ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου: Γιατί κρύβετε την πραγματικότητα για την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης, κ.κ. Περιφερειάρχη και Δήμαρχε;

ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου: Γιατί κρύβετε την πραγματικότητα για την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης, κ.κ. Περιφερειάρχη και Δήμαρχε;

ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου: Γιατί κρύβετε την πραγματικότητα για την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης, κ.κ. Περιφερειάρχη και Δήμαρχε;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 734 ΦΟΡΕΣ

Αναφορικά με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού, της προέδρου του ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ), του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και του δημάρχου Ρόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου αναφέρει:

Είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο, οι επικεφαλής των τοπικών μας αρχών να «θάβουν» τη σκληρή δουλειά που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή, ώστε να ολοκληρωθεί το Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για τη Μεσαιωνική Πόλη. Είναι ντροπή να παραγράφεται η δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη της Μ. Π. και έργων γύρω απ’ αυτήν, σε ευρωπαϊκά διαχειριστικά σχέδια και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα (π.χ. Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου).

ΠΡΩΤΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Μετά το «ξεμπλοκάρισμα» των διαδικασιών, 14 χρόνια μετά το τέλος της 1ης Π.Σ., το Νοέμβριο του 2018 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου.

Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωνε τότε: «…να ευχηθώ, αυτή τη φορά, να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί η σχετική Προγραμματική Σύμβαση που σήμερα συμφωνήσαμε”. Όμως, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, ξεκίνησαν οι περίεργες μεθοδεύσεις μαζί με την απόρριψη της έγκρισης από την ΠΝΑΙ.

Αντί λοιπόν να υπερασπίζονται μικρομέγαλες πολιτικές επιδιώξεις και να είναι «ευγνώμονες» στην ηγεσία της κας. Μενδώνη και της Κυβέρνησής της, οι κ.κ. Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, όφειλαν να έχουν εξηγήσει στο ροδιακό λαό, για ποιους λόγους μπήκε φρένο στην υλοποίηση του σχεδίου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. [Όπως και για ποιο λόγο δεν συνεχίστηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων της Μ.Π. που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται επί ΣΥΡΙΖΑ].

Και επειδή ακόμα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας η σημερινή υπογεγραμμένη Σύμβαση, ας μας διαφωτίσουν για το ποιες είναι, τελικά, οι διαφορές μεταξύ αυτής και του Σχεδίου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ώστε να υπάρχει αναμονή 4 ετών μέχρι την προεκλογική φιέστα με την Υπουργό στη Ρόδο. Ποιες είναι άραγε οι διαφορές που «δικαιολογούν» τις δηλώσεις της κας. Μενδώνη όταν ανέφερε ότι «εργαστήκαμε συστηματικά από τον Μάρτιο του 2020 και καταλήξαμε σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, κοστολογημένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και με εξασφαλισμένους πόρους»!

Οι «εν κρυπτώ» όροι της σημερινής σύμβασης και συγκεκριμένα έργα που περιλαμβάνονται, δημιουργούν ανησυχίες για οπισθοδρόμηση σε μια ξεπερασμένη εμπορευματοποίηση και υπερτουριστικοποίηση, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης.

Αρχαιολόγοι καταγγέλλουν ότι το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιμετωπίζεται από τον Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού ως τουριστικό προϊόν και μάλιστα χωρίς διαβούλευση με τους επιστήμονες και με κίνδυνο τις αναθέσεις σε ιδιώτες και εργολάβους. Υπολογίζεται η «κατοικήσιμη» ταυτότητα της Μεσαιωνικής Πόλης ή η νέα -κατ’ επίφαση- σύμβαση, σκοπό έχει τη δημιουργία ενός «θεματικού πάρκου» με μια σειρά μεμονωμένων εργολαβιών από Δήμο και Περιφέρεια σε εκλεκτούς;

ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβανόταν ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός της Μεσαιωνικής Πόλης, με προτεραιότητα στα έργα υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση κλπ) και διαφύλαξη της μοναδικότητάς της, με βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της και χωροθετημένη την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, ας ξεκαθαρίσουν οι κ.κ. Χατζημάρκος και Καμπουράκης τη θέση τους για τη «δήθεν» αναπτυξιακή πολιτική του ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ) που οδηγεί σε ιδιωτική διαχείριση.

ΤΡΙΤΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Τον περασμένο Νοέμβριο, σε κοινοβουλευτική Ερώτησή τους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού) έθιξαν τα σοβαρά ζητήματα στο σύνολο των δραστηριοτήτων του ΟΔΑΠ (Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, πρώην ΤΑΠ). Με το Νόμο 4761/2020, και επισήμως, η Κυβέρνηση ΝΔ συρρικνώνει και υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα του φορέα, ανοίγοντας για τα καλά την κερκόπορτα της εκχώρησης σε ιδιώτες σημαντικών δραστηριοτήτων και της προστιθέμενης αξίας από τη διαχείριση των μνημείων και μουσείων.

Σημ: Η νέα Προγραμματική Σύμβαση έπρεπε ήδη να βρίσκεται στη διάθεση του ροδιακού λαού. Εν αναμονή της δημοσιοποίησης, επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω τοποθέτηση επί του κειμένου της.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»