Μ. Ιντζάς: Υπάρχει αισιοδοξία για την εξέλιξη της φετινής σεζόν (βίντεο)

Μ. Ιντζάς: Υπάρχει αισιοδοξία για την εξέλιξη της φετινής σεζόν (βίντεο)

Μ. Ιντζάς: Υπάρχει αισιοδοξία για την εξέλιξη της φετινής σεζόν (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1389 ΦΟΡΕΣ

Με χαμόγελα υποδέχεται η Ρόδος τη φετινή τουριστική περίοδο καθώς ο προορισμός μετά την πανδημία ανακάμπτει και η κίνηση αναμένεται με βάση τα μηνύματα που υπάρχουν να φτάσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα όπως υπογραμμίζει και ο συμπατριώτης μας ξενοδόχος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Semiramis, Μάκης Ιντζάς.

Έχοντας επιστρέψει από την έκθεση του Βερολίνου μεταφέρει και εκείνος από την πλευρά του την αισιοδοξία που υπάρχει για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν του 2023, τονίζοντας μάλιστα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμα καλύτερα την επόμενη χρονιά, με την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης.

Με δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό αλλά και από τοπικούς φορείς είναι αρκετά καλά. Εφόσον έχουμε φύγει από τους περιορισμούς της πανδημίας είναι λογικό η τουριστική περίοδος να βρίσκεται σε μία πολύ καλή εξέλιξη και όπως βλέπουμε θα έχουμε μία εξαιρετική σεζόν τουλάχιστον από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Απρίλιος και ο Μάιος που θα μας δώσουν τη διαφορά.

Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή η κρίση στην Ευρώπη, αυτό θα το δούμε και μέσα στη σεζόν δηλαδή πόσα χρήματα θα ξοδέψει ο κάθε οικογενειάρχης το κάθε ζευγάρι και ο κάθε απλός τουρίστας που έρχεται για διακοπές.

Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα η φετινή σεζόν όπως όλοι θέλουμε γιατί όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και το 2024 καθώς είναι κάτι που το λέω από το 2020. Μέχρι το 2024 θα είναι το peak και θα επανέρθουν πλέον και οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και όλο το τουριστικό σύστημα».

Ο κ. Μάκης Ιντζάς
Ο κ. Μάκης Ιντζάς

Οι τιμές

Ο κ. Ιντζάς ρωτήθηκε αρχικά για τις τιμές των συμβολαίων, οι οποίες αν και αυξήθηκαν για τα νέα συμβόλαια εντούτοις δεν μπορούν να καλύψουν την αλματώδη αύξηση των τιμών σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Όπως είπε οι τιμές έχουν μία αύξηση κατά μέσο όρο 7% έως 8%, αλλά εξέφρασε την πίστη ότι υπάρχει η εμπειρία για να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό όλη αυτή η κρίση.

Δυστυχώς, όμως, παραμένει το πρόβλημα με την έλλειψη ικανού αριθμού προσωπικού για τις ανάγκες των ξενοδοχείων αν και όλοι ελπίζουν ότι το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες να καλύψει ένα μέρος από το κενό που παραμένει.

«Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα με το προσωπικό και αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό αλλά δεν έχουμε το περσινό φαινόμενο, υπάρχει βελτίωση και περιμένουμε από τις αρχές του επόμενου μήνα να δούμε σημαντικές αλλαγές. Έχουμε έλλειψη σε καμαριέρες, λαντζιέρες κλπ. οπότε οι τρίτες χώρες θα καλύψουν αυτό το κενό, αλλά όχι άλλες θέσεις. Θα δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» δήλωσε για το θέμα.

Απρίλιος και Μάιος

Αναφορικά με το πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική περίοδος φέτος, τόνισε ότι το 2023 θα είναι μία σεζόν όπως το 2019, καθώς τα slots είναι τα ίδια και θα παίξει ρόλο ο τύπος των αεροσκαφών δηλαδή αν είναι μεγαλύτερα και αυτό για ορισμένες ημερομηνίες και ανάλογα με τις ανάγκες. Πάντως διευκρίνισε ότι μέρος από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο το παίρνουν και τα γειτονικά νησιά.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιντζάς πέρσι η σεζόν δεν άνοιξε το πρώτο τετράμηνο, άνοιξε την τελευταία στιγμή, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό εφόσον φέτος τα πρακτορεία άρχισαν και πουλάνε νωρίς, ο Απρίλιος και ο Μάιος να είναι καλύτεροι μήνες από πέρσι.

«Αυτό θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα γιατί από αυτό θα κριθεί η σεζόν. Τα ξενοδοχεία βλέπουμε ότι σταδιακά ανοίγουν μέχρι τις 25 του Απριλίου, κάποια λίγα στις αρχές Μαΐου οπότε λόγω του καθολικού Πάσχα στις 9 Απριλίου μία ή δύο εβδομάδες περισσότερο όπως πάντα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο αν θα είναι δυνατός ο Απρίλιος ή ο Μάιος» δήλωσε ενώ στην ερώτηση για το αν θα υπάρχουν κέρδη φέτος στα ξενοδοχεία, απάντησε λέγοντας τα εξής:

«Δεν ξέρω αν θα έχουμε κέρδη ή αν θα έχουμε το όφελος της διαφήμισης για την επαναφορά μας μετά την πανδημία γιατί η επαναφορά στα νέα δεδομένα είναι πιο σημαντικό για μία επιχείρηση και αυτό είναι κέρδος. Τα ξενοδοχεία θα είναι πολύ καλύτερα από πέρσι αλλά με τις αυξήσεις στη μισθοδοσία που ξεπερνά το 10% και σχεδόν φτάνει το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις, το 7% και 8% αύξησης των συμβολαίων δεν θα μας καλύψει. Θέλω να πιστεύω ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα ισορροπήσει φέτος την κατάσταση αλλά τα αναλώσιμα και το προσωπικό είναι για εμάς ένα μεγάλο αγκάθι και χρειαζόμαστε στήριξη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Οι υποδομές του νησιού

Μιλώντας για τις υποδομές του νησιού μας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το νησί με πολλά προβλήματα να συνεχίζουν να υφίστανται ενώ έχει ανοίξει η τουριστική σεζόν, δήλωσε: «Πρόκειται για χρόνια προβλήματα και όπως βλέπετε και εσείς ο προορισμός αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμος. Θέλω να πιστεύω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχει ετοιμαστεί, όπως παραλίες, πάρκα, δρόμοι, σημάνσεις, διαγραμμίσεις και όλα όσα έχουμε πει επανειλημμένως. Όλα αυτά τα καίρια προβλήματα πρέπει να αρχίσουν να λύνονται. Σεβόμαστε ότι υπήρχε η τριετία της πανδημίας αλλά όλοι μαζί πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να αρχίσουμε να λύνουμε προβλήματα.

Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι μαζί με τους τουρ οπερέιτορς να δούμε τις ανάγκες τους, τι ζητάνε, να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα το τουριστικό «θαύμα» της Ρόδου, καθώς έχουμε μείνει αρκετά πίσω γιατί υπάρχουν νέοι προορισμοί που έχουν προχωρήσει πολύ πιο δυνατά από εμάς σε πολλά πράγματα. Το προσφερόμενο προϊόν πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις με δεδομένο τις απαιτήσεις και τα νέα πράγματα που ζητάνε οι πελάτες».

Επιμήκυνση

Επίσης ο κ. Ιντζάς αναφέρθηκε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με το χειμερινό τουρισμό, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο υπάρχουν δυσκολίες στην προσπάθεια που καταβάλλει ο προορισμός για πολλά χρόνια.

Φέρνοντας στη μνήμη του τις προσπάθειες που είχε κάνει από το 1976 ακόμα, ο πατέρας του ως ξενοδόχος για επιμήκυνση και οι οποίες ακόμα και τα επόμενα χρόνια δεν καρποφόρησαν, αλλά και τις δυσκολίες που υπήρχαν από τότε, εξήγησε γιατί σήμερα μετά από τόσα χρόνια ακόμα δεν τα έχουμε καταφέρει.

«Γιατί σήμερα δεν έχουμε επιμήκυνση; Γιατί στην πορεία εξελίχθησαν πολλοί χειμερινοί προορισμοί με χειμερινά προγράμματα, και έγιναν οργανωμένοι χειμερινοί προορισμοί. Άρα η Ρόδος από εκεί που δούλευε από 15 Φεβρουαρίου έως 15 Νοεμβρίου τη δεκαετία του ’70 και του ’80, έφτασε σήμερα να ξεκινάμε τον Απρίλιο και να τελειώνουμε τον Οκτώβριο.

Αν κερδίσουμε 15 μέρες από το Μάρτιο και 15 μέρες από το Νοέμβριο, θα είναι αρκετά. Οι οργανωμένοι χειμερινοί προορισμοί είναι νέοι, πολύ γνωστοί, έχουν να προσφέρουν πολύ περισσότερα από ότι η Ρόδος που πάσχει ακόμα και το καλοκαίρι να προσφέρει τις υποδομές που πρέπει για τον τουρισμό.

Άρα, λοιπόν, δεν πρέπει να προσδοκούμε σε μία επιμήκυνση δώδεκα μηνών, να προσδοκούμε σεζόν 15 με 20 μέρες νωρίτερα ή αργότερα που θα είναι μεγάλη επιτυχία» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές