Β. Περίδης: Υπάρχουν προβλήματα λόγω υποστελέχωσης στο Κτηματολόγιο

Β. Περίδης: Υπάρχουν προβλήματα λόγω υποστελέχωσης στο Κτηματολόγιο

Β. Περίδης: Υπάρχουν προβλήματα λόγω υποστελέχωσης στο Κτηματολόγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1135 ΦΟΡΕΣ

Ο Δικηγορικός σύλλογος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή του

Τη Ρόδο αναμένεται να επισκεφτεί εκτός απροόπτου στις αρχές Απριλίου ο γενικός γραμματέας δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος θα ασχοληθεί με θέματα της αρμοδιότητάς του και ειδικά με τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κτηματολογίου και του δικαστικού μεγάρου.

Όπως έκανε γνωστό χτες ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βασίλης Περίδης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Αλεξανδρή, εκείνος του γνωστοποίησε ότι ενδεχομένως να βρίσκεται στο νησί μας μέσα στις επόμενες μέρες τονίζοντας ότι θα είναι μία ευκαιρία να δει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του κτηματολογίου το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Μάλιστα ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου επρόκειτο χτες να υποβάλει και εγγράφως αίτημα στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε μέλη του συλλόγου να συνδράμουν στο έργο των υπαλλήλων του κτηματολογίου βοηθώντας τους στη διαδικασία φωτογράφησης που απαιτείται για την έκδοση πιστοποιητικών που εκκρεμούν κατά εκατοντάδες.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Περίδης υπογράμμισε ότι ως προς το θέμα του κτιριακού το κτηματολόγιο λειτουργεί χωρίς δυσχέρειες όμως το πρόβλημα είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης και η υποστελέχωση.

Και επειδή έχουν συνταξιοδοτηθεί κάποιοι εργαζόμενοι του αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πολλές πράξεις με αποτέλεσμα να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο ο διευθυντής όσο και το προσωπικό για να τις διεκπεραιώσουν. «Γίνονται προσπάθειες από την πλευρά μας μέσω κάποιας προγραμματικής σύμβασης ώστε να ενισχύσουμε το προσωπικό του κτηματολογίου με κάποιους συναδέλφους που να μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιες πράξεις που δεν θα απαιτείται υπογραφή. Έχουμε επικοινωνήσει με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπαν ότι το Μάρτιο θα εξέταζαν το θέμα αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση ακόμα.

Σήμερα είχα μία επαφή με τον κ. Αλεξανδρή που μου είπε ότι μάλλον στις αρχές Απριλίου θα έρθει στη Ρόδο και θα δει και τα θέματα του κτηματολογίου και του δικαστικού μεγάρου και όλα τα υπόλοιπα.

Μάλιστα, σήμερα θα του υποβάλω ένα αίτημα αν μπορούμε να στείλουμε κάποιο άτομο βοηθητικά για να συνδράμει τουλάχιστον σε ότι αφορά τις φωτογραφίες που χρειάζονται να βγουν καθώς υπάρχουν σε εκκρεμότητα 1000 πιστοποιητικά που δεν μπορούν να χορηγηθούν γιατί δεν υπάρχουν άτομα να βοηθήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει χρήματα και το δημόσιο και να καθυστερούν οι συναλλαγές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΡ.

Κτήριο δικαστηρίου 

Ερωτηθείς ο κ. Περίδης για το Δικαστικό Μέγαρο υπογράμμισε ότι έγινε μία προσπάθεια από τον πρόεδρο εφετών που επισκέφθηκε τον υπουργό δικαιοσύνης και υπέβαλε σε συνεργασία με την περιφέρεια σχετική μελέτη ώστε να εγκριθεί κάποια προμελέτη που θα βοηθήσει στην ένταξη του έργου επισκευής του κτιρίου σε κάποιο πρόγραμμα. Ειδικότερα, για το θέμα δήλωσε και τα εξής:

«Έχει κάποιες δυσκολίες αλλά οι προσπάθειες γίνονται και πάμε βήμα-βήμα. Χρειάζεται χρόνος. Αυτό που προσπαθούμε είναι να γίνει η μετεγκατάσταση του Ειρηνοδικείου και του Διοικητικού πρωτοδικείου για το οποίο έχει ασκηθεί αγωγή εξώσεως και πιθανόν μέχρι τον Οκτώβριο να έχουμε απόφαση έξωσης.

Γίνεται μία προσπάθεια ώστε να πάει εκεί καθώς ο χώρος είναι έτοιμος, ενώ με κατάλληλη διαρρύθμιση μπορεί να γίνει μέχρι και ακροατήριο καθώς είναι έκτασης 600 τ.μ.

Ο χώρος είναι αρκετός και για τα δύο αλλά αυτό θα το κρίνει το υπουργείο δικαιοσύνης. Υποβλήθηκαν αιτήσεις και από το Ειρηνοδικείο και από το Διοικητικό Πρωτοδικείο στη Κτηματική Υπηρεσία και υπήρξε επαφή του γενικού γραμματέα με το διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας, για την περεταίρω συνέχιση της διαδικασίας. Ανατέθηκε σε ειδικό η σύνταξη μελέτης για τη διαρρύθμιση ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων». Μάλιστα τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δικαιοσύνης θα παραμείνει και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς δεν αντικαθίστανται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων παρά μόνο οι υπουργοί και υφυπουργοί, γεγονός που επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία για την επίλυση του ζητήματος αυτού.

Για τα θύματα στα Τέμπη

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στην απόφαση του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου να δηλώσει παράσταση στη διαδικασία που αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης των Τεμπών προς υπεράσπιση των θυμάτων του δυστυχήματος. Μιλώντας αναλυτικά για το θέμα ο κ. Περίδης δήλωσε τα εξής:

«Ελήφθη μία απόφαση της συντονιστικής η οποία προέτρεπε τα δ.σ. όλων των συλλόγων να αποφασίσουν κατά πόσο θα ασκούσαν παρέμβαση προς υποστήριξη της κατηγορίας για τα θύματα των Τεμπών. Αυτή ήρθε και στο δικό μας δ.σ..

Οι 47 από τους 63 συλλόγους αποφάσισαν να την υποστηρίξουν. Η παρέμβασή μας ασκείται καθαρά στο πλαίσιο της στήριξης των θυμάτων. Δηλώσαμε παράσταση στη διαδικασία και μάλιστα κάποιοι συνάδελφοι τους οποίους εξουσιοδοτήσαμε για να συμμετέχουν στη διαδικασία θα λάβουν αντίγραφα και ανάλογα θα κινηθούμε και εμείς. Γίνεται καθαρά προς υποστήριξη της διαδικασίας για να διαλευκανθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Τα funds

Τέλος ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου μίλησε και για τα funds απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι για το θέμα των εισπρακτικών εταιρειών υπήρξε στο παρελθόν παρέμβαση της ολομέλειας προς το υπουργείο δικαιοσύνης.

Όπως ανέφερε δυστυχώς οι τράπεζες μεταβίβασαν όχι μόνο τα προβληματικά δάνεια αλλά και υγιή δάνεια και μάλιστα σε χαμηλές τιμές προκειμένου να απαλλαγούν από το παθητικό που εμφάνιζαν στους ισολογισμούς τους.

Ίσως τότε δεν τέθησαν σωστά οι βάσεις προστασίας των καταναλωτών όπως είπε αν και στην πορεία ήρθαν διάφοροι νόμοι οι οποίοι προσπάθησαν να αμβλύνουν το πρόβλημα. Αλλά δυστυχώς, το πρόβλημα υπάρχει και γίνονται προσπάθειες όσο το δυνατό να περιοριστεί. «Τα funds είναι μία πραγματικότητα και έχουν συγκεντρώσει τεράστια κεφάλαια.

Ούτε η ευρωπαϊκή ένωση έχει κανονισμούς που να ρυθμίζουν ακριβώς τη λειτουργία τους. αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη για να δουν τι μέτρα θα λάβουν για τον τρόπο λειτουργίας τους. είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν πολλές ανακοπές εναντίον funds για δάνεια.

Σχεδόν το μισό πινάκιο είναι καλυμμένο από ανακοπές εναντίον προγραμμάτων πληστηριασμών των funds ή από ακυρώσεις πλειστηριασμών κλπ. αλλά έχουν γίνει όμως και κουρέματα και έχουν μπει στους μηχανισμούς προστασίας των δανειοληπτών αρκετοί συμπολίτες μας. Είναι μία συνεχής μάχη την οποία εμείς ως δικηγόροι και ως δικηγορικοί σύλλογοι συνεχίζουμε να τη δίνουμε» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη