Ο σύλλογος Πελοποννησίων Ρόδου «ο Μοριάς» γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ο σύλλογος Πελοποννησίων Ρόδου «ο Μοριάς» γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ο σύλλογος Πελοποννησίων Ρόδου «ο Μοριάς» γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 569 ΦΟΡΕΣ

Στο δημοτικό θέατρο Ρόδου έλαβε χώρα ένα αξιοσημείωτο πολιτιστικό γεγονός για την επέτειο της 25ης Μαρτίου από την απελευθέρωση του έθνους, με ένα αφιέρωμα στην Φουστανέλα, το επίσημο ένδυμα των αγωνιστών, του βασιλιά, του έθνους και των Ελλήνων.

Ήταν ουσιαστικά ένας φόρος τιμής για το απόλυτο παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα θάρρους και ανδρείας των ηρώων του αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους.

Ιστορικά κάθε χρόνος τουρκοκρατίας, πρόσθετε σ' αυτήν και μια λευκή πτυχή. Στις 400 το καμπανάκι της ιστορίας σήμανε το 1821. Η Ελλάδα λευτερώθηκε, ιστορία ελληνική με... «πιέτες».

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Κωνσταντίνα Μπάδα - ομότιμη καθηγήτρια λαογραφίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: ο σύλλογος ιεροψαλτών Ρόδου Ευάγγελος Μουτάφης με Χοράρχη τον κ. Παναγιώτη Μανουσάκη και το τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του συλλόγου Ιεροψαλτών με χοράρχη τον κ. Χρήστο Καντερίσκο. Ο κ. Γιώργος Δαλιάνης μάγεψε το κοινό με την φλογέρα και το παραδοσιακό κλαρίνο καθώς και με το αφιέρωμα στα κλέφτικα τραγούδια.

Η χορευτική ομάδα του συλλόγου με Δάσκαλο τον κ. Παύλο Παπαμανώλη παρουσίασε χορούς αφιερωμένους στην επέτειο. Απαγγελίες ποιημάτων έγιναν απο μικρά παιδιά της χορευτικής ομάδας.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Μαρία Παπαδοπούλου η εκδήλωση ήταν σε συνδιοργάνωση με την περιφέρεια Ν.Αιγαίου. Η εκδήλωσή έκλεισε με βράβευση στον εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό «ΘΑΡΡΙ» καθώς επίσης και με θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας