Εκπαιδευτική εκδρομή του 4ου ΓΕΛ Ρόδου στη Ρώμη

Εκπαιδευτική εκδρομή του 4ου ΓΕΛ Ρόδου στη Ρώμη

Εκπαιδευτική εκδρομή του 4ου ΓΕΛ Ρόδου στη Ρώμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2030 ΦΟΡΕΣ

Το 4ο ΓΕΛ Ρόδου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ιταλία από τις 8 έως και 12 Μαρτίου.

56 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές, οι κ.κ. Βροντάκη Αναστασία, Θεουλάκης Κυριάκος, Τσακανίκα Ευαγγελία και Φιλιππάκη Λίνα πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό ταξίδι στη Ρώμη, ύστερα από πρόσκληση που δέχθηκαν από το πανεπιστήμιο Tor Vergata, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Ιταλίας, στο οποίο φοιτούν 30.000 περίπου φοιτητές από όλο τον κόσμο.


Στο πλαίσιο της ξεναγήθηκαν στις επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και περιηγήθηκαν στις σχολές της νομικής, των οικονομικών επιστημών, της φαρμακευτικής και της μηχανικής.

Ύστερα από την παρουσίαση του ιταλικού εκπαιδευτικού συστήματος και τη λειτουργία του πανεπιστημίου από τους υπεύθυνους του γραφείου διασύνδεσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Έλληνες φοιτητές και να αντλήσουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές αλλά και τη ζωή τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν η Εμμανουέλα Τιτή και ο Γιώργος Γκούβας, δευτεροετείς φοιτητές της Φαρμακευτικής: «Όλη η επιστήμη βασίζεται στην ελληνική γλώσσα και οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές, καθώς για την εισαγωγή στα ιταλικά πανεπιστήμια είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Οι γνώσεις από τις πανελλήνιες είναι ουσιαστικά ό,τι χρειάζεται για το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο. Το καλύτερο κομμάτι της φοιτητικής ζωής στην Ιταλία είναι η πολυπολιτισμικότητα, η επαφή με νέους από όλο τον κόσμο».


Η επίσκεψη των μαθητών στο πανεπιστήμιο ήταν σε κάθε περίπτωση μία εμπειρία ζωής για αυτούς. Ανάμεσα στα άλλα που έκαναν εκεί, ήταν και η παρακολούθηση της παρουσίασης ενός προγράμματος που έχουν αναλάβει οι φοιτητές των μηχανικών και σχετίζεται με τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου Formula 1 που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι, με τη συμβολή όλων των τμημάτων του πανεπιστημίου, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη διαθεματικότητα της επιστήμης σήμερα και πως η γνώση δεν γνωρίζει όρια.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε από την επίσκεψή μας στο πανεπιστήμιο ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πραγματικά ελεύθεροι να σπουδάζουν σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν και να απολαμβάνουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα.


Στο τέλος της επίσκεψης, οι μαθητές και οι μαθήτριες προσέφεραν στους διοργανωτές της επίσκεψης και στην πρυτανεία του πανεπιστημίου αναμνηστικά δώρα από τη Ρόδο με την ευγενική χορηγία της Διεύθυνσης Τουρισμού του δήμου Ρόδου. Με αυτό τον τρόπο, ήθελαν να δείξουν την έμπρακτη ευγνωμοσύνη τους για τη φιλοξενία που είχαν.


Στη διάρκεια της εκδρομής, οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Φλωρεντία και τα σημαντικότερα μνημεία της Ρώμης. Ακόμα, περιηγήθηκαν στο κράτος του Βατικανού και συνειδητοποίησαν πως η Ρώμη είναι το μόνο υπάρχον παράδειγμα χώρας μέσα σε πόλη, γι' αυτό τον λόγο ορίζεται συχνά ως πρωτεύουσα δύο κρατών. Μέσα από την επίσκεψή τους σε όλους αυτούς τους χώρους πολιτισμού, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν βιωματικά τον πολιτισμό της γείτονας χώρας και να συσφίξουν τις μεταξύ τους σχέσεις.


Η συμμετοχή σε μία τέτοια εκπαιδευτική εκδρομή είναι πάντα μία εμπειρία ζωής για τα παιδιά. Όλα κύλησαν ομαλά και οι συνοδοί καθηγητές εξέφρασαν την περηφάνια τους που συνόδευσαν τέτοια εξαιρετικά παιδιά. «Ευχόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας να δοθούν πολλές αντίστοιχες ευκαιρίες στο μέλλον, να πλουτίσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι εκπαιδευτικοί του 4ου ΓΕΛ Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο