Στη Σορωνή θα γίνει η προβολή της ταινίας «Αυτοί που τόλμησαν»

Στη Σορωνή θα γίνει η προβολή της ταινίας «Αυτοί που τόλμησαν»

Στη Σορωνή θα γίνει η προβολή της ταινίας «Αυτοί που τόλμησαν»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 764 ΦΟΡΕΣ

Η Κοινότητα Σορωνής, οι φορείς και οι σύλλογοι της Σορωνής, σας προσκαλούν την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Σορωνής που θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ» από τη σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» και αφορά τους ήρωες Γιώργο Κυρμιχάλη από τη Σορωνή και Νικόλαο Σάββα από το Καστελλόριζο στην επιχείρηση “ANGLO” σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τζεδάκη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου της Ρόδου– ΔΟΠΑΡ καθώς επίσης και την υποστήριξη του

- Ιδρύματος Σταματίου και του
- Ομίλου Cine-εκπαίδευση

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν

* Κοινότητα Σορωνής
* Εκκλησιαστική Επιτροπή Σορωνής
* ΑΕΣ Ευκλής Σορωνής
* Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής «Αμπερνάλι»
* ΑΓΕΣ Κάμειρος
* Όμιλος Αντισφαίρισης Αγίου Σουλά
* Σύλλογος Γυναικών Σορωνής

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Τζεδάκης, πρόκειται για ταινία διάρκειας 45 λεπτών.

Η ταινία αποκαλύπτει μια άγνωστη εν πολλοίς πτυχή της ιστορίας μας που αφορά στο χρονικό ενός από τα κορυφαία γεγονότα της αντιστασιακής μας ιστορίας, αυτό της επιχείρησης “Anglo” με τη συμμετοχή δύο νέων της Ρόδου (Νικολάου Σάββα και Γεωργίου Κυρμιχάλη) που με το ηρωικό τους εγχείρημα, τον Σεπτέμβριο του 1942, έπληξαν καίρια τον εχθρό και έδωσαν το έναυσμα για μια σειρά από άλλες αντιστασιακές πράξεις του Δωδεκανησιακού λαού ενάντια στον κατακτητή.

Περίληψη: Στις 12 Σεπτεμβρίου 1942 δύο ομάδες κομμάντος, οδηγούμενες από τους Δωδεκανήσιους ήρωες Νίκο Σάββα και Γιώργο Κυρμιχάλη, που είχαν διαφύγει με μια βάρκα από την ιταλοκρατούμενη Ρόδο, πραγματοποίησαν καταδρομή στα αεροδρόμια Καλάθου και Μαριτσών με πλήρη επιτυχία.

Από τους δώδεκα καταδρομείς (οκτώ Άγγλους και τέσσερις Έλληνες), συνελήφθησαν οι δέκα, ανάμεσα στους οποίους και οι Σάββας και Κυρμιχάλης, που ως Δωδεκανήσιοι ήταν τυπικά Ιταλοί υπήκοοι, δικάστηκαν διότι έστρεψαν τα όπλα εναντίον του Κράτους τους και καταδικάστηκαν ο Σάββας σε θάνατο και ο Κυρμιχάλης σε ισόβια, (λόγω ανηλικότητας καθώς ήταν μόλις 17 χρονών).

Ο Σάββας εκτελέστηκε αμέσως. Ο Κυρμιχάλης μεταφέρθηκε σε φυλακές στην Ιταλία όπου προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε στη Ρόδο το 1949».

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας