Αναφορά στα Δωδεκάνησα του Βασίλη Υψηλάντη στην Ολομέλεια της Βουλής

Αναφορά στα Δωδεκάνησα του Βασίλη Υψηλάντη στην Ολομέλεια της Βουλής

Αναφορά στα Δωδεκάνησα του Βασίλη Υψηλάντη στην Ολομέλεια της Βουλής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4586 ΦΟΡΕΣ

Με συγκινητική αναφορά στα Δωδεκάνησα αλλά και στη συμβολή του για την επίλυση προβλημάτων της Δωδεκανήσου, κατά την τετραετία που ολοκληρώνεται, έκλεισε τον κύκλο της δραστήριας κοινοβουλευτικής του παρουσίας ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης.

Μετά την τελευταία διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που συμμετείχε ως πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής και την υποδοχή δυο Δημοτικών Σχολείων από την Ρόδο, της Μαλώνας και του « Ροδίων Παιδία », ο Βασίλης Α. Υψηλάντης μίλησε εχθές στη συνεδρίαση της ολομέλειας επί του Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την «Διαχείριση των δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχεμένων, και των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλομένων και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 1095/2010, 648/2012, 600/2014, 806/2014 και 2015/2365 και των οδηγιών 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2014/59/ΕΕ και (ΕΕ) 2017/1132, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP), και λοιπές διατάξεις.

Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης, κατά την ομιλία του, πέραν των αναφορών του στα τεχνικά ζητήματα του νομοσχεδίου, επίσης τόνισε ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας είναι όψιμες και υποκριτικές αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εισήγαγε την πιο σκληρή νομοθεσία για αυτούς και γενικότερα για την αντιμετώπιση των δανειοληπτών.

Είπε ότι για την συνέχιση της προόδου της χώρας η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι μονόδρομος .

Η ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου επί των θεμάτων του νομοσχεδίου ήταν η ακόλουθη:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ενισχύει τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης και διοίκησης.

Στο πρώτο μέρος του , τίθεται το πλαίσιο για τη διαχείριση και αξιοποίηση των πραγμάτων, που δεσμεύονται, κατάσχονται ή δημεύονται από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές στο πλαίσιο της διερεύνησης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών.

Ενσωματώνεται στο δίκαιο μας η οδηγία 2014 /42/ΕΕ. Σχετικά, με τη δέσμευση και τη δήμευση οργάνων και προϊόντων εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ουσία εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες και επιδιώκεται η διαφάνεια στη διαχείριση και η αξιοποίηση, των εν λόγω στοιχείων.

Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο, δεσμευμένων, κατασχεμένων και δημευμένων ειδών για την ενιαία παρακολούθηση και τη βέλτιστη διαχείριση τους.

Για το Μητρώο αυτό έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άμεσα ξεκινά η υλοποίηση του.

Το Μητρώο τίθεται υπό την κεντρική εποπτεία και το συντονισμό του Υπουργείου Οικονομικών μέσω της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και σε αυτό θα έχουν πρόσβαση όλες οι διωκτικές και δικαστικές αρχές. Το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα διάθεσης κατασχεμένων σε δημόσιους φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ για την αξιοποίησή τους λαμβάνονται υπόψη ειδικές περιστάσεις οι οποίες μπορεί να συντρέχουν, όπως για παράδειγμα ο σοβαρός κίνδυνος απαξίωσης τους. Προβλέπεται και διαδικασία αποζημίωσης των εμπλεκομένων στην περίπτωση που το δικαστήριο διατάξει εκ των υστέρων την απόδοση τους.

Ρυθμίζονται οι όροι για τη συνεργασία και τον συντονισμό του φορέα διαχείρισης με τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές και τις λοιπές δημόσιες αρχές, προβλέπεται η δημόσια κατάθεση με εντολή της δικαστικής αρχής των χρηματικών ποσών που δεσμεύονται ή κατάσχονται από την αρμόδια αρχή ή το δικαιοδοτικό όργανο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ορίζονται οι επιμέρους διαδικασίες διαχείρισης αλλά και επιστροφής και απόδοσης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται εθνικά εφαρμοστικά μέτρα στον Κανονισμού 2021/23, και αφορούν τον ορισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως την αρμόδια αρχή εξυγίανσης για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και ρυθμίζουν την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του Κανονισμού.

Στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται εθνικά μέτρα εφαρμοστικά του Κανονισμού 2019/1238, σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος. Ο εν λόγω Κανονισμός θέτει τα θεμέλια για μια αποδοτική αγορά οικονομικά προσιτών και εθελοντικών επενδύσεων, οι οποίες θα συνδέονται με τη συνταξιοδότηση και των οποίων η διαχείριση θα μπορεί να γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, στο τέταρτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις, όπως της εναρμόνισης με την Οδηγία 2015/849 στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που αντιμετωπίζουν τα αρμόδια στελέχη των υπόχρεων προσώπων του νόμου 4557/2018. Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των σημείων 8 και 18 του άρθρου 1 της Οδηγίας Ε.Ε 2021/2118. Με την ενσωμάτωση αυτή δημιουργείται η υποχρέωση στα κράτη - μέλη για τον ορισμό του οργανισμού ή της οντότητας που εξουσιοδοτείται, να διαπραγματεύεται και να συνάπτει συμφωνία με την αντίστοιχη οντότητα, που θα ορίσει άλλο κράτος- μέλος :

α) για την προστασία των ζημιωθέντων έναντι ζημιών που προκαλούνται από αυτοκινητιστικά ατυχήματα που συμβαίνουν στο κράτος - μέλος διαμονής τους, στην περίπτωση της αφερεγγυότητας της ασφαλιστικής επιχείρησης και

β) για την προστασία των ζημιωθέντων σε περίπτωση ζημιών λόγω αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, που συμβαίνουν σε κράτος - μέλος εκτός του κράτους - μέλους διαμονής τους, στην περίπτωση της αφερεγγυότητας της ασφαλιστικής επιχείρησης.

Και στις δύο περιπτώσεις, με την προτεινόμενη ρύθμιση, το επικουρικό κεφάλαιο ορίζεται ρητά στην εθνική έννομη τάξη ως οργανισμός αποζημίωσης της χώρας μας, που εξουσιοδοτείται να διαπραγματεύεται και να συνάπτει τις ως άνω συμφωνίες.

Τέλος εισάγονται βελτιώσεις στο νόμο 4972/2022 για το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια βαθύτατα μεταρρυθμιστική χροιά τόσο σε εθνικό όσο και Ενωσιακό επίπεδο αποπνέουν οι διατάξεις του ΝΣ και για το λόγο αυτό καθώς και για όσα προ εξέθεσα θα το υπερψηφίσω.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»