Ν. Kαραμαρίτης: Yπάρχουν «αρρυθμίες» στην καθαριότητα αλλά θα αντιμετωπιστούν το συντομότερο

Ν. Kαραμαρίτης: Yπάρχουν «αρρυθμίες» στην καθαριότητα αλλά θα αντιμετωπιστούν το συντομότερο

Ν. Kαραμαρίτης: Yπάρχουν «αρρυθμίες» στην καθαριότητα αλλά θα αντιμετωπιστούν το συντομότερο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 772 ΦΟΡΕΣ

Σε «σάκο του μποξ» έχουν μετατραπεί οι κοινοτάρχες

Με…«σάκο του μποξ» στον τομέα της καθημερινότητας, παρομοιάζονται οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Ρόδου καθώς είναι οι πρώτοι αποδέκτες των κακώς κειμένων, με τον αντιδήμαρχο Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας του Πολίτη, κ. Νίκο Καραμαρίτη να κάνει λόγο για «αρρυθμίες» στην καθαριότητα το τελευταίο διάστημα που, όμως, θα λυθούν μόλις ξεκινήσει η υλοποίηση της σύμβασης-πλαισίου, κάτι που αναμένεται σε είκοσι-είκοσι πέντε ημέρες.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη σύσκεψη που συγκάλεσε, χθες το μεσημέρι, ο κ. Καραμαρίτης με όλους τους προέδρους των κοινοτήτων αλλά και τους χωρικούς αντιδημάρχους, παρουσία και άλλων μελών της δημοτικής αρχής, όπως του αντιδημάρχου και αναπληρωτή δημάρχου κ. Στράτου Καρίκη, του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και Ατταβύρου κ. Νεκτάριου Φλοσκάκη, του εντεταλμένου Πεταλούδων κ. Θανάση Στάμου, του αντιδημάρχου Καμείρου και Νότιας Ρόδου κ. Σάββα Χριστοδούλου, του εντεταλμένου Αφάντου κ. Βασίλη Παπαοικονόμου, του εντεταλμένου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ.α.

Κατά τη σύσκεψη, το μείζον θέμα που αναδείχθηκε και φαίνεται να απασχολεί όλο το νησί αλλά είναι πιο έντονο στη Νότια Ρόδο, δεν είναι άλλο από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων. Ακολουθούν τα κλαδέματα, η δραματική έλλειψη προσωπικού όπως και μηχανημάτων, τα οχήματα της καθαριότητας που δεν επαρκούν και επίσης υπάρχει πρόβλημα με το ΚΤΕΟ.


Ξεκινώντας ο κ. Καραμαρίτης, απευθύνθηκε στους προέδρους κάνοντας μία περιγραφή της τωρινής κατάστασης στον… πολύπαθο τομέα της καθαριότητας και τους είπε: «Πέρυσι διαχειριστήκαμε μία μεγάλη, ιστορική, τουριστική σεζόν η οποία μας βρήκε αρκετά προετοιμασμένους, με τα προβληματάκια που αντιμετωπίσαμε-τα καταφέραμε μια χαρά. Ήταν ανέλπιστο αυτό που πετύχαμε, αγοράσαμε τρεις χιλιάδες νέους κάδους για να αντικαταστήσουμε τους παλιούς και σπασμένους. Οσονούπω θα παραλάβουμε για τη νέα σεζόν.

Έχουμε βάλει τα πολύ ωραία μπλε καλαθάκια που βλέπετε στην πόλη της Ρόδου. Έχουμε πάρει και ειδικά καλαθάκια για σκυλιά, τα οποία τα έχουμε τοποθετήσει στην πόλη-λογικό είναι-η πόλη να προηγείται, σε ένα βαθμό, όχι να μη βλέπουμε τα χωριά μας. Απλά, η πόλη είχε μεγάλα προβλήματα: δεν μπορούμε να ‘χουμε στο Μανδράκι σπασμένους κάδους και να μην τους αντικαταστήσουμε».

Και είπε ο αντιδήμαρχος εξηγώντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε: «Πραγματικά, είχαμε μία άριστη συνεργασία, το τελευταίο διάστημα όμως έχουν παρατηρηθεί αρρυθμίες και προβληματάκια.

Αυτά δεν οφείλονται στη Διεύθυνση καθαριότητας, οφείλονται σε ένα σύνολο παραγόντων, οι οποίοι ήταν και απρόβλεπτοι και δεν τους περιμέναμε με τίποτα». Δηλαδή, ενώ η Υπηρεσία ετοιμαζόταν για μία νέα σεζόν, υπάρχουν προβλήματα με τον εργολάβο, δεύτερον με τα οχήματα καθώς πολλά είναι καθηλωμένα επειδή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, μια ιστορία που, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, έρχεται από παλιά και μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Επίσης, δεν έχει και οχήματα ο δήμος και παράλληλα συνταξιοδοτείται και το προσωπικό. Στη συνέχεια, όμως, διαβεβαίωσε ότι τις δυσκολίες αυτές-όπως τις χαρακτήρισε-πολύ σύντομα θα τις αντιμετωπίσουν και ζήτησε τη βοήθειά τους.


Ένα ακόμη θέμα στο οποίο αναφέρθηκε καθώς βρίσκεται στην επικαιρότητα και περίμενε να του το θέσουν όλοι, έχει να κάνει με τα ογκώδη υλικά. «Τα ογκώδη…έχουν γείρει και είναι έτοιμα να μας πλακώσουν!», είπε ο κ. Καραμαρίτης για να περιγράψει το μέγεθος του προβλήματος στο νησί. Όπως εξήγησε, η Διεύθυνση Καθαριότητας, παρ’ ότι δεν έχει αυτοκίνητα, μπορεί να καθαρίσει όλες τις ενότητες σε λίγες μέρες και μετά να αναλάβουν οι πρόεδροι.

Όμως, δεν έχουν πού να μεταφέρουν τα ογκώδη επειδή βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο και ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει χώρο εναπόθεσής τους. «Ουσιαστικά, δηλαδή, έχουμε βρεθεί σε ένα δίλημμα το οποίο πρέπει να το λύσουμε», είπε ο αντιδήμαρχος και ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, εργάζεται για τη λύση του θέματος αυτού, έχει παραγγείλει μηχανήματα που σπάνε τα ογκώδη για τον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου και στο βόρειο τρίγωνο ο δήμος θα τοποθετήσει σπαστήρα και δυο κλαδοτεμαχιστές. «Άρα, λοιπόν, θα μειώσουμε τον όγκο του κλαδέματος και αυτού που μαζεύεται γύρω από τους κάδους», είπε.

Στο σημείο αυτό, όμως, ο κ. Καραμαρίτης κάλεσε τους προέδρους να ελέγχουν οι ίδιοι την παραπάνω δραστηριότητα. Όπως τους είπε, όταν κάποιος πάει και αφήνει κλαδιά και κλαδέματα από τον κήπο του δίπλα στον κάδο, οι ίδιοι έχουν την ευθύνη να κάνουν σύσταση στον συγχωριανό τους και στη συνέχεια να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Καθαριότητας να στείλει από τη Ρόδο συνεργείο να επιβάλει το πρόστιμο. «Άρα, λοιπόν, μπορούμε να το βάλουμε σε τάξη αν συνεργαστούμε», τους είπε και ανέφερε ότι δεν είναι της λογικής «άστε το εδώ και θα περάσουμε να το πάρουμε», καθώς αυτό δεν είναι υπεύθυνη τοποθέτηση κανενός.

Αυτό που λέει ο δήμος είναι ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να τα αφήνει στους δρόμους ή τα πεζοδρόμια. Αυτό που μπορεί να κάνει ο πολίτης είναι, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Καθαριότητας να περάσει να τα πάρει και αυτό θα κάνουν από εδώ και μπρος. «Αν συνεργαστούμε τώρα θα πάμε γρήγορα παρακάτω και νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι μέχρι ν’ ανοίξει η σεζόν», τους είπε.

Το άλλο θέμα που γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουν στα χωριά έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού. Τους είπε, λοιπόν, ότι τώρα είναι ενεργή μία μικρή σύμβαση για την καθαριότητα μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση της σύμβασης-πλαίσιο, κάνοντας γνωστό ότι αυτό θα γίνει περίπου σε 20-25 μέρες και τότε θα έχουν και το απαραίτητο προσωπικό το οποίο και θα διανείμουν στις κοινότητες.

«Δεν κάνουμε εκπτώσεις, ό,τι δικαιούστε θα το πάρετε», τους είπε για το προσωπικό, τους υπαλλήλους που έχουν προβλεφθεί από τη σύμβαση-πλαίσιο ότι χρειάζεται κάθε ενότητα, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι οι τουριστικές περιοχές του νησιού θα πάρουν παραπάνω. Έκανε ακόμη γνωστό ότι, χθες το βράδυ, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον δήμαρχο, κ. Αντώνη Καμπουράκη, και θα του έθετε τα αιτήματα των προέδρων.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι οπωσδήποτε, δεν μπορεί να τα καταφέραμε τόσο καλά πέρυσι με το τόσο τουρισμό και φέτος να έχουμε αυτές τις “αρρυθμίες”, μπορεί και με ευθύνη δικιά μου, μπορεί και οι συγκυρίες να είναι τέτοιες που είναι τα προβλήματα ανυπέρβλητα», είπε και ανέφερε ότι έκλεισε ξαφνικά ο ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου, κάτι που δεν είχαν προβλέψει και τα καταφέρνουν ωστόσο συνέστησε υπομονή γιατί είναι νωρίς ακόμη και μέχρι αρχές Μαΐου «θα έχουμε στρώσει», πάντα με τη βοήθεια των προέδρων.

Ο αντιδήμαρχος τους έδωσε ακόμη την «ντιρεκτίβα»:

«Θέλω να είστε αμείλικτοι με αυτούς που ρυπαίνουν τα χωριά σας και σχηματίζουν σορούς από σκουπίδια και από κλαδέματα». Είπε, επίσης, ότι ο ΦΟΔΣΑ έχει γεμίσει γιατί οι αγρότες μας και όσοι έχουν περιουσίες δεν κάνουν αυτά που πρέπει, δηλαδή να καίνε τα κλαδιά τους το χειμώνα που επιτρέπεται. Μάλιστα, έκανε λόγο για μία «αντικοινωνική ενέργεια».

Οι πρόεδροι

Τα παραπάνω, ωστόσο, προσέκρουσαν στη διαμαρτυρία των προέδρων ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων.

Ξεκινώντας η πρόεδρος της Ρόδου κα Μάνθα Ζιώγου, είπε ότι η σεζόν που πέρασε ήταν καλή, τώρα υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή και ειδικά των ογκωδών αντικειμένων, αναφορικά με τα πρόστιμα είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσουν την παράνομη εναπόθεσή τους. Ανέφερε, ακόμη, ότι όσες φορές έχουν απευθυνθεί στην Υπηρεσία, άμεσα έχει παρέμβει και ότι σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένοι αλλά τελευταία έχει ξεφύγει λίγο η κατάσταση. Πάντως, η κα Ζιώγου δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και τη συμπεριφορά των πολιτών.

Ο κ. Καραμαρίτης ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, η υπηρεσία έχει βεβαιώσει πάνω από 300-400 πρόστιμα και ζήτησε από τους ίδιους να επιβάλουν αυτό που λέει ο νόμος και ο κανονισμός καθαριότητας και να ειδοποιούν την υπηρεσία. Τους επέστησε την προσοχή ότι το θέμα με τα πρόστιμα είναι πολύ σημαντικό και θα βοηθήσει πολύ καθώς η μόνη λύση είναι να μειωθεί ο όγκος τους.

Ο πρόεδρος της Απολακκιάς, στη συνέχεια, κ. Τσαμπίκος Καραγιάννης, ανέφερε ότι οι ίδιοι είναι οι αποδέκτες όλων των παραπάνω κακώς κειμένων και είπε χαρακτηριστικά ότι είναι άλλο να καθαρίζουν την πλατεία της Απολακκιάς και άλλο την…πλατεία Κύπρου. Από την πλευρά τους θέλουν λίγα πράγματα για να πολεμήσουν τον τομέα της «καθημερινότητας» και ρώτησε τον αντιδήμαρχο, πώς με έξι άτομα προσωπικό θα καθαριστούν δέκα δημοτικά διαμερίσματα ενόψει του Πάσχα και με αυτοκίνητα ακινητοποιημένα.

Πάντως, ο κ. Καραμαρίτης διαβεβαίωσε ότι στη σύμβαση-πλαίσιο θα αυξηθεί και το προσωπικό και τα μέσα και είπε, μάλιστα, ότι κάποιοι προσπαθούν να την «μπλοκάρουν». Είπε, ακόμη, ότι το θέμα με τα οχήματα είναι πολύ σοβαρό και τους φέρνει σε απόγνωση και θα φροντίσουν να περάσουν και από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ τα οχήματα.

Πάντως, υπήρξε αντίδραση από πλευράς προέδρων για την επιβολή των προστίμων λέγοντας ότι δεν μπορούν να βρίσκονται συνεχώς σε επαγρύπνηση και να…παρακολουθούν αυτούς που παρανομούν. Η πρόεδρος της Ιαλυσού κα Στεφανία Στάγκα είπε, μάλιστα, ότι εκεί έρχονται απ’ όλες τις ενότητες του νησιού, και εναποθέτουν ογκώδη αντικείμενα.

Είπε, ακόμη, ότι η Ιαλυσός εκπέμπει SOS και έχουν μόλις τρία άτομα προσωπικό . «Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε», είπε. Και ο εντεταλμένος της Ιαλυσού, κ. Μιχάλης Καφετζής, είχε μία έντονη στιχομυθία με τον κ. Καραμαρίτη λέγοντας ότι στην πόλη της Ρόδου δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα με τα ογκώδη και οι πρόεδροι αντέδρασαν όταν ο αντιδήμαρχος τους είπε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Ο αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου και Καμείρου, κ. Σάββας Χριστοδούλου υπεραμύνθηκε της δύσκολης θέσης στην οποία έρχονται οι πρόεδροι με το θέμα αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι ο σάκος του μποξ στην καθημερινότητα των χωριών»! Ειδικότερα, ανέφερε ότι στον δήμο Καμείρου έχουν προσωπικού εννέα άτομα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας ενώ στη Νότια Ρόδο το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα ογκώδη αντικείμενα. Μάλιστα, αυτό το τελευταίο το αναγνώρισε και ο κ. Καραμαρίτης λέγοντας ότι δεν μπορεί η περιφέρεια να δώσει λύση σε όλα τα θέματα «σε μία στιγμή». Επίσης, σοβαρό είναι και το θέμα των μηχανημάτων για την Υπηρεσία.

Πάντως, σ’ αυτό το σημείο, πρόεδροι έθεσαν επιτακτικά το αίτημα να ενεργοποιηθεί ξανά η δημοτική αστυνομία, κάτι το οποίο ο κ. Καραμαρίτης δεσμεύτηκε να θέσει στον δήμαρχο, λέγοντάς τους πάντως ότι τη βεβαίωση των προστίμων μπορούν να κάνουν και οι επόπτες καθαριότητας. Είπε, ακόμη, ότι υπάρχει ένα σάρωθρο για όλο το νησί και με τη σύμβαση-πλαίσιο όλα θα διορθωθούν σε μεγάλο βαθμό.

Ένταση

Από τη χθεσινή σύσκεψη, πάντως, δεν έλειψαν και στιγμές έντασης, όπως αυτή με τον Πρόεδρο της Αρχίπολης κ. Αντώνη Καραγιάννη, ο οποίος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του γιατί δεν παρέστη ο δήμαρχος στη σύσκεψη αλλά και κάποιοι τμηματάρχες από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και δήλωσε ότι αποχωρεί εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα λεγόμενά του προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Καραμαρίτη αλλά και του κ. Καρίκη. Ο τελευταίος, μάλιστα, του είπε σε έντονο ύφος «ήρθες εδώ να κάνεις πολιτική!» ενώ και κάποιοι πρόεδροι αντέδρασαν θέλοντας να προχωρήσει η συζήτηση.

Ο εντεταλμένος Πεταλούδων, κ. Θανάσης Στάμου είπε ότι το μείζον θέμα είναι κοινό σε όλους και δεν είναι άλλο από την αλόγιστη μεταφορά ογκωδών αντικειμένων και την εναπόθεσή τους ανεξέλεγκτα,κυρίως, κατά τις νυχτερινές ώρες. Παράλληλα, ζητούν μηχανήματα όπως φορτηγό, φορτωτή, δαγκάνα καθώς «αυτή την περίοδο η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος Αφάντου, κ. Βασίλης Παπαοικονόμου, είπε και εκείνος ότι τα προβλήματα είναι γνωστά και ίδια σε όλες τις ενότητες και ανέφερε ότι χρειάζονται ένα μικρό απορριμματοφόρο για τα στενά καθώς και δύο μεγάλα, ένα για τ’ Αφάντου και ένα για τα Κολύμπια καθώς έχουν πάνω από 23 χιλιάδες κλίνες.

Στα Κοσκινού, ανέφερε ο πρόεδρος, κ. Τάσος Ψυλλάκης, υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την αποκομιδή ενώ έχουν διαπιστώσει ότι σε απομακρυσμένα σημεία τα απορριμματοφόρα κάνουν και μία εβδομάδα για να περάσουν. Για την Καλλιθέα δε, είπε ότι επικρατεί «κατάσταση απελπισίας» και ανέφερε ότι στις περιοχές εκτός πόλεως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και υπάρχουν δέκα χωματερές.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας