Βαριές ποινές σε 4 αλλοδαπούς για διακίνηση παράνομων μεταναστών

Βαριές ποινές σε 4 αλλοδαπούς για διακίνηση παράνομων μεταναστών

Βαριές ποινές σε 4 αλλοδαπούς για διακίνηση παράνομων μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 842 ΦΟΡΕΣ

Βαριές ποινές κάθειρξης αλλά και χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε τέσσερις αλλοδαπούς που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.

Οι τέσσερις Τούρκοι εμπλέκονται στην υπόθεση μεταφοράς 103 αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και παιδιά, στις 7 Μαΐου 2022 από τα γειτονικά παράλια στην Κω. Συνολικά, οι πέντε κατηγορούμενοι (ο ένας εξ αυτών αθωώθηκε χθες από το δικαστήριο) κατηγορούνταν για: Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, Πρόκληση ναυαγίου από κοινού από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, Μεταφορά από κοινού στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή, από κυβερνήτες πλωτού μέσου εκ κερδοσκοπίας, εκ της οποίας (μεταφοράς) μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, Παράνομη είσοδο στη χώρα, Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Χθες το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση επέβαλε: στον πρώτο και δεύτερο κατηγορούμενο συνολική ποινή κάθειρξης 434 χρόνια και 3 μήνες (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 3.261.500 ευρώ, έκαστος, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στον τρίτο επίσης Τούρκο κατηγορούμενο συνολική ποινή κάθειρξης 214 χρόνια και 3 μήνες (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 2.241.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στον τέταρτο αλλοδαπό που κατηγορούνταν μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον πέμπτο κατηγορούμενο, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και κρίθηκε αθώος. Το ιστιοφόρο σκάφος με το οποίο ταξίδευαν περισσότερα από 100 άτομα μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα, βρέθηκε ημιβυθισμένο ανοικτά της Κω βραδινές ώρες στις 7 Μαΐου 2022. Από τους Λιμενικούς στήθηκε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των 106 αλλοδαπών η οποία και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Πιο αναλυτικά, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε βραδινές ώρες στις 7 Μαΐου 2022, ημιβυθισμένο ιστιοφόρο σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κω και κοντά σε βραχώδη ακτή (περιοχή ΧΩΝΕΣ). Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενεργοποιήθηκαν πλωτά και χερσαία περιπολικά Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ιδιωτικά σκάφη.

Οι συνολικά εκατόν έξι (106) επιβαίνοντες του ανωτέρω σκάφους, (72 άνδρες – 14 γυναίκες – 20 παιδιά) διάφορων εθνικοτήτων, εξήλθαν στην ακτή με ίδιες δυνάμεις, ήταν καλά στην υγεία τους και εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμεναρχείου Κω.

Πραγματοποιήθηκαν έρευνες από πλωτά και χερσαία περιπολικά Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ κατά δήλωση των επιβαινόντων δεν αγνοούνταν κανένας επιβάτης του προαναφερόμενου ιστιοφόρου.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ.Τ. της Κω, ενώ η προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Κω. Μεταξύ των διασωθέντων ήταν και οι συλληφθέντες.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών