Πάνω από 4.000 επιστήμονες σε διεθνές συνέδριο στη Ρόδο

Πάνω από 4.000 επιστήμονες σε διεθνές συνέδριο στη Ρόδο

Πάνω από 4.000 επιστήμονες σε διεθνές συνέδριο στη Ρόδο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4628 ΦΟΡΕΣ

Θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, ενώ για τη διοργάνωσή του υπήρξε έντονος ανταγωνισμός

Πάνω από 4.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο νησί μας με τον τίτλο “International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing (ICASSP 2023)” και αποτελεί το εμβληματικό διεθνές συνέδριο του Signal Processing Society (SPS) του οργανισμού Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο του είδους του που έχει διεξαχθεί ποτέ παγκοσμίως και η Ρόδος έχει το προνόμιο να το φιλοξενεί, υποδεχόμενη όχι μόνο τους συνέδρους αλλά και τους συνοδούς τους που θα έρθουν στο νησί μας και θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο των αριθμό των ξένων επισκεπτών για διάστημα μίας εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρόδος κέρδισε τη διοργάνωση του συνεδρίου έχοντας απέναντί της άλλους 15 υποψήφιους προορισμούς μεταξύ των οποίων και πόλεις ιδιαίτερα δημοφιλείς που διεκδικούσαν με αξιώσεις το φετινό συνέδριο μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας. Στον τελικό βρέθηκαν μετά από ψηφοφορία τρεις προορισμοί και συγκριμένα το Λος Άντζελες, η Ινδία και η Ρόδος, η οποία και επικράτησε.

Το κεντρικό θέμα του ICASSP 2023 είναι η «Επεξεργασία σήματος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» (Signal Processing in the Artificial Intelligence Era), προωθώντας τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ επεξεργασίας σήματος και μηχανικής μάθησης. Σημειώνεται ότι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πέτρος Μαραγκός, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάλυμνο και ο οποίος αυτές τις μέρες βρέθηκε στο νησί μας για να ασχοληθεί με την προετοιμασία του συνεδρίου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Ρόδο, παραχώρησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε στη σημασία του μεγάλου αυτού συνεδρίου για το νησί μας, τονίζοντας και εκείνος από την πλευρά του το γεγονός ότι διεξάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Ερωτηθείς για την επιλογή του νησιού μας ως τόπου διεξαγωγής του, απάντησε ότι η Ρόδος επελέγη επειδή είναι πολύ γνωστή ως φυσικός προορισμός, το συνεδριακό κέντρο στο Rodos Palace που θα φιλοξενήσει το γεγονός έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων, ενώ υπάρχει ήδη μία συντονισμένη προσπάθεια αειφόρου ανάπτυξης στο νησί μας και πολλοί από τους συνέδρους είναι ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα.

Όπως τόνισε, το συνέδριο που θα διεξαχθεί από 4 έως 9 Ιουνίου έχει τη μεγαλύτερη προσέλευση όλων των διοργανώσεων παγκοσμίως και είναι το πρώτο συνέδριο μετά την πανδημία που διοργανώνεται καθώς το τελευταίο διεξήχθη το 2019 στην Αγγλία ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι πλαισιώνεται από διάφορες ημερίδες και για επιστημονικά και για κοινωνικά θέματα.

Επίσης έκανε γνωστό ότι η επιστημονική κοινότητα που θα λάβει μέρος στο συνέδριο ασχολείται με επεξεργασία σημάτων, με την επιστήμη δεδομένων, τη μηχανική μάθηση , την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές τους σε τεχνολογίες αιχμής όπως τηλεϊατρική, τηλεπικοινωνίες πληροφορική και ρομποτική.

Ο κ. Μαραγκός στάθηκε ιδιαίτερα στην καθοριστική βοήθεια που παρείχαν ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ώστε να υποβληθεί ο φάκελος διεκδίκησης του συνεδρίου στη διεθνή επιτροπή. «Ως πρόεδρος της επιτροπής αισθάνομαι συγκινημένος και υπερήφανος για το ομαδικό αυτό επίτευγμα που προωθεί και τη Ρόδο και τη χώρα μας με πολλούς τρόπους και για πολλούς λόγους. Το συνέδριο προσελκύει τους πιο αναγνωρισμένους ειδικούς στα θέματα τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας σημάτων παγκοσμίως και έχει την υψηλότερη ποιότητα από όλα τα συναφή συνέδρια.

Ο καθηγητής Πέτρος Μαραγκός
Ο καθηγητής Πέτρος Μαραγκός

Για παράδειγμα, προσελκύει πανεπιστημιακούς ερευνητές, μηχανικούς και στελέχη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο και τα συμπεράσματα του τυγχάνουν προβολής από διεθνή μέσα ενημέρωσης» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Ιδιαίτερα φέτος η διοργάνωση στη Ρόδο θα προσελκύσει περίπου 4.000 συνέδρους, που ως αριθμός είναι ιστορικό ρεκόρ παγκοσμίως για όλα τα τεχνολογικά συνέδρια αυτών των ερευνητικών περιοχών. Επίσης θα έρθουν και οι συνοδοί τους που θα αυξήσουν το νούμερο επισκεπτών στο νησί, και θα συμπέσει με την 75η επέτειο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας που υποστηρίζει και θα έχει και έναν εορταστικό χαρακτήρα.

Οι σύνεδροι και οι συνοδοί τους θα έρθουν σε επαφή με τις υποδομές και τον πολιτισμό της Ρόδου και με τη φυσική του ομορφιά.

Θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα ενώσουν αυτή τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με τον τοπικό πληθυσμό. Στο τέλος οι σύνεδροι θα μείνουν με έντονα ωραίες αναμνήσεις από τα κοινωνικά δρώμενα και το πολιτιστικό περιβάλλον της Ρόδου. επιπλέον αρκετοί από τους διακεκριμένους συνέδρους θα οργανώσουν μελλοντικά συνέδρια στη Ρόδο με προφανή οφέλη για το νησί και τη χώρα.

Για τη νεολαία μας το συνέδριο αυτό θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και θα ανοίξει πολλές προοπτικές για αυτή και τους φοιτητές της Ρόδου και της χώρας μας με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα με τεχνολογίες αιχμής, δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής, γνωριμία και επικοινωνία με στελέχη από κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες».

Το κεντρικό του θέμα είναι ένας συνδυασμός επεξεργασίας δεδομένων μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης με πολλές περιοχές εφαρμογών. Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη στήριξη κορυφαίων μακροχρόνιων χορηγών όπως οι Microsoft, Google Amazon, Apple, Meta, Huawei, που έχουν εντυπωσιαστεί από την προσέλευση και οι χορηγίες τους είναι αρκετά υψηλές.

Σχετικά με τις συμμετοχές των επιστημόνων, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής έκανε γνωστό ότι έχουμε συμμετοχές και από περιοχές από τις οποίες δεν υπάρχει τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας και συγκεκριμένα από Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, Ινδία σε μεγάλους αριθμούς αλλά και από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία.

«Υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που αναγκαστήκαμε δύο φορές να περιορίσουμε τις εγγραφές για να έχουμε μία ομαλή ροή συνέδρων στο συνεδριακό κέντρο, αλλά μετά από πολύ έντονες αιτήσεις συνέδρων τις ανοίξαμε και πάλι και περιμένουμε νέο κύμα εγγραφών μέχρι τα μέσα Απριλίου που σημαίνει ότι μπορεί να ξεπεράσουμε τις 4.000» κατέληξε ο κ. Μαραγκός.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες