5,8 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν πέρυσι στο αεροδρόμιο της Ρόδου (Βίντεο)

5,8 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν πέρυσι στο αεροδρόμιο της Ρόδου (Βίντεο)

5,8 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν πέρυσι στο αεροδρόμιο της Ρόδου (Βίντεο)

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1107 ΦΟΡΕΣ

barbara@rodiaki.gr

Με 5,8 εκατομμύρια διακινηθέντες επιβάτες και 42 χιλιάδες πτήσεις «έκλεισε» η περσινή χρονιά για το αεροδρόμιο «Διαγόρας» και κατ’ επέκταση για το νησί της Ρόδου, επιδόσεις που οφείλονται στην τουριστική κίνηση και έμειναν στην ιστορία, καθώς το 2022 ήταν η χρονιά που ο τουρισμός σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών.

Από την ανάλυση, προκύπτει ότι τα 5.148.170 επιβάτες ήταν τουρίστες που ήρθαν με πτήσεις τσάρτερ στο νησί, οι οποίες ανήλθαν σε 34.354 (αφίξεις και αναχωρήσεις) σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα για το αεροδρόμιό μας η Fraport Greece.

Αυτό το ρεκόρ έχει βάλει ως στόχο για φέτος ο προορισμός, χωρίς να αποκλείεται και μία αύξηση στη συνολική τουριστική κίνηση, όπως ομολογούν οι ειδικοί, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν σαφείς προβλέψεις, αν και όπως λέγεται, τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται

Πάντως, η περσινή χρονιά ήταν μία ευχάριστη έκπληξη και για πολλούς μη αναμενόμενη μετά από την πανδημία, ενώ η δυναμική που παρουσίασε το νησί παρατηρείται και φέτος και είναι αυτό που επιτρέπει να έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σεζόν του 2023.

Τα στοιχεία λοιπόν της Fraport Greece για τη χρονιά που πέρασε , δείχνουν ότι μέσω του αεροδρομίου του νησιού μας διακινήθηκαν (ήρθαν και έφυγαν) πέρσι συνολικά 5.857.036 επιβάτες (Έλληνες και ξένοι επισκέπτες), με την πρώτη θέση να καταλαμβάνουν οι Άγγλοι τουρίστες και να ακολουθούν οι Γερμανοί ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Έλληνες, στην τέταρτη οι Ισραηλινοί και στην πέμπτη οι γάλλοι.

Ακολουθούν Σουηδοί, Ιταλοί και Φινλανδοί ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι δανοί τουρίστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Άγγλοι που διακινήθηκαν πέρσι μέσω του αεροδρομίου της Ρόδου ανήλθαν σε 1.166.817, οι Γερμανοί σε 1.070.116 και οι Πολωνοί σε 335.527 αποτελώντας την πρώτη τριάδα των ξένων επισκεπτών μας, ενώ οι Έλληνες που καταλαμβάνουν σύμφωνα με την κατάταξη την τρίτη θέση, ανήλθαν σε 708.866.

Ο μήνας με τη μεγαλύτερη διακίνηση επιβατών (Ελλήνων και ξένων επισκεπτών) στο αεροδρόμιό μας ήταν ο Ιούλιος, καθώς τότε διακινήθηκαν 1.144.053 άτομα, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Αύγουστος και στην τρίτη ο Σεπτέμβριος. Παρ΄ όλα αυτά ο μήνας με τη μεγαλύτερη κίνηση από Αγγλία και Γερμανία ήταν ο Αύγουστος, καθώς τότε ήρθαν περισσότεροι τουρίστες από τις δύο αυτές χώρες σε σχέση με τον Ιούλιο.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι η τουριστική κίνηση που είχαμε στη Ρόδο πέρσι το Μάρτιο μήνα κατά τον οποίο ξεκίνησε η σεζόν, ανήλθε σε περίπου 5.000 επισκέπτες (ήρθαν και έφυγαν) ενώ τον αμέσως επόμενο μήνα εκτινάχθηκε στους 200.000 επισκέπτες. Ο μήνας που έκλεισε τη σεζόν ήταν φυσικά ο Νοέμβριος με περίπου 15.000 διακινηθέντες επιβάτες. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξυπηρετήθηκαν το 2022 από το αεροδρόμιο του νησιού μας συνολικά 42.010 (αφίξεις και αναχωρήσεις) εκ των οποίων οι 34.354 ήταν τσάρτερ από διάφορες χώρες κυρίως της Ευρώπης.

Ο μήνας με τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν ο Ιούλιος καθώς εξυπηρετήθηκαν μέσω του «Διαγόρας» 7.564 πτήσεις. Ο μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων τσάρτερ προήλθε από τη Γερμανία, αν και το ρεκόρ καταλαμβάνουν οι πτήσεις από ελληνικές αεροπορικές εταιρείες που ανήλθαν σε 7.656. Κατά την έναρξη της περσινής τουριστικής περιόδου που έγινε το μήνα Μάρτιο, εξυπηρετήθηκαν από το αεροδρόμιο του νησιού μας 148 πτήσεις (αφίξεις και αναχωρήσεις) ενώ κατά το Νοέμβριο με το κλείσιμο της σεζόν αυτές ανήλθαν σε 220.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου