηθεί ένα κρουαζιερόπλοιο.

Για τον λόγο αυτό, από πέρυσι, ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν και τον λιμένα της Ακαντιάς για την κρουαζιέρα κατά τις ημέρες που έχουμε πολλές προσεγγίσεις.

Στο σημείο αυτό, όμως, ο πρόεδρος του Λ.Τ. έκανε γνωστό ότι το 2023 θα ξεκινήσουμε, με την εταιρεία “Silver Sea”, να έχουμε δύο προσεγγίσεις ως home port. Η μία είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου και η δεύτερη για τις 9 Ιουνίου, με το πλοίο “Silver spirit”.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, αυτό έγινε μετά από συζητήσεις και επαφές του Λιμενικού Ταμείου με τις εταιρείες. Αλλά εκτός από τη Silver Sea, βρίσκονται σε επαφή και με άλλες εταιρείες.

Εκτιμούν ότι δεν θα προλάβουν μέσα στο 2023 να κάνουν και άλλες εταιρείες χρήση του λιμανιού μας για home-porting, όμως από φέτος μπαίνουν οι βάσεις ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί το λιμάνι της Ρόδου ως σταθμός επιβίβασης-αποβίβασης για τα επόμενα έτη.

Όσο για το τι σημαίνει αυτό στην πράξη, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαοικονόμου, σίγουρα είναι μία αναβάθμιση για το λιμάνι της Ρόδου και μάλιστα, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν, ήδη τους έχουν δώσει τους χώρους που είναι διαθέσιμοι και τα μέσα που είναι διαθέσιμα από το Λ.Τ. ούτως ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει η εταιρεία τους επιβάτες για επιβίβαση.

Η εξέλιξη αυτή, αναβαθμίζει μεν το λιμάνι αλλά περισσότερο βοηθάει το νησί, λέει ακόμη ο πρόεδρος και εξηγεί ότι ο επιβάτης που είναι να επιβιβαστεί στο κρουαζιερόπλοιο από τη Ρόδο, θα έρθει τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα εδώ, οπότε θα έχει και μία διανυκτέρευση στο νησί, θα βγει να κάνει μία βόλτα, κάτι που σημαίνει επιπλέον έσοδα.

Μέχρι στιγμής πρόκειται για τις δύο παραπάνω προσεγγίσεις που σίγουρα όμως-όπως λέει ο κ. Παπαοικονόμου- είναι ένας προάγγελος για να αρχίσει να λειτουργεί το λιμάνι της Ρόδου ως home port!

Στο λιμάνι της Ρόδου υπάρχουν, ούτως ή άλλως, οι κατάλληλες υποδομές για έλεγχο των εγγράφων, αποσκευών κτλ. αφού γίνεται και τελωνειακός και αστυνομικός έλεγχος λόγω της Σένγκεν. Με το home port όμως θα γίνεται και για την επιβίβαση των επιβατών.

Έτσι, από το Λ.Τ., ήδη προετοιμάζουν το χώρο που βρίσκεται δίπλα στο τελωνείο ο οποίος είχε φτιαχτεί ώστε να είναι λειτουργικός και σε πολύ καλή κατάσταση κτηριακά.

Το προσωπικό δουλεύει παραπάνω για να μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ για το home port ο έλεγχος θα γίνεται από εταιρεία φύλαξης και το Λ.Τ. ως γνωστόν έχει σύμβαση και πιθανότατα να αυξήσουν το προσωπικό για κάποια περίοδο, εάν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι η Costa ξαναρχίζει να επισκέπτεται τη Ρόδο φέτος, με πέντε προσεγγίσεις να έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής, αριθμός που πιθανόν να αυξηθεί.

Επίσης, αυτή την περίοδο το Λ.Τ. εξετάζει την ανάθεση του master plan του λιμένα της Ακαντιάς και από εκεί θα προκύψει η όποια πρόταση για επέκταση των μόλων για εξυπηρέτηση και της κρουαζιέρας.

Το master plan του λιμανιού θα προβλέπει όλες τις εγκαταστάσεις που θα πρέπει να γίνουν εντός του λιμένα της Ακαντιάς, δηλαδή τελωνείο, έλεγχος διαβατηρίων κτλ.

Στα σχέδια του Λ.Τ. είναι να δημιουργηθεί ένας νέος μόλος στην εξωτερική πλευρά του λιμένα ο οποίος θα εξυπηρετεί την κρουαζιέρα. Αυτός σχεδιάζεται να έχει μήκος γύρω στα 700 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Για τη νέα σεζόν

Όσον αφορά στην κρουαζιέρα για το 2023, σύμφωνα με τον κ. Παπαοικονόμου, οι προβλέψεις είναι πολύ ενθαρρυντικές αφού μέχρι στιγμής υπάρχουν προγραμματισμένες στο λιμάνι μας 423 προσεγγίσεις, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι θα υπάρχει αύξηση και στον αριθμό των επιβατών, αφού έχουν αυξηθεί οι πληρότητες των πλοίων.

Δηλαδή, το 2022 οι πληρότητες έφθαναν μέχρι το 60%-70% λόγω κορωνοϊού, φέτος αναμένεται να κυμανθούν από 90-100%. Ενδεικτικό είναι ότι, ήδη, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, στις προσεγγίσεις που είχαμε, μας επισκέφθηκαν σχεδόν 5.000 επιβάτες σε πέντε προσεγγίσεις ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2022, είχαμε μόνο 460 επιβάτες τον Ιανουάριο σε δύο πλοία, καθώς ήταν πολύ μειωμένες οι πληρότητες αφού, συνήθως, τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια έχουν γύρω στους 1500 επιβάτες το καθένα.

«Το 2022 έκλεισε με 381 προσεγγίσεις και 370.343 επιβάτες, πιστεύουμε το 2023 θα είναι καλύτερο», σημείωσε ο πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη