Θα διατεθούν 5 εκατομμύρια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Θα διατεθούν 5 εκατομμύρια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Θα διατεθούν 5 εκατομμύρια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1934 ΦΟΡΕΣ

Ποσό 5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο τεσσάρων νησιών της Δωδεκανήσου μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ρόδος η οποία καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά ρεκόρ σε τροχαία δυστυχήματα και θανάτους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, καλείται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δ/νση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου) για την υποβολή στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης των παρακάτω προτάσεων έργων (πράξεις):
• «Βελτίωση Ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου νήσου Καλύμνου»
• «Βελτίωση Ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου νήσου Λέρου»
• «Βελτίωση Ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Δυτικού Άξονα Νήσου Ρόδου»
• «Έργα Βελτίωσης ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Νήσου Σύμης» προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» Ταμείου ΕΤΠΑ Δράσης «Δ.3.4. Βελτίωση παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας οδικού δικτύου»

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη αυτών των πράξεων ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

Σημαντική πρόκληση για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί η βελτίωση της ασφάλειας του οδικού δικτύου της, με δεδομένο ότι παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο δείκτη ατυχημάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους για το 2019 (1.258,6 ατυχήματα), ενώ ήταν πρώτη στην κατάταξη με βάση το δείκτη του αριθμού νεκρών ανά 1 εκατ. Κατοίκους (113,4), με τους αντίστοιχους δείκτες για το σύνολο της χώρας να ανέρχονται σε 998,8 ατυχήματα και 64,2 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκους, αντίστοιχα.

Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων και λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη χρήση του οδικού δικτύου της περιφέρειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι τουριστικές εισροές στα νησιά είναι πολλαπλάσιες του πληθυσμού τους, βασική προτεραιότητα αποτελεί η υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και μείωσης του αριθμού των ατυχημάτων, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών και την περιφερειακή εξειδίκευσή του και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται παρεμβάσεις
α) παθητικής οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας και κυρίως στις προσβάσεις, τόσο στους τουριστικούς προορισμούς, όσο και στις πύλες εισόδου - εξόδου (λιμένες και αερολιμένες) της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
β) επεμβάσεις σε επικίνδυνες θέσεις του οδικού δικτύου, βελτίωση σήμανσης, βελτίωση οδοστρωμάτων, βελτίωση στηθαίων ασφαλείας, βελτίωση ηλεκτροφωτισμού, κ.λπ.)

Από τις παραπάνω παρεμβάσεις επιδιώκεται κυρίως η βελτίωση των δεικτών οδικής ασφάλειας της χώρας για μείωση των θανάτων / βαριά τραυματιών κατά 50% μέχρι το έτος 2030, όπως περιγράφονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά στην υποβολή των πράξεων «Βελτίωση Ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου νήσου Καλύμνου», «Βελτίωση Ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου νήσου Λέρου», «Βελτίωση Ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Δυτικού Άξονα Νήσου Ρόδου», «Έργα Βελτίωσης ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Νήσου Σύμης» οι οποίες είχαν ενταχθεί στο ΕΠ Νότιο Αιγαίο 2014-2020 και για διαχειριστικούς λόγους απαιτείται η απόσυρσή τους και η επανυποβολή τους στο ΠεΠ «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από την 10.04.2023 έως την 05.05.2023.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας