Τη Δευτέρα θα εκδικαστεί η δολοφονία στρατιωτικού στην Κάρπαθο

Τη Δευτέρα θα εκδικαστεί η δολοφονία στρατιωτικού στην Κάρπαθο

Τη Δευτέρα θα εκδικαστεί η δολοφονία στρατιωτικού στην Κάρπαθο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 753 ΦΟΡΕΣ

Στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει την προσεχή Δευτέρα, η υπόθεση δολοφονίας, πριν από εννιά χρόνια, του 30χρονου στρατιωτικού Αδάμ Βεσσάλα στην Κάρπαθο.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου, σε μία προσπάθεια να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» την ποινή των πέντε ετών κάθειρξης που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα, θα καθίσει η 41χρονη -σήμερα- φίλη του θανόντος, κατηγορούμενη για θανατηφόρα σωματική βλάβη κατ’ άρθρο 311 εδ.α. Π.Κ. καθ’ υπέρβαση εκ προθέσεως των ορίων της άμυνας.

Αρχικά η 41χρονη κοπέλα κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και μαζί της κατηγορούνταν ο κουμπάρος της μητέρας της για υπόθαλψη εγκληματία.

Και οι δύο είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο είχε απαλλάξει από κάθε κατηγορία την 59χρονη μητέρα της κατηγορουμένης.

Η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου και καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η 41χρονη επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι επρόκειτο για μία κίνηση άμυνας, στο πλαίσιο του άγριου καβγά που είχε με τον σύντροφό της το μοιραίο εκείνο βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου 2014, στο σπίτι τους στην Κάρπαθο.

«Λυπάμαι για ό,τι έγινε, δεν είχα καμία πρόθεση να σκοτώσω τον άνθρωπο που αγαπούσα! Απλά ήθελα να τον τρομάξω»!

Με τη φράση αυτή και μία συγγνώμη στην οικογένεια του 30χρονου στρατιωτικού Αδάμ Βεσσάλα, είχε ολοκληρώσει την απολογία της, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, η 41χρονη φίλη του και κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Τελικά το (πρωτόδικο) δικαστήριο κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, μετέτρεψε την κατηγορία σε θανατηφόρα σωματική βλάβη με υπέρβαση σκόπιμη ορίων άμυνας και επέβαλε στη 41χρονη ποινή κάθειρξης 5 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τον 51χρονο κουμπάρο (από την πλευρά της μητέρας της κατηγορουμένης) που κατηγορούνταν για υπόθαλψη εγκληματία, είχε κριθεί ένοχος με ελαφρυντικά και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών με τριετή αναστολή.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είχαν παρασταθεί ο κ. Μάκης Βορίδης για τη 41χρονη και η κα. Βασιλική Σαββάκη για τον 51χρονο, ενώ ως πολιτική αγωγή για λογαριασμό της οικογένειας του στρατιωτικού είχε παρασταθεί ο κ. Τάσος Γιαλλούρης.

Σημειώνεται πως και ο 51χρονος απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου, είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται και είχε δηλώσει ότι πήγε στο σπίτι της 41χρονης μετά από τηλεφωνήματα που δέχτηκε από την ίδια. Εκεί είδε τον 30χρονο στρατιωτικό να βρίσκεται σε καθιστή θέση, ο μισός ακουμπισμένος στο κρεβάτι και μαζί με τη μητέρα της 41χρονης τον εναπόθεσαν επάνω.

Ο 51χρονος είχε πει επίσης πως δεν είχε καταλάβει τι είχε γίνει καθώς ουδείς του είπε κάτι, ενώ σε ό,τι αφορά τη σακούλα με τα σκουπίδια στη οποία βρισκόταν το σπασμένο ποτήρι με το οποίο είχε τραυματιστεί ο 30χρονος, χαρτιά με αίματα κ.α. του ζήτησε να την πετάξει στον κάδο η συγκατηγορούμενή του, την ώρα που έβγαινε από το σπίτι για να υποδείξει το δρόμο στο ασθενοφόρο.

Ο καβγάς, τα χτυπήματα και η «εξαφάνιση» των στοιχείων

Ο 30χρονος δεκανέας Αδάμ Βεσσάλας από τον Γαλατά, διέμενε τα τελευταία δύο χρόνια πριν τον θάνατό του στην Κάρπαθο όπου και υπηρετούσε. Εκεί γνώρισε την 41χρονη –σήμερα- φίλη του με την οποία και σύναψαν σχέση.

Σύμφωνα με τα όσα είχε καταθέσει στους αστυνομικούς η 41χρονη κατηγορούμενη αλλά και τα στοιχεία που συνέλεξε η αστυνομία, προκύπτει ότι, όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου 2014 όταν το ζευγάρι πήγε στο σπίτι της 59χρονης – μητέρα της 41χρονης για να τηρήσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης.

Και ενώ η βραδιά κυλούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, μία απλή παρατήρηση που φέρεται να έκανε ο 30χρονος στη φίλη του ήταν αρκετή για να ξεκινήσει ο καβγάς.

Μετά από λογομαχία ο 30χρονος στρατιωτικός σηκώθηκε να φύγει και να πάει σπίτι του. Η φίλη του, του ζήτησε να την περιμένει λίγο για να φύγουν μαζί, όμως εκείνος της απάντησε ότι φεύγει και όταν τελειώσει να πάει να τον βρει σπίτι του.

Η 41χρονη αφού βοήθησε για λίγο τη μητέρα της, πήγε στο σπίτι του στρατιωτικού και τον βρήκε να κάθεται στην κουζίνα αρκετά θυμωμένος.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο καβγάς που ξεκίνησε νωρίτερα συνεχίστηκε και στο σπίτι του 30χρονου όπου μάλιστα τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να αρχίσει το ζευγάρι να χτυπάει ο ένας τον άλλο. Κάποια στιγμή ο στρατιωτικός φέρεται να πήγε μέχρι το υπνοδωμάτιο. Τότε η 41χρονη πήρε ένα νεροπότηρο και το έσπασε. Με αυτό, όταν ο στρατιωτικός φίλος της επέστρεψε στην κουζίνα, τον χτύπησε στο στήθος!

Ο 30χρονος άρχισε να μην αισθάνεται καλά, κατάφερε όμως να περπατήσει έως το υπνοδωμάτιο όπου και τελικά έπεσε στο πάτωμα νεκρός!

Μόλις η 41χρονη αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί επιχείρησε να σηκώσει τον φίλο της και να τον βάλει το κρεβάτι, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Τότε του έβγαλε την μπλούζα και το εσωτερικό φανελάκι που φορούσε, καθάρισε όσο μπορούσε τα αίματα από το πάτωμα και επάνω από τον 30χρονο και αφού άλλαξε και η ίδια ρούχα (μπλούζα και κολάν) τα έβαλε όλα και πλύθηκαν στο πλυντήριο.

Στη συνέχεια φέρεται να επικοινώνησε με την 59χρονη μητέρα της, η οποία όταν πήγε στο σπίτι βοήθησε στο να καθαριστούν τα αίματα και κάλεσε τον 51χρονο κουμπάρο της. Ο τελευταίος μάζεψε όλα τα σκουπίδια, μέσα στα οποία ήταν και το σπασμένο ποτήρι και τα πέταξε σε κοντινό κάδο απορριμμάτων.

Ακολούθως η 59χρονη πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυκτα ειδοποίησε το Κέντρο Υγείας Καρπάθου, αυτοί με τη σειρά τους την αστυνομία και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της υπόθεσης.

Η 41χρονη μετά την απολογία της είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενη, όμως τον Ιούνιο του 2014 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, στο οποίο προσέφυγε δια των δικηγόρων της κ.κ. Κώστα Διακονή και Στέλιου Αλεξανδρή, είχε αφεθεί ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.

Η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία στο πρωτόδικο δικαστήριο (Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου) και τα όσα δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου οι μάρτυρες κατηγορίας αλλά και υπεράσπισης, η 41χρονη είχε σχέση με τον 30χρονο τον τελευταίο χρόνο (περίπου) πριν το τραγικό περιστατικό.

Η σχέση τους όμως αυτή δεν ήταν ρόδινη, καθώς πολύ συχνά υπήρχαν καβγάδες μεταξύ τους και εντάσεις, που κατέληγαν ακόμη και σε ξυλοδαρμό σε βάρος της 41χρονης. Μάλιστα, όπως είχε ακουστεί στο δικαστήριο, υπήρχαν και δύο τέτοια περιστατικά καταγεγραμμένα στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας του νησιού στην Κάρπαθο, χωρίς όμως ποτέ να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του 30χρονου στρατιωτικού, καθώς μετέπειτα η 41χρονη τον συγχωρούσε και έπαιρνε πίσω την καταγγελία της.

Για το θέμα αυτό είχαν μιλήσει και η μητέρα και ο αδελφός της 41χρονης οι οποίοι και δήλωσαν πως αρκετές φορές της είχαν ζητήσει να χωρίσει, όμως εκείνη τους έλεγε ότι «τον αγαπάει».

Επίσης, αυτό που είχε αναφερθεί αρκετές φορές από την πλευρά της 41χρονης ήταν πως τη ζήλευε αρκετά.

Ο τελευταίος καβγάς

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει απολογούμενη στο δικαστήριο η 41χρονη, το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου 2014, βρίσκονταν στο σπίτι της μητέρας της μαζί με τον 51χρονο κουμπάρο, και έκαναν παρέα καθώς ήταν Τσικνοπέμπτη, πίνοντας κρασί και τρώγοντας μεζέδες όπως απαιτεί η ημέρα. Κάποια στιγμή η 41χρονη έφυγε για να συνοδεύσει τον ξάδελφό της που είχε πιει αρκετά, μέχρι το σπίτι του και επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα. Τότε ο 30χρονος της είπε ότι πάει σπίτι τους, εκείνη του ζήτησε να την περιμένει να βοηθήσει τη μητέρα της να μαζέψουν και να φύγουν μαζί, όμως εκείνος της απάντησε «φεύγω εγώ και έλα εσύ μετά».

Η 41χρονη είπε στο δικαστήριο πως όταν πήγε σπίτι και μπήκε μέσα ο 30χρονος ήταν έξαλλος μαζί της, έκλεισε την πόρτα και πήρε τα κλειδιά στην τσέπη του (κάτι που σύμφωνα με τον κ. εισαγγελέα ανέφερε για πρώτη φορά).

Ο καβγάς τους ξεκίνησε αρχικά με βρισιές προς εκείνην στις οποίες απάντησε, ενώ είχε πει πως όταν είδε ότι ήταν πολύ αγριεμένος έφυγε από την κουζίνα και πήγε στο υπνοδωμάτιο για να τον αποφύγει. Τότε ο 30χρονος την ακολούθησε και πήγε να πηδήξει επάνω από το κρεβάτι, την ακινητοποίησε την έπιασε από το λαιμό και ταυτόχρονα την πίεσε με το γόνατο στο στήθος της.

Η 41χρονη είχε πει πως τον έσπρωξε με το πόδι της και προσπάθησε να ξεφύγει, τότε ο 30χρονος την έπιασε από το κολάν και το έσκισε. Η κατηγορούμενη ξέφυγε και πήγε προς το σαλόνι όπου την κυνήγησε και μάλιστα – σύμφωνα πάντα με την απολογία της 41χρονης- άρπαξε ένα γυάλινο τασάκι και το έριξε κατά επάνω της, όμως εκείνη το απέφυγε και τελικά αυτό έσπασε.

Η 41χρονη είχε πει πως βρέθηκε τελικά στην κουζίνα, άνοιξε το ντουλάπι πήρε ένα ποτήρι και αφού το έσπασε το έτεινε προς τον 30χρονο με σκοπό να τον κρατήσει μακριά της.

«Σταμάτα πήγαινε πίσω», είπε η 41χρονη στον στρατιωτικό, όμως εκείνος (σύμφωνα πάντα με την ίδια) έτρεξε και χτύπησε επάνω στο σπασμένο ποτήρι. Η κατηγορούμενη είχε δηλώσει στο δικαστήριο πως τότε του σήκωσε την μπλούζα για να δει το χτύπημα, ενώ ο 30χρονος δεν της είπε στο σημείο εκείνο ότι πονάει και κινήθηκε προς το υπνοδωμάτιό τους.

Λίγα λεπτά αργότερα η 41χρονη κατέθεσε ότι άκουσε ένα δυνατό θόρυβο, πήγε στο δωμάτιό τους και είδε τον 30χρονο πεσμένο στο έδαφος.

«Πίστεψα ότι είχε λιποθυμήσει και έπιασα ένα μπουκάλι με νερό και το έριξα επάνω του και του έβγαλα και την μπλούζα» είπε η 41χρονη προσθέτοντας πως τότε ο άτυχος στρατιωτικός άρχισε να φωνάζει «πονάω – πονάω».

Στη συνέχεια η 41χρονη επικοινώνησε με τη μητέρα της και τον 51χρονο και ακολούθησε η κλήση στο ΕΚΑΒ και στην αστυνομία από τη μητέρα της.

Ερωτηθείς από το δικαστήριο γιατί άλλαξε ρούχα, είπε πως πάνω στον πανικό της δεν ήξερε τι έκανε και πως από την αστυνομία της είπαν να αλλάξει και να πάρει μερικά μαζί της και να πάει από εκεί.

«Ήμουνα τόσο ταραγμένη, δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί» είχε πει η 41χρονη.

Καταλήγοντας: «Λυπάμαι για ό,τι έγινε, δεν είχαν καμία πρόθεση να σκοτώσω τον άνθρωπο που αγαπούσα! Απλά ήθελα να τον τρομάξω. Συγγνώμη στην οικογένειά του»!

Τη μετατροπή της κατηγορίας σε θανατηφόρα σωματική βλάβη είχε ζητήσει στο πρωτόδικο δικαστήριο και ο εισαγγελέας της έδρας για τη 41χρονη κατηγορουμένη τονίζοντας μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του ότι ο τραυματισμός του στρατιωτικού προκλήθηκε από εκείνην. Για το τι συνέβη ακριβώς μεταξύ τους δύσκολα να πει κάποιος, ωστόσο υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικος λήστεψε στη Ρόδο και συνελήφθη στην Κεφαλονιά

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο