Πόσα οικόσιτα ζώα μπορούν να έχουν οι κάτοικοι της Ρόδου

Πόσα οικόσιτα ζώα μπορούν να έχουν οι κάτοικοι της Ρόδου

Πόσα οικόσιτα ζώα μπορούν να έχουν οι κάτοικοι της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3441 ΦΟΡΕΣ

Καθορίστηκε ο αριθμός τους με απόφαση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Την απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν για όσους επιθυμούν να διατηρούν οικόσιτα ζώα και πτηνά στους οικισμούς των νησιών μας χωρίς να απαιτείται άδεια από την αρμόδια υπηρεσία, υπέγραψε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο μέγιστος αριθμός ζώων και πτηνών καθορίζεται με βάση τον πληθυσμό κάθε οικισμού και επιτρέπεται η εκτροφή τους μόνο για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας που θα τα διατηρεί.

Μάλιστα, θα πρέπει να τηρούνται μέτρα υγιεινής από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ τα οικόσιτα ζώα μεταξύ άλλων δεν θα πρέπει να περιφέρονται ελεύθερα.
Η απόφαση του κ. Ζαννετίδη αναφέρει τα εξής:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Τη διατήρηση οικόσιτων ζώων και πτηνών στους οικισμούς της Π.Ε. Δωδεκανήσου της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χωρίς να απαιτείται άδεια από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή ως εξής:

1. Ο μέγιστος αριθμός οικόσιτων ζώων ή πτηνών κατ’ειδος που μπορεί να διατηρεί κάθε οικογένεια για παραγωγή αποκλειστικά και μόνο κτηνοτροφικών προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας, ορίζεται στον πίνακα

2. Η διατήρηση ζώων και πτηνών περισσότερων των δύο (2) από τις προαναφερόμενες κατηγορίες ΔΕΝ θα θεωρείται σταυλισμός οικόσιτων ζώων και πτηνών αλλά μικτή πτηνο – κτηνοτροφική εγκατάσταση για την οποία θα απαιτείται η έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

3. Οι σταυλικές εγκαταστάσεις των οικόσιτων ζώων και πτηνών, θα πληρούν τους επιβαλλόμενους όρους υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την αριθμ πρωτ. Υ1γ/Γ.Π./οικ. 126227/18-03-2011(ΑΔΑ:4Α1ΤΘ-Α) Εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ωςεξής:

3.1. Θα είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 1 της (-1-σχετ.ΥΔ) και ανάλογης με το είδος και τον αριθμό των σταυλιζόμενων ζώων ή πτηνών, χωρητικότητας. Στάβλοι κατασκευασμένοι με πρόχειρα υλικά πρέπει να αποκλείονται.

3.2. Θα αερίζονται και θα φωτίζονται επαρκώς.

3.3. Για τους χοίρους, τα βοοειδή, ιπποειδή και κουνέλια, το δάπεδο θα είναι από αδιαπότιστο υλικό (τσιμέντο) και σχετικά λείο με κατάλληλη κλίση, προς φρεάτιο δαπέδων με σιφώνι, για την αποστράγγιση των ούρων και των νερών, σε περιπτώσεις πλύσεως τούτων και τη σε συνέχεια αποχέτευσή τους υπεδάφια (βόθρος), σύμφωνα με τις ισχύουσες Υγειονομικές Διατάξεις. όταν χρησιμοποιείται θερμή στρωμνή (για τα πουλερικά και τα αιγοπρόβατα).

Αυτή μπορεί να απομακρύνεται απευθείας στους αγρούς. Θα καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε το δάπεδο να διατηρείται, με κάθε μέσο στεγνό. Απαγορεύεται η ροή βιολογικών και λοιπών υγρών έξω από το χώρο σταυλισμού των ζώων ή πτηνών.

Αν στους σταυλισμούς αιγοπροβάτων ή πουλερικών παρουσιαστούν τέτοιες περιπτώσεις, επιβάλλεται η συγκέντρωση των ανωτέρω υγρών, σύμφωνα με τις Υγειονομικές Διατάξεις.

3.4. Οι επιφάνειες των τοίχων, θα είναι λείες και θα ασβεστώνονται ή αν είναι αδιαπότιστες, θα πλένονται τακτικά, ώστε να διατηρούνται καθαρές.

3.5. Στα ανοίγματα των τοίχων, θα είναι μονίμως τοποθετημένο συρματόπλεγμα No 16. 3.6. Οι φάτνες και οι ποτίστρες, θα είναι κατά προτίμηση, από αδιαπότιστο υλικό με λείες εσωτερικές επιφάνειες.

3.7. Η κόπρος των χοίρων, βοοειδών, ιπποειδών και κουνελιών, θα συγκεντρώνεται σε κοπροσωρό. Ο κοπροσωρός θα έχει δάπεδο, από τσιμέντο υπερυψωμένο, ώστε να μην επηρεάζεται από τα γύρω επιφανειακά νερά, με κατάλληλη κλίση, για τη στράγγιση των υγρών σε βόθρο και θα καλύπτεται με στέγαστρα για να μην επηρεάζεται από τα νερά της βροχής.

Αν η συγκέντρωση της κόπρου γίνεται σε κοπροσωρό, μέσα σε κλειστό χώρο και του χώρου τούτου τα δάπεδα, θα είναι από τσιμέντο με λεία επιφάνεια και με κατάλληλη κλίση προς φρεάτιο δαπέδου, για τη στράγγιση των υγρών σε βόθρο.

Η κόπρος των αιγοπροβάτων και των πουλερικών μπορεί, εφόσον δεν χρησιμοποιείται θερμή στρωμνή ή αν η αποτελεσματικότητα της χρησιμοποιούμενης θερμής στρωμνής, δεν είναι ικανοποιητική, να συγκεντρώνεται σε κοπροσωρούς όπως ορίζεται ανωτέρω.

Από το χώρο συγκεντρώσεώς της η κοπροσωρός, θα απομακρύνεται στους αγρούς, όπου θα θάβεται κατά τρόπο που να μη δημιουργούνται προβλήματα σε βάρος της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Η εναπόθεση της κόπρου κατά σωρούς, θα γίνεται μακριά από κατοικίες, δρόμους, πηγές και πηγάδια και κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον.
3.8. Πέρα από τα ανωτέρω, οι ιδιοκτήτες των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οφείλουν να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα, συμβουλευόμενοι την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία, για την αποφυγή μολύνσεως των υπόγειων και επιφανειακών νερών, προκλήσεως δυσοσμιών, αναπτύξεως εντόμων και γενικά ρυπάνσεως του περιβάλλοντος.
Τέτοια μέτρα είναι η εγκατάσταση των σταύλων, και των βόθρων καθώς και η συγκέντρωση των κοπροσωρών σε κατάλληλη απόσταση όπως ορίζεται στην Ε1 β/221/22-1-65(ΦΕΚ138/τβ/24-2-1965) Υγειονομική Διάταξη «Περί διάθεσης υγρών αποβλήτων» όπως έχει τροποποιηθεί ως σήμερα από πηγές, πηγάδια, εγκαταστάσεις υδραγωγείων, ποτάμια, λίμνες, ακτές κ.λ.π., η διατήρηση καθαριότητας στο εσωτερικό και στο περιβάλλον των σταύλων, ο περιορισμός της επιφάνειας των κοπροσωρών, η καλή στράγγιση της κόπρου, η χρήση επιτρεπόμενων χημικών μέσων καταπολεμήσεως των εντόμων κ.λ.π.
Οι πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον τριάντα (30) μέτρων για ορνιθοειδή, πενήντα (50) μέτρων για κονικλοειδή, ιπποειδή και αιγοπρόβατα και εβδομήντα (70) μέτρα για χοίρους και βοοειδή από κάθε άλλη νόμιμη κατοικία ή κατάστημα ή εργαστήριο ή βιοτεχνία και πλησιέστερα προς την κατοικία του ιδιοκτήτη τους και με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται ομοίως οι ανωτέρω αναφερόμενοι όροι υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος.
4. Να τηρούνται και οι διατάξεις του άρθρου 13 της υπ’ αριθμ. 125347/568/04/ΚΥΑ (ΦΕΚ142Β/2004 Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, της υπ ́αριθμ. 1848/278812/20-10-21 ΚΥΑ ( ΦΕΚ4855 Β/2021), Κώδικας Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την Προστασία των Νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης και η κείμενη νομοθεσία που αφορά την Υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων.
5. Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών σε τουριστικούς χώρους ή χώρους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον (παραλιακές περιοχές, ακτές ομαδικής κολύμβησης, αρχαιολογικοί χώροι κλπ).
6. Απαγορεύεται τα διατηρούμενα οικόσιτα ζώα και πτηνά να περιφέρονται ελεύθερα καθώς και η βοσκή τους σε σκουπιδότοπους.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν οι κρουαζιέρες με τους Ισραηλινούς τουρίστες

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες της περιφέρειας για τις Ευρωεκλογές

Προσοχή… αδιέξοδο!

Τη Ρόδο επισκέφθηκε o Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

3χρονο κοριτσάκι έπεσε από μπαλκόνι στη Ρόδο και τραυματίστηκε σοβαρά

Aνακοίνωση της παράταξης του Αντ. Καμπουράκη για το δάνειο που πρόκειται να λάβει ο δήμος Ρόδου

Άσκηση για εκδήλωση πυρκαγιάς σε πλοίο έγινε στο λιμάνι της Ρόδου

Σωματείο Ε.Ι.Χ. με οδηγό: «Δεν είναι μέλη μας οι εταιρείες που κατήγγειλαν οι ταξιτζήδες»