Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από την Επιτροπή Ισότητας του δήμου

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από την Επιτροπή Ισότητας του δήμου

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από την Επιτροπή Ισότητας του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 881 ΦΟΡΕΣ

Ενδιαφέρουσες είναι οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από την Επιτροπή Ισότητας του δήμου της Ρόδου και για το δεύτερο δεκαήμερο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, όπως έχει καθιερωθεί η 8η Μαρτίου.

Αναλυτικά:

-Σήμερα, Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 5:30 το απόγευμα, στην Οπλοθήκη de Milly (πλ. Σύμης, απέναντι από τη ΔΕΗ) θα παρουσιαστεί το παραμύθι της συγγραφέως και εκπαιδευτικού κας Ραφαέλικας Γεωργαλλή με τίτλο «Η Ζαχαρωτούλα που πικροποιήθηκε» και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για παιδιά 4 έως 12 ετών από τη νηπιαγωγό κα. Σέβα Γεωργαλλή.

Προχθές, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου οι συντελεστές των δράσεων μαζί με την εντεταλμένη σύμβουλο Ισότητας του δήμου Ρόδου, κα Κική Πάττα Αποστολίδη. Μεταξύ άλλων, η κα Γεωργαλλή είπε ότι το παραμύθι της ασχολείται με τις ορατές αλλά και τις αόρατες μορφές βίας που μπορεί να υφίσταται ένα κορίτσι σε μία σχέση και στόχο έχει την ενδυνάμωση των κοριτσιών αλλά και την εκπαίδευση των αγοριών.

«Το γενικό μήνυμα είναι ο σεβασμός προς τους άλλους. Είναι πολύ σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας, τι πρέπει να ανέχονται, τι είναι αγάπη και τι δεν είναι αγάπη», είπε ακόμα.

-Την ερχόμενη Τρίτη 14 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στους μαθητές και μαθήτριες του Εσπερινού Λυκείου Ρόδου ομιλία, από τη ΧΕΝ, με τίτλο: «Ενημερώσου: Καμία δικαιολογία για τη βία» με ομιλήτρια την κα. Μίκα Πανάγου, κοινωνική λειτουργό.

-Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαρτίου θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Γυναίκαμέχρι πότε» σε θεατρικά κείμενα της κας Δέσποινας Αδάμη Βολονάκη, μουσικού και εκπαιδεύτριας σε σκηνοθεσία της ηθοποιού και σκηνοθέτη Σουσάνας Καρδούλια, στις 7:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Ευαγγελινίδης, Ειρήνη Ευθυμίου, Θάλεια Οικονόμου, Μαρία Σαραντώνη, Ξένια Ροδοθεάτου Μετά τη λήξη της παράστασης θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση με τα στελέχη των Δομών Υποστήριξης Γυναικών δήμου Ρόδου (σ.σ. Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών).

Η κα Αδάμη-Βολονάκη, εκπαιδευτικός, μουσικός και συγγραφέας της παράστασης, είπε ότι επρόκειτο για μία πρόταση που αγκάλιασε ο ΔΟΠΑΡ και το θέμα της αφορά στην ενδοοικογενειακή βία και κυρίως τη βία που μπορεί να δέχεται η γυναίκα, κάθε κοινωνικής τάξης και ηλικίας μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, το έργο παρουσιάζει όλες τις πτυχές του φαινομένου της βίας αυτής: λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική βία αλλά και τις αιτίες που συντηρούν το φαινόμενο. Αυτές έχουν να κάνουν με τα στερεότυπα που κουβαλάμε, με την προσωπικότητα του θύματος, με την ανοχή της κοινωνίας και όλες αυτές οι παράμετροι παρουσιάζονται στην παράσταση μέσα από τα πέντε δρώμενα που εκτυλίσσονται μέσα στην οικογένεια.

Το έργο δείχνει μία ενδεδειγμένη στάση που είναι η απόφαση να απαλλαγεί το θύμα από αυτή τη συμπεριφορά και να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα ζωής με αξιοπρέπεια. Στο τέλος της παράστασης θα γίνει συζήτηση.

Η κα Καρδούλια, μίλησε, καταρχάς, για μία παράσταση-δρώμενο, αφού ανάμεσα στα τραγούδια υπάρχουν οι στιχομυθίες των ηρώων ως δίπολα. Στην παράσταση παίζουν μέλη από τις θεατρικές της ομάδες. Ως σκηνοθέτιδα προσέγγισε το έργο όσο γίνεται πιο απλά και λιτά, χωρίς ιδιαίτερα «στολίσματα» και «τερτίπια» για να βγει προς τα έξω αυτή η έμφυλη ενδοοικογενειακή βία. «Η βία στην περίπτωση του δικού μας κειμένου είναι έντονα λεκτική, συναισθηματική και ψυχολογική», είπε, με τη σωματική βία να είναι μόνο αυτή που δέχεται η κόρη από τον σύντροφό της.

Η κα Ευθυμίου, η οποία υποδύεται τη σύζυγο και μητέρα, είπε ότι υπομένει αυτά που υπομένει από τον σύζυγό της, βία λεκτική και ψυχολογική, μια γυναίκα που δεν έχει ελευθερίες και γίνεται θηρίο όταν βλέπει ότι η κόρη της θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Ο κ. Ευαγγελινίδης που υποδύεται τον σύζυγο-κακοποιητή, τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να σταματήσει κάθε είδους βία και να γίνουμε όλοι αδέρφια γιατί όλοι προερχόμαστε από τη μάνα γη. Η κα Πάττα, θέλησε να ευχαριστήσει θερμά το μέγα χορηγό και υποστηρικτή των δράσεων, τον ΔΟΠΑΡ και τον πρόεδρό του κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, όπως και το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την παραχώρηση της αίθουσας της Οπλοθήκης de Milly.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση με την ευρωβουλευτή κα Έλενα Κουντουρά, η οποία αναβλήθηκε μετά τις οδηγίες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μη συμμετοχή των στελεχών του σε όλες τις εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας