Αυξημένες οι ποσότητες αμνοεριφίων φέτος για τον εφοδιασμό της τοπικής αγοράς

Αυξημένες οι ποσότητες αμνοεριφίων φέτος για τον εφοδιασμό της τοπικής αγοράς

Αυξημένες οι ποσότητες αμνοεριφίων φέτος για τον εφοδιασμό της τοπικής αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 606 ΦΟΡΕΣ

Αυξημένες σε σχέση με πέρσι θα είναι οι ποσότητες των αμνοεριφίων που θα σφαγούν στα σφαγεία της περιοχής μας για τον εφοδιασμό της αγοράς την περίοδο του Πάσχα, ενώ οι εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη αν χρειαστεί θα παραμείνουν ανοιχτές ακόμα και μέχρι το Σάββατο, όπως γίνεται συνήθως για να καλύψουν τις ανάγκες που ίσως να προκύψουν.

Μάλιστα ο εντεταλμένος πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης που επισκέφθηκε προχτές το σφαγείο της περιφέρειας στο Τσαΐρι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απρόσκοπτη λειτουργία του, ενώ όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους εξίσου ικανοποιημένοι ήταν τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι επιχειρηματίες της αγοράς με τους οποίους είχε σχετική συζήτηση.

Με την ευκαιρία δήλωσε ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και γενικά όλοι οι κτηνίατροι της περιφέρειας είναι… διακτινισμένοι σε όλα τα νησιά όπου υπάρχουν σφαγεία ώστε να παράσχουν εκεί τις υπηρεσίες τους με κρεωσκοπικό έλεγχο και με έλεγχο της δημόσιας υγείας με τον οποίο είναι αυτή την περίοδο επιφορτισμένοι.

Μιλώντας για το θέμα ο κ. Ζαννετίδης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα συγκοινωνιακά προβλήματα που υπάρχουν δηλώνοντας τα εξής: «Οι υπόλοιπες περιφέρειες δεν αντιμετωπίζουν συγκοινωνιακά προβλήματα αλλά εμείς έχουμε και αυτό το πρόβλημα για να πάμε στα νησιά. Ιδιαίτερο πρόβλημα είχαμε φέτος στο βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου, αλλά το ξεπερνάμε με τη συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και με το αρχηγείο του λιμενικού σώματος. Εκτιμώ ότι και φέτος θα κινηθεί ομαλά η διαδικασία της μετακίνησης των κτηνιάτρων όπου δεν υπάρχει συγκοινωνία».

Επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών, αλλά η ντόπια παραγωγή δυστυχώς δεν μπορεί να καλύψει όλη τη ζήτηση στα νησιά, εκτός από τα αμνοερίφια που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ντόπιας κατανάλωσης. Για τα υπόλοιπα κρέατα έχουμε εισαγωγές, ενώ στόχος πάντα είναι η επάρκεια.

Με την ευκαιρία τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα είναι αυστηροί, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο προκειμένου να αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις και οι προσπάθειες κάποιων να πουλήσουν ως ντόπια, κρέατα που προέρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης να υπάρχει εξάλειψη του αθέμιτου κέρδους ώστε να μειωθεί η τιμή που υπάρχει στο ράφι γι΄αυτά τα προϊόντα σε σχέση με αυτήν που εισπράττει ο παραγωγός.

Αναφερόμενος στην ντόπια παραγωγή ο κ. Ζαννετίδης πρόσθεσε: «Αρκετά νησιά στέλνουν αμνοερίφια στη Ρόδο και έχουμε τη χαρά να έχουμε και εξαγωγές σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως σε Κρήτη και Σπάρτη. Αρκετοί ντόπιοι επιχειρηματίες φροντίζουν να έχουν από νησιά αμνοερίφια στα καταστήματά τους. Προτρέπω τους καταναλωτές να προτιμήσουν και φέτος τα ντόπια προϊόντα και τους ντόπιους παραγωγούς γιατί είναι τα καλύτερα και τα πιο ποιοτικά.

Τα σφαγεία λειτουργούν όλα κανονικά όπως επίσης και το σφαγείο της περιφέρειας στο Τσαΐρι. Όλα τα σφαγεία είναι δημοτικά, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μαζί τους ώστε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και να μην υπάρξουν προβλήματα».

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στο έργο των κτηνιάτρων καθώς οι ανάγκες των νησιών θα καλυφθούν από δύο κτηνιάτρους οι οποίοι προσλήφθηκαν ως μόνιμοι και αναλαμβάνουν υπηρεσία άμεσα.

Για το θέμα ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε:

«Αύριο θα παρουσιαστεί στην Κάλυμνο ο κτηνίατρος που θα αναλάβει το επαρχείο Καλύμνου καθώς μέχρι τώρα ήταν έκτακτος στη κτηνιατρική υπηρεσία της Κω. Μάλιστα πήρε εντολή να πάει αμέσως στην Αστυπάλαια για να προσφέρει εκεί τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Αυτές τις μέρες θα ολοκληρωθεί και η πρόσληψη της κτηνιάτρου που θα πάρουμε στο επαρχείο Καρπάθου-ηρωικής νήσου Κάσου.

Έτσι θα ενισχυθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες που το αντικείμενό τους είναι πολύ μεγάλο». Αναφορά έκανε όμως και στο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους παραγωγούς και δεν είναι άλλο από τις τιμές που εισπράττουν, ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτές πληρώνουν… καπέλο μέχρι και τέσσερις φορές πάνω στις αγορές τους.«Εμείς ως περιφερειακή αρχή έχουμε προτείνει τη δημιουργία της αγροδιατροφικής σύμπραξης ώστε να εστιάσει σε αυτό το θέμα.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου ανάπτυξης στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση για να σταματήσει το αθέμιτο κέρδος. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από ένα φορέα αλλά μετά από συνεργασία όλων. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει με τις τιμές που εισπράττει ο παραγωγός. Κάποιες φορές η τιμή είναι ακόμα και τετραπλάσια» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης ο οποίος έκανε γνωστό ότι η αγροδιατροφική σύμπραξη στην περιοχή μας δε λειτουργεί, καθώς υπάρχουν προβλήματα με τη στέγασή της.

Όπως είπε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης των κτημάτων σε Βάρη και Καλαμώνα από το υπουργείο γιατί εκεί θα στεγαστεί αφού γίνει η επισκευή τους.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη