Στην ημερίδα Euroscola συμμετείχε το Γυμνάσιο Γενναδίου

Στην ημερίδα Euroscola συμμετείχε το Γυμνάσιο Γενναδίου

Στην ημερίδα Euroscola συμμετείχε το Γυμνάσιο Γενναδίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 821 ΦΟΡΕΣ

Την Πέμπτη 30/03/2023 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ημερίδα Euroscola. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσομοίωσης της λήψης αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής ένωσης, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από σχολεία των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης και έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες και τις πρακτικές λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέσα από τη χρήση διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων οι μαθητές συζητούν για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, εκφέροντας ουσιαστικά πολιτικό λόγο ενώπιον μιας πολυμελούς αντιπροσωπείας, εφόσον καλούνται να διαπραγματευτούν, να καταθέσουν τροπολογίες και εντέλει να εγκρίνουν ψηφίσματα σχετικά με τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή ένωση.

Εξαιτίας της περσινής επιτυχημένης συμμετοχής του σχολείου μας στο πρόγραμμα «Σχολεία - πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και της διάκρισής μας, δεχτήκαμε πρόσκληση να πάρουμε μέρος στην ημερίδα Euroscola.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές Καπάι Ραφαέλα και Κυπραίου Ραφαέλα από τη Γ’ τάξη, Αλίου Ευάγγελος, Βασιλάκης Μανόλης, Γιαχάι Αλέσια, Καραγεωργίου Ευαγγελία, Μαλάι Κορίνα, Μανκόλλι Μάρτιν, Ντερστίλα Ουρίμ και Σαρκισάς Χρήστος από τη Β’ τάξη. Την ομάδα συνόδευε η εκπαιδευτικός Μούτσικα Αναστασία.

Η ημερίδα ξεκίνησε με επίσημο χαιρετισμό της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και ακολούθησε ζωντανή διαδικτυακή συνομιλία με την αντιπρόεδρο Evelyn Regner.

Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον γραμματέα της επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων Henry Alex Wasung και να υποβάλουν τα ερωτήματά τους.

Κατά το δεύτερο σκέλος της ημερίδας οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, πήραν μέρος σε διαδραστικό και θεματικό εργαστήρι προσομοίωσης των αρμοδιοτήτων των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητώντας για την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών.

Κατά τα λεγόμενα των μαθητών, η μοναδική αυτή εμπειρία που βίωσαν, τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν την αξία της προσωπικής ευθύνης για την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, προκειμένου να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας Ευρώπης πιο δημοκρατικής, πιο δίκαιης και πιο ανθρώπινης.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων