Βιβλιοπεριπέτειες 2023: 15ος κύκλος «Μικροί Λογοτέχνες»

Βιβλιοπεριπέτειες 2023: 15ος κύκλος «Μικροί Λογοτέχνες»

Βιβλιοπεριπέτειες 2023: 15ος κύκλος «Μικροί Λογοτέχνες»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 566 ΦΟΡΕΣ

Αφιέρωμα: 100 χρόνια Ζωρζ Σαρή

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, διοργανώνει για 12η συνεχόμενη χρονιά το σύνθετο Εκπαιδευτικό του Πρόγραμμα, «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ», που κάθε χρόνο το αγκαλιάζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Παράλληλα, μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν για 15η συνεχόμενη χρονιά στον Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες», που διατρέχει τις ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.

Οι «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ» οδηγούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στην ανάγνωση βιβλίων ως ελεύθερη επιλογή και όχι ως υποχρέωση, μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους με το κείμενο και τις παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της Φιλαναγνωσίας, ώστε να μπει ένα λιθαράκι στην εδραίωση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος, στην αγάπη για τη Λογοτεχνία, την Ποίηση, τον Λόγο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια διασκεδαστική ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δημιουργικές τους δεξιότητες στη Γραφή.

Οι φετινές «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια της αγαπημένης και πολυδιαβασμένης συγγραφέως ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ και περιλαμβάνουν μια σειρά δράσεων για όλους τους αναγνώστες που αγάπησαν τα βιβλία της, αλλά και για τους νέους αναγνώστες που τώρα την ανακαλύπτουν.

Η ίδια αυτοβιογραφείται: «Γεννήθηκα το 1923 στην Aθήνα. O πατέρας μου Mικρασιάτης, η μητέρα μου Γαλλίδα. Aνέφελα τα παιδικά μου χρόνια. Tο 1941 τελείωσα το γυμνάσιο. Aμέσως γράφτηκα στη θεατρική σχολή του Δημήτρη Pοντήρη.

Στόχος μου να γίνω ηθοποιός. Ωστόσο είχα και έναν άλλο στόχο, που τον μοιραζόμουν με όλους τους Έλληνες: την Eλευθερία. Kι έτσι, σ’ όλα τα χρόνια της Kατοχής ήμουν στην Aντίσταση... Xρόνια ζωής.

Tο 1946 έπαιξα στο θίασο «Eνωμένοι Kαλλιτέχνες» και το 1947 πήγα στο Παρίσι. Eκεί συνέχισα να σπουδάζω θέατρο, να παίζω στο θέατρο, εκεί παντρεύτηκα κι εκεί γέννησα τα δυο μου παιδιά. Tο 1962 εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Eλλάδα, και στην Aθήνα συνέχισα να παίζω θέατρο.

Tο 1968 έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα για παιδιά: «O Θησαυρός της Bαγίας». Aπό τότε η συγγραφή και η επικοινωνία μου με τους μεγάλους και με τα παιδιά είναι ο στόχος της ζωής μου.

Η Ζωρζ Σαρή καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους, όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική σκέψη να μην αποτελεί πια προνόμιο μόνο των ενηλίκων.

Με τα βιβλία της οδήγησε στην απομάκρυνση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, στα οποία κυριαρχούσε το προστατευτικό ύφος, ο ηθικοπλαστικός διδακτισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου. Η Ζωρζ Σαρή αντιμετώπισε το παιδί ως αυτόνομο άτομο με δική του προσωπικότητα και προέβαλε ήρωες ρεαλιστικούς.

Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ως ηθοποιός τιμήθηκε το 1960 με το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη Έγκλημα στα Παρασκήνια.
Η Γεωργία Σαρηβαξεβάνη (Ζωρζ Σαρή) πέθανε στις 9 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 87 χρονών.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή και το έργο της στο www.zorzsari.gr
Οι «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ» 2023 περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους δημιουργικές δράσεις και διαγωνισμούς:
Δράση για εκπαιδευτικούς: Συνάντηση Γνωριμίας με τη ζωή και το έργο της Ζώρζ Σαρή, με εισηγήτρια τη Δρ. Χρύσα Κουράκη, Εκπαιδευτικό, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες στο πεζογραφικό έργο της Ζωρζ Σαρή 1969-1995».

Η συνάντηση προσφέρει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να γνωρίσουν το έργο και την προσωπικότητα της συγγραφέως που με το έργο της επηρέασε το λογοτεχνικό τοπίο και την παιδική – νεανική λογοτεχνία όσο λίγοι, αλλά και να υλοποιήσουν δράσεις στο πλαίσιο της τάξης τους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00 – 13:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ.
Δηλώσεις Συμμετοχής: στα τηλέφωνα 2241-32510, 32520 ή στο email του Κέντρου: writerscenterrhodes@gmail.com
(θέσεις περιορισμένες)

Δράσεις και διαγωνισμοί ανά τάξη:
Νηπιαγωγείο και Α’ Δημοτικού (ομαδική δράση στο πλαίσιο της τάξης)
Προτεινόμενα βιβλία:
Το Γαϊτανάκι, (συγγραφέας Ζώρζ Σαρή εικονογράφος Έφη Λαδά) Εκδόσεις Πατάκη

Η κόκκινη κοτούλα (συγγραφέας Ζώρζ Σαρή εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη) Εκδόσεις Πατάκη

Το κουμπί και μια βελόνα (συγγραφέας Ζώρζ Σαρή εικονογράφος Χρύσα Λαμπρακοπούλου) Εκδόσεις Πατάκη

Η κυρία Κλοκλό (συγγραφέας Ζώρζ Σαρή εικονογράφος Ζαχαρίας Παπαδόπουλος) Εκδόσεις Πατάκη

Δημιουργική Δράση: Αφού διαβάσουμε ένα ή περισσότερα βιβλία, επιλέγουμε το αγαπημένο μας και ζωγραφίζουμε το εξώφυλλό του σε χαρτόνι ή χαρτί του μέτρου, χρησιμοποιώντας ό,τι υλικό μας αρέσει. (Ομαδική εργασία ανά τμήμα)

Β’ Δημοτικού – Γ’ Δημοτικού (ομαδική δράση στο πλαίσιο της τάξης που περιλαμβάνει εικαστική δράση σε συνδυασμό με γραφή)
Προτεινόμενα βιβλία:
Ο Φρίκος, ο Κοντορεβυθούλης μου (Ζώρζ Σαρή, εικονογράφος Θανάσης Δήμου) Εκδόσεις Πατάκη
Ο Τοτός και η Τοτίνα (Ζώρζ Σαρή, εικονογράφος Ζαχαρίας Παπαδόπουλος) Εκδόσεις Πατάκη
Ο Φαντασμένος και άλλα παραμύθια (Ζώρζ Σαρή – Μελίνα Καρακώστα, εικονογράφος Απόστολος Καραστεργίου) Εκδόσεις Πατάκη

Δημιουργική Δράση*: Σε χαρτί του μέτρου που έχουμε απλώσει στο πάτωμα, δημιουργούμε περιγράμματα παιδιών-ηρώων. Δημιουργούμε τόσα περιγράμματα, όσα και οι ήρωες που θέλουμε να γνωρίσουμε (όσες οι ομάδες κάθε τάξης). Καθώς διαβάζουμε το βιβλίο και αποκαλύπτονται οι ήρωες, ζωγραφίζουμε τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα συμπληρώνουμε λέξεις και φράσεις που σκιαγραφούν τον χαρακτήρα. Τελειώνοντας το βιβλίο έχουμε τη μορφή αλλά και τον χαρακτήρα του ήρωά μας, όπως διαμορφώνεται μέσα στην ιστορία. (Ομαδική Εργασία)

Δ’ Δημοτικού – Ε’ Δημοτικού (ομαδική δράση – δημιουργία κειμένου)
Προτεινόμενα βιβλία:
Σοφία (Ζωρζ Σαρή) Εκδόσεις Πατάκη
Ο θησαυρός της Βαγίας (Ζωρζ Σαρή) Εκδόσεις Πατάκη
Ο πόλεμος, η Μαρία και το αδέσποτο (Ζωρζ Σαρή) Εκδόσεις Πατάκη

Δημιουργική Δράση*: Τα περισσότερα βιβλία της Ζωρζ Σαρή αναφέρονται σε διάφορους τόπους που έζησε η συγγραφέας. Σε ομάδες 3-4 ατόμων, επιλέξτε το αγαπημένο σας βιβλίο και εντοπίστε στον χάρτη αυτούς τους τόπους. Αναζητήστε πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και την ιστορία ή τους μύθους της περιοχής, τα ήθη και έθιμα, τα πολιτισμικά στοιχεία (σπουδαία γεγονότα, προσωπικότητες, μουσική, τέχνες) συγκεντρώστε εικόνες και φτιάξτε έναν ταξιδιωτικό οδηγό. Εναλλακτικά, δημιουργείστε έναν αντίστοιχο οδηγό για τον τόπο σας. (Ομαδική Εργασία)

Στ’ Δημοτικού – Α’ Γυμνασίου – Β’ Γυμνασίου (ομαδική δράση – δημιουργία κειμένου)
Προτεινόμενα βιβλία:
Το ψέμα (Ζωρζ Σαρή) Εκδόσεις Πατάκη
Ο θησαυρός της Βαγίας (Ζωρζ Σαρή - σε graphic novel από τον Kanellos Cob) Εκδόσεις Πατάκη
Τα στενά παπούτσια (Ζωρζ Σαρή) εκδόσεις Πατάκη
Ε. Π. (Ζωρζ Σαρή) Εκδόσεις Πατάκη
Δημιουργική Δράση*: Επιλέξτε το αγαπημένο σας κεφάλαιο από το βιβλίο επιλέξατε να διαβάσετε και δημιουργείτε το δικό σας graphic novel.

Εφόσον συμφωνήσει η τάξη μπορεί να μετατρέψει ένα ολόκληρο βιβλίο στο δικό της Graphic Novel. (Ομαδική εργασία 3-4 ατόμων)
Γ’ Γυμνασίου – Λύκειου (ατομική δράση – δημιουργία κειμένου)
Προτεινόμενα βιβλία:
Τα Χέγια (Ζωρζ Σαρή) Εκδόσεις Πατάκη
Νινέτ (Ζωρζ Σαρή) Εκδόσεις Πατάκη
Όταν ο ήλιος (Ζωρζ Σαρή) Εκδόσεις Πατάκη

Δημιουργική Δράση*: Πολλά από τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή έχουν έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Εμπνευστείτε από το βιβλίο που θα διαβάσετε και κρατείστε το δικό σας ημερολόγιο όπου θα καταγράψετε τις περιπέτειες και τις αναζητήσεις του δικού σας φανταστικού ήρωα/ηρωίδας καθώς βιώνει μια σημαντική περίοδο της ζωή του/της. (Ατομική εργασία)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι εικαστικές δημιουργίες αλλά και τα κείμενα που θα γράψουν οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αξιολογηθούν και θα βραβευθούν όσες ξεχωρίσουν, με τρία Βραβεία και τρεις Επαίνους ανά τάξη.

Περιμένουμε τις εικαστικές δημιουργίες καθώς και τα κείμενα των ομάδων και των μαθητών μαθητριών που θα συμμετάσχουν στις δράσεις και τους διαγωνισμούς.

Μην παραλείψετε να συνοδεύσετε τις δημιουργίες με τα στοιχεία των παιδιών (ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη).
Καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς με κατάθεση των εικαστικών δημιουργιών και των κειμένων στο ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ: Τετάρτη 3 Μαΐου 2023.

Πληροφορίες:
Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου –ΔΟΠΑΡ
Αντ/χου Λάσκου 10α, 85100, Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410-32510, 32520 (Μαρία Σπανού, Ειρήνη Συμιακού)
e-mail: writerscenterrhodes@gmail.com

Πηγή: Κουράκη Χρύσα / Βογιατζόγλου Αγγελική, «100 χρόνια Ζωρζ Σαρή - Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες, τεύχος 1», Εκδόσεις Πατάκη 2022

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη