Πότε θα αντικατασταθεί το ραντάρ του Ατταβύρου;

Πότε θα αντικατασταθεί το ραντάρ του Ατταβύρου;

Πότε θα αντικατασταθεί το ραντάρ του Ατταβύρου;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2303 ΦΟΡΕΣ

Εξηγήσεις ζητά η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας της ΥΠΑ

Γιατί δεν έχει αντικατασταθεί ακόμη το ραντάρ διαδρομής (en route) στον Αττάβυρο της Ρόδου, το οποίο έχει καταστραφεί από δολιοφθορά;

Το ερώτημα αυτό θέτει με ανακοίνωσή της απευθυνόμενη στο υπουργείο Μεταφορών και την ΥΠΑ, η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρονται στην ανακοίνωση τα εξής:

«Η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΝ.Η.Μ.Α.Ε.Κ./ΥΠΑ) σε ένδειξη σεβασμού απέναντι στα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος και στις οικογένειές τους δεν προέβη μέχρι σήμερα σε καμία δήλωση για τις παθογένειες στο χώρο της αεροναυτιλίας.

Η συζήτηση για τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει η αεροναυτιλία πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και όχι υπό καθεστώς πανικού.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (Η.Μ.Α.Ε.Κ.) τόσα χρόνια να διατηρούμε υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας.

Είμαστε οι μοναδικοί οι οποίοι μπορούμε να εγγυηθούμε την ορθή λειτουργία των συστημάτων αεροναυτιλίας, για να πετάνε με ασφάλεια τα αεροσκάφη πάνω από τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο (FIR).

Αλίμονο αν ως συνδικαλιστές εκφράζουμε συνεχώς άποψη για τα συστήματα αεροναυτιλίας. Είμαστε υπέρ τις αντίληψης ότι πρέπει να εισακούγονται οι επίσημες υπηρεσιακές θέσεις και να δημοσιοποιούνται οι επιστημονικές προτάσεις των εξειδικευμένων Η.Μ.Α.Ε.Κ.

Όταν όμως προκύπτει η ανάγκη και οι συνδικαλιστές να ζητάμε διευκρινίσεις και να κοινοποιούμε δημόσια τον προβληματισμό μας σε σχέση με τα συστήματα αεροναυτιλίας, συνεπάγεται ότι η φωνή των εξειδικευμένων Η.Μ.Α.Ε.Κ., η επιστημονική τους θέση, οι αναφορές που έχουν απευθύνει υπηρεσιακά για ελλείψεις και παραλείψεις, δεν έχουν εισακουστεί και τα ερωτήματα που έχουμε θέσει στη Διοίκηση της ΥΠΑ ως υπεύθυνοι εργαζόμενοι δεν έχουν απαντηθεί.

Σε συνέχεια όσων έχουμε κατά καιρούς επισημάνει ως Η.Μ.Α.Ε.Κ., ζητάμε να δοθούν άμεσα λύσεις στα παρακάτω καίρια θέματα:

Έχουν περάσει 2 χρόνια από τον εμπρησμό και την ολική καταστροφή του Radar διαδρομής (en route) στον Αττάβυρο της Ρόδου.

Γιατί η Διοίκηση της ΥΠΑ από την επόμενη μέρα της δολιοφθοράς, δεν προέβη σε κατεπείγουσες διαδικασίες για την προμήθεια νέου Radar;

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Radar έχει ενταχθεί σε μία ευρύτερη διαδικασία προμήθειας συστημάτων εκσυγχρονισμού της ΥΠΑ δεν αναιρεί ότι υπάρχει εδώ και δύο χρόνια η ανάγκη αντιμετώπισης της όλως έκτακτης αυτής συνθήκης.

Θα μπούμε στη θερινή περίοδο του 2023, η οποία ξεκινάει σε λίγες μέρες, με κάλυψη του νοτιοανατολικού τομέα του FIR μόνο από το Radar Καρπάθου το οποίο λόγω παλαιότητας εμφανίζει συχνά βλάβες;

Τρέχουμε τώρα άρον άρον να εντάξουμε στο σύστημα το Radar της Κύπρου.

Σε ενδεχόμενη βλάβη του radar Καρπάθου το καλοκαίρι, θα μείνουμε με μονή κάλυψη από ένα Radar που ανήκει σε τρίτη χώρα;

Καλούμε τη Διοίκηση της ΥΠΑ και την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών να πάρουν θέση σε όσα επισημαίνουμε παραπάνω, να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς και πότε θα αντιμετωπίσουν τις πιο πάνω σοβαρές ελλείψεις και δυσλειτουργίες.

Είναι προτιμότερο να δοθούν απαντήσεις τώρα, παρά εξηγήσεις μετά.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις της ΥΠΑ οφείλονται αποκλειστικά στην αυτοθυσία και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων της. Ως ΕΝ.Η.Μ.Α.Ε.Κ./ΥΠΑ μπορούμε να το εγγυηθούμε για όλους τους Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε καθημερινά για τη διατήρηση των υψηλών επιπέδων ασφάλειας στην αεροναυτιλία και δεν θα σταματήσουμε να θέτουμε τα σχετικά ερωτήματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο πρόεδρος

Κωνσταντίνος Κανδεράκης

Η γεν. γραμματέας

Μαρία Ζαράνη».

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»