Δράσεις για την ισότητα των δύο φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου

Δράσεις για την ισότητα των δύο φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου

Δράσεις για την ισότητα των δύο φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1143 ΦΟΡΕΣ

Kαμπάνια για την ισότητα των δύο φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργάνωσε τον μήνα Μάρτιο το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Άλλωστε, σε μία εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη, όπως είναι η σημερινή, κρίνεται πάντοτε σημαντικό να δίνονται στα παιδιά τα κατάλληλα ερεθίσματα για προβληματισμό.

Αφετηρία της εκστρατείας ήταν η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Εκείνη την ημέρα προβλήθηκε ένα σποτάκι με στόχο την ευαισθητοποίηση για το θέμα της ισότητας των δύο φύλων σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου.

Το βίντεο διαμόρφωσε ο κύριος Μάκος Τσιμέττας και εκτός από τα παιδιά και τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, έλαβε μέρος και ο διευθυντής του σχολείου, κ. Καραγιάννης Βασίλης. Τα παιδιά έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα για το πώς θα ήθελαν τον κόσμο. Ονειρεύονται έναν κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους, καθώς το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, μένει μόνο ο κάθε ένας από εμάς να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά του, ώστε όλοι οι άνθρωποι να είναι ίσοι. Το βίντεο αυτό είναι διαθέσιμο στο yουtube με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας #iwd 2023».

Παράλληλα, την ίδια ημέρα στη Ρόδο, στην Αθήνα και στη Ρώμη οι μαθητές/ μαθήτριες- πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν τους πολίτες για τα δικαιώματα των γυναικών, την αναγκαιότητα των ίσων ευκαιριών για όλους και την αντίστοιχη ανάγκη απαλλαγής από κάθε είδους στερεότυπο. Για τον σκοπό αυτό, μοίρασαν φυλλάδια που σχεδίασαν με την υποστήριξη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου. Τα φυλλάδια στάλθηκαν και σε όλα τα mail των μαθητών και των γονέων του σχολείου.

Στις 17 Μαρτίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκστρατεία πήραν μέρος σε συνέντευξη τύπου, προσκεκλημένοι από την κυρία Αποστολίδη-Πάττα, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για θέματα ισότητας και πρόεδρο της Δημοτικής επιτροπής ισότητας Ρόδου, και την κυρία Καραγιάννη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης προγραμματισμού και οργάνωσης του δήμου Ρόδου, προκειμένου να μιλήσουν για το όραμά τους και τις δράσεις τους.

Την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκε στον Τύπο η συνέντευξη που είχαν πάρει από έναν άστεγο, επωφελούμενο του Σχέδιου Δράσης «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας στον δήμο Ρόδου» του προγράμματος Στέγαση και Εργασία για Αστέγους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ισότητα, συμπερίληψη, σεβασμός, αλληλεγγύη, ασφάλεια, αναγνώριση του κάθε ανθρώπου ως ισότιμου μέλους της κοινωνίας είναι το όραμα των παιδιών. Κανένας άνθρωπος όπως ο κ. Π. (συνεντευξιαζόμενος) δεν πρέπει να ζει στο περιθώριο της κοινωνίας.

Στις 21 Μαρτίου στο ραδιόφωνο Λυχνάρι, μαζί με τον κ. Παναγιώτη Χριστοφόρου, οι μαθητές και οι μαθήτριες έγιναν δημοσιογράφοι παίρνοντας συνέντευξη από την κ. Κάτια Κανάρη Καλλίγερου η οποία είναι διερμηνέας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέλος του Lean in Rhodes και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα ενδυνάμωσης των γυναικών, με ενεργό δράση στον τομέα αυτό. Τη συνέντευξή τους αυτήν μετέτρεψαν σε podcast, το οποίο έχει αναρτηθεί στη σελίδα τους στο facebook και στο επίσημο site του σχολείου.

Ακόμη, στις 27 Μαρτίου οργάνωσαν τηλεδιάσκεψη για τους μαθητές του σχολείου μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Tipping point in Education, με θέμα «Έμφυλα στερεότυπα και επιλογή επαγγέλματος», μέρος της δράσης "Profession has no Gender", με ομιλήτρια την πρόεδρο του Μake a Wish, κυρία Σάντρα Ζαφειρακοπούλου. Η επαφή μαζί της αποτέλεσε έμπνευση για όλους.

Ανάμεσα στα άλλα, συμβούλευσε τους μαθητές κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά σε μια αδικία που πηγάζει από το φύλο να μην την αγνοούν από τον φόβο να μην την αναπαράγουν, αλλά να την αναφέρουν απλά ή και να τη συζητάνε. Όσο αγνοούμε κάτι, τόσο δεν θα λύνεται και θα παραμένει στερεότυπο. Το επάγγελμα δεν έχει φύλο, η επιλογή του βασίζεται μόνο στην επιθυμία μας να ασχοληθούμε με αυτό.

Τέλος, στις 30 Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ως ευρωβουλευτές στην προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Euroscola. Μαζί με μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ευρώπη προσομοίωσαν μια ολομέλεια με θέμα "A Europe of equality opportunities? A European Parliament's defense of women's rights and gender equality".

Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Robert Metsola και να συνομιλήσουν με την αντιπρόεδρο Evelyn Regner. Έμαθαν έμπρακτα πως στην Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης όλοι μαζί συνδιαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον!

Φυσικά, η εκστρατεία τους δεν σταματάει εδώ. Έχουν υποσχεθεί πως καμία ημέρα δεν θα πάει χαμένη, αφού ο κόσμος μπορεί να γίνει ένα καλύτερο μέρος με τη συμβολή όλων μας. Μέσα από αυτή την πορεία οι μαθήτριες και οι μαθητές που πήραν μέρος με την καθοδήγηση των υπευθύνων εκπαιδευτικών Βροντάκη Αναστασίας και Φιλιππάκη Λίνας, ενημέρωσαν, ευαισθητοποίησαν και ενεργοποίησαν τη μαθητική κοινότητα του σχολείου τους αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, προβάλλοντας τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημ: Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την πορεία των παιδιών στη σελίδα τους στο facebook και στο Instagram: 4ο ΓΕΛ Ρόδου Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στην επίσημη σελίδα του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»