Ποίηση και σουρεαλισμός στο νέο βιβλίο του Τσαμπίκου Πατσάη «Πιάνο γι’ αριστερόχειρες»

Ποίηση και σουρεαλισμός στο νέο βιβλίο του Τσαμπίκου Πατσάη «Πιάνο γι’ αριστερόχειρες»

Ποίηση και σουρεαλισμός στο νέο βιβλίο του Τσαμπίκου Πατσάη «Πιάνο γι’ αριστερόχειρες»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 446 ΦΟΡΕΣ

Τυπώθηκε υπό μορφή αυτοέκδοσης το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του αθλητικού συντάκτη της «Ροδιακής» Τσαμπίκου Πατσάη με τίτλο «Πιάνο γι’ αριστερόχειρες», ακολουθώντας τα «Σκορπιοί κι άλλες ιστορίες» (2017), «Βιαίως 1982» (2021) και «Το Σαγματοποιείο» (2022).

Το νέο αυτό βιβλίο περιλαμβάνει 81 ποιητικά-σουρεαλιστικά κείμενα, αλλά και το επίμετρο με την κριτική προσέγγιση από την εκπαιδευτικό, ποιήτρια και Διδάκτωρ Παιδικής Λογοτεχνίας Μίκα Ντάκα στο «Βιαίως 1982», που επί της ουσίας ανατέμνει το σύνολο του έργου του.

Όπως αναφέρει η Μίκα Ντάκα χαρακτηριστικά:
«Ο Πατσάης καλεί τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές του να διεισδύσουν σε κείμενα πολυφωνικά και πολυμορφικά: κείμενα μικρής κι εκτενέστερης φόρμας με εναλλαγές προσωπείων, οπτικής γωνίας κι εστίασης, παράδοξες αγγελίες, κείμενα εξομολογητικού χαρακτήρα-συχνά με σαρκαστικό και αυτοσαρκαστικό ύφος. Δημιουργεί ένα παιχνίδι με τις λέξεις, από όπου αναδύονται έντονες εικόνες, αποσπασματικές, παράλογες, που εγείρουν τις αισθήσεις και το συναίσθημα. Συνδέει το οικείο με το ανοίκειο στοιχείο και δημιουργεί εκφράσεις που ξαφνιάζουν γοητευτικά το αναγνωστικό κοινό.»

Ή ακόμη:
«Το προσωπικό αδιέξοδο του ανθρώπου μέσα στην εκφυλισμένη εποχή, η φθορά, τα όρια των ψυχικών αντοχών, η οδύνη, η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός, διεισδύουν στον ποιητικό κόσμο του Πατσάη, φιλτραρισμένα από το φαντασιακό του και με μια ενδόμυχη αίσθηση σαρκασμού και πικρίας.»
Η παρουσίαση του νέου αυτού βιβλίου θα γίνει πιθανότατα μες στον ερχόμενο Νοέμβριο, προτού κυκλοφορήσει αρχές του 2024 το επόμενο, που βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας, έχοντας τίτλο «Συντομογραφίες».
Παρατίθεται το απόσπασμα από το εξώφυλλο του «Πιάνου γι’ αριστερόχειρες»:

*
Η σποδός μου
και η ρομβία σου
κοσμούν τα στήθη που εφηύρες σ’ ευθεία απίσχναση
Σαπίζουν και
τ’ ακανθωτά σύρματά τους
αγκιστρώνουν
όσο πάθος προεξέχει
απ’ τη μολυβένια προτομή
του προστάτη των φρενωδώς
κεκοσμημένων αλμάτων
προς την άλλη πλευρά
της θερινής ημισελήνου
*


Παραταγμένα τα μηλίγγια
αποδίδουν τιμές στις λαξεμένες από τα ίδια σφαίρες.
H αγάπη είναι διανυσματικό
μέγεθος


*Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της τελευταίας έκδοσης φιλοτέχνησε η Φρόσω Γιακουμάκη και την επιμέλειά της είχε η Άννα Αναστασιάδου από την b2b solutions.


*Οποιοσδήποτε επιθυμεί, μπορεί μ’ ένα μήνυμα στο patsais_t@hotmail.gr να αποκτήσει ένα αντίτυπο από το «Πιάνο γι’ αριστερόχειρες» εντελώς δωρεάν, όπως έχει γίνει και με τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα στις παρουσιάσεις τους.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας