Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Όχι» στη βία κατά των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Όχι» στη βία κατά των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Όχι» στη βία κατά των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 393 ΦΟΡΕΣ

Η βία κατά των ιατρών - υγειονομικών απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατρικών Συλλόγων (CEOM), στη Σύνοδό του στη Μαδρίτη.

Τον ΠΙΣ εκπροσώπησε ο Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, Αντιπρόεδρος του European Council of Medical Orders και Α' Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη είναι η καμπάνια του ΠΙΣ ενάντια στη βία σε ιατρούς και νοσηλευτές, με ειδικές αφίσες να έχουν αναρτηθεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας και τους σταθμούς του μετρό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Το θέμα απασχόλησε και τη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, το Σάββατο 4 Μαρτίου στη Δράμα, κατά την οποία αποφασίστηκε:

  1. Κύριο στόχο να αποτελεί η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στο οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (πχ ακτινοθεραπείες).

    2. Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.

    3. Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές Αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.

    4. Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.

    5. Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ και τα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.

    6. Στελέχωση της φύλαξης των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και θα επανεκπαιδεύεται κατά τακτά διαστήματα.

    Επίσης, ύψιστης σημασίας και πρώτης προτεραιότητας είναι η ίδρυση παρατηρητηρίου περιστατικών βίας, το οποίο θα εδρεύει σε κάθε Υπηρεσία Υγείας και ο κεντρικός συντονισμός θα γίνεται από κοινού από το Υπ. Υγείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

    Οι υπηρεσίες αυτές θα περιλαμβάνονται στο οργανόγραμμα και θα στελεχώνονται με προσωπικό καταγραφής, κοινωνικό λειτουργό, ψυχίατρο και νομικό.

    Η λειτουργία τους θα βασίζεται σε λεπτομερή κανονισμό διαχείρισης των περιστατικών βίας και καθιέρωση σχετικών πρωτοκόλλων.

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου